COD PORTOCALIU de ninsori si vant puternic si cod galben de viituri in 6 judete. Orasele in care a nins in acest weekend

×
Codul embed a fost copiat

Valul de frig abatut asupra tarii a adus ploi reci, dar si primele ninsori.

E zapada pe sosele in Suceava si Neamt, unde meteorologii au emis, de altfel, cod portocaliu de vreme rea. In aproape tot restul tarii avem un cod galben de precipitatii abundente, vant si frig, valabil pana luni seara.

In judetul Suceava, intre Gura Humorului si Campulung Moldovenesc, prima ninsoare din acest an s-a pornit la pranz. In scurt timp stratul de zapada ajungea la 5 centimetri.

Tanar: "A venit prea devreme iarna, nu ne asteptam, de acum trecem la haine groase."

Barbat: "Daca la sfanta Maria nu a plouat, la cuvioasa Parascheva trebuie sa inceapa sa ninga... asa e la noi."
 
Zapada s-a depus si pe sosele, asa ca masinile au circulat cu greu. Acesti soferi care n-au inaintat cu prudenta s-au accidentat. Din cele doua masini, 7 raniti au fost preluati de ambulante. Stratul de zapada ar putea ajunge si la 15 centimetri in judetul Suceava - au anuntat meteorologii, iar vantul va sufla cu peste 70 de km pe ora, ca un veritabil viscol.

Citește și
ninsori
De duminica, in Romania incep ninsorile. Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile
„Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”. Mercenarul Wagner care s-a întors în Rusia și a devenit youtuber critic al regimului

La pensiunile din zona de munte a judetului Neamt, zapada s-a depus pe frunzele copacilor inca verzi si pe iarba. Peisajul care se apropie de cel de iarna i-a determinat pe oameni sa se refugieze in case, langa foc.

Turistii care au vrut sa vada Brasovul in acest weekend si nu au venit imbracati de iarna au dardait pentru o fotografie. La pranz in oras nu se inregistrau la mult de 5 grade Celsius.

Turist: "N-avem costumatia adecvata sezonului, dar stam si noi putin si plecam. Intr-adevar, sunt 5 grade Celsius"

Turist: "Un peisaj superb, foarte frumos!
Reporter: Dar sunteti cam subtirel imbracat!
Turist: Cand am venit eu era cald. Aici la munte, timpul se schimba. Frumos, foarte frumos!"

Turist: "Vrem sa admiram Brasovul de la inaltime, are o priveliste foarte frumoasa. imi pare rau ca nu avem aparate ca sa si pozam."

Avertizarile de vreme rea sunt valabile pana maine seara, si in aproape toata tara vor cadea ploi abundente si chiar lapovita sau ninsori.

Cod Portocaliu de ninsori in Suceava si Neamt

ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de ninsori in judetul Suceava si zona de munte a judetului Neamt, unde stratul de zapada va depasi 10-15 cm.  Vor fi si intensificari ale vantului de peste 70-80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

Cod Galben de inundatii si viituri in sase judete in urmatoarele doua zile

"Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 72 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie", se arata in atentionarea citata.

Astfel, in intervalul 11.10.2015 ora 06,00 - 12.10.2015 ora 24,00 sunt vizate raurile din bazinele hidrografice: Timis superior, Barzava - bazin superior si mijlociu, Caras, Nera (judetul Caras-Severin), Cerna (judetele Gorj si Caras-Severin), afluentii Muresului din judetul Hunedoara, Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu superior si afluentii sai din bazinul superior si mijlociu (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Sibiu, Valcea, Gorj, Olt si Arges.

De asemenea, vor fi afectate de fenomenele mentionate, in intervalul 11.10.2015 ora 14,00 - 12.10.2015 ora 24,00, raurile din bazinele hidrografice: afluentii Oltului din judetele Brasov si Covasna, Arges superior (judetele Arges si Dambovita), bazinele superioare ale Ialomitei, Prahovei si Teleajenului (judetele Dambovita si Prahova), Buzau superior si afluentii sai din judetele Covasna si Buzau, Putna - bazin superior si afluenti, Ramnicu Sarat (judetele Vrancea si Buzau), Barlad superior si afluenti (judetele Vaslui, Galati, Bacau si Vrancea), afluentii mici din bazinele inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati) si raurile din Dobrogea (judetele Tulcea si Constanta).

"Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe raurile mici din zonele de deal si munte din judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges in intervalul 11.10.2015 ora 18,00 - 12.10.2015 ora 12,00 si pe raurile mici din judetele Galati si Tulcea in intervalul 12.10.2015 ora 06,00 - 12.10.2015 ora 22.00", se precizeaza in atentionare.

Cum va fi vremea duminica

Duminica, 11 octombrie, procesul de racire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece in toate regiunile, dar mai ales in cele extracarpatice.

Cerul va fi noros si va ploua in toata tara, iar cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp indeosebi in estul si sud-vestul tarii, iar izolat, mai ales la deal si munte, se vor cumula peste 40...50 l/mp.

In zona Carpatilor Orientali vor predomina ninsorile si se va depune strat de zapada, dar trecator vor fi si conditii de polei. Precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare se vor semnala si in nordul si dealurile Moldovei si nord-estul Transilvaniei. Vantul va avea intensificari in sudul tarii si la munte, unde local si temporar se vor depasi 60...70 km/h, dar trecator si celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra intre 2 grade in nordul Moldovei si estul Transilvaniei si 18 grade in sudul litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse intre -1 grad in estul Transilvaniei si nordul Moldovei si 14 grade pe litoral.

