Vasile Turcu, tinut in viata doar de aparate. Ce s-a intamplat in dimineata zilei cand a avut loc tentativa de sinucidere

Ultima actualizare: 05-03-2017 06:59

In dosarul deschis dupa tentativa de sinucidere a lui Vasile Turcu, politistii bucuresteni i-au audiat pana acum pe sotia omului de afaceri, pe menajera familiei si pe soferul fostului actionar de la Dinamo.

Vasile Turcu nu le-a dat nici o clipa impresia celor dragi ca este capabil sa-si doreasca moartea. "S-a purtat normal in acea dimineata, chiar m-a rugat sa-i iau niste fructe", le-ar fi declarat socata sotia politistilor care analizeaza, pas cu pas, orele de dinaintea gestului final. Fostul actionar al clubului Dinamo este in stare critica, ventilat mecanic, iar medicii nu stiu daca va supravietui. Ar fi incercat sa-si ia viata de