In Bucuresti, duminica, vremea va deveni deosebit de rece pentru aceasta data. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 11 grade, iar minima va fi de 5...7 grade. Innorarile vor persista si temporar va ploua, moderat cantitativ in prima parte a zilei. Vantul va prezenta intensificari sustinute, cu viteze la rafala de peste 55...60 km/h.

Presiunea atmosferica va scadea sub valoarea sa normala.

Luni, 12 octombrie, vremea va fi in general inchisa si deosebit de rece pentru aceasta perioada a anului. Cerul va fi mai mult noros si va ploua pe arii relativ extinse in nordul, centrul si estul tarii, iar in sud-est si la munte cantitatile de apa vor mai depasi izolat 25...30 l/mp. In zona Carpatilor Orientali va continua sa ninga, iar pe crestele montane din restul tarii, precum si in nordul si dealurile Moldovei si estul Transilvaniei vor fi lapovite si ninsori.

Vantul va avea intensificari, cu rafale ce vor depasi temporar 60...70 km/h, in sud-est si la munte. Temperaturile maxime se vor incadra intre 1...2 grade in Moldova si in estul Transilvaniei si 15...16 grade pe litoral, iar cele minime se vor incadra intre -1 si 8 grade.

In Bucuresti, luni, vremea va fi inchisa si deosebit de rece pentru aceasta data. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 9 grade, iar cea minima va fi de 4...5 grade. Temporar va ploua, iar vantul va continua sa prezinte intensificari, indeosebi in cursul zilei. Presiunea atmosferica va creste.

Marti, 13 octombrie, valorile termice vor marca o crestere in jumatatea de sud-vest a tarii, insa in est vremea se va mentine deosebit de rece pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2...3 grade in nordul Moldovei si 15...16 grade in sudul Banatului si Olteniei, iar cele minime se vor situa intre -4 si 7 grade.

Cerul va fi variabil, cu unele innorari in cursul zilei in est si nord, iar noaptea in sud-vest. Ploi slabe cantitativ se vor semnala doar pe arii restranse, iar in zona Carpatilor Orientali vor mai fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari ziua in Dobrogea, iar noaptea in Banat. Spre sfarsitul intervalului, se va semnala bruma, local in nord-estul tarii si izolat in rest. in zonele joase, noaptea, vor fi conditii de ceata.

In Bucuresti, marti, vremea se va mentine deosebit de rece pentru aceasta perioada. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 11 grade, iar cea minima va fi de 4...5 grade. Cerul va mai avea innorari, in special in prima parte a intervalului, insa conditiile de ploaie vor fi reduse. Vantul va sufla slab si moderat.

Miercuri, 14 octombrie, valorile termice vor continua sa creasca usor in majoritatea regiunilor, dar vremea va fi in continuare mai rece decat in mod obisnuit in pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 5 grade in nordul Moldovei si 17 grade in sud-vestul si centrul tarii, iar cele minime se vor situa intre -1 si 10 grade.

Innorarile se vor accentua treptat in regiunile din jumatatea de vest a tarii, unde va ploua local, mai ales dupa-amiaza si noaptea. in restul teritoriului cerul va fi variabil, iar ploile se vor semnala izolat. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in sud-vestul tarii a teritoriului. in zonele joase vor fi conditii de ceata.

In Bucuresti, miercuri, vremea va fi rece pentru aceasta data, desi temperatura aerului va creste usor fata de ziua precedenta. Cerul va fi temporar noros, iar vantul va sufla slab pana la moderat.

Temperatura maxima va fi de 12...13 grade, iar cea minima se va situa in jurul valorii de 5 grade.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Citește și...
A venit vremea rece, dar calorifele sunt in continuare inghetate. Cand se va da drumul la caldura
A venit vremea rece, dar calorifele sunt in continuare inghetate. Cand se va da drumul la caldura

Frigul a ajuns in Romania de cateva zile, iar oamenii se vaita ca in casa e mai rece ca afara. Isi pun mai multe randuri de haine ca sa nu inghete si beau ceaiuri fierbinti sa se fereasca de raceala.

De duminica, in Romania incep ninsorile. Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile
De duminica, in Romania incep ninsorile. Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile

ANM a emis o atentionare de tip "cod galben", valabila de sambata, 10 octombrie, ora 16.00, pana duminica (11 octombrie), ora 10.00.

Vin ninsorile, iar temperaturile continua sa scada in toata tara. Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile
Vin ninsorile, iar temperaturile continua sa scada in toata tara. Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile

Vineri, 09 octombrie, valorile termice vor fi mai scazute decat cele normale climatologic pentru aceasta perioada din an, iar cerul va fi mai mult noros.

Recomandări
Cum au ajuns piloții de la TAROM
Cum au ajuns piloții de la TAROM "inapți de zbor". Colegii de la o companie low-cost câștigă de peste două ori mai mulți bani

În plin sezon al concediilor, mii de oamenii, unii cu copii mici, și-au văzut, luni, planurile date peste cap și au stat ore în șir în aeroporturi.

Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat
Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat

Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10
Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10

Avem cel mai mare procent de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Mai exact, 76,4% dintre tinerii care au susținut acest examen au luat note peste 6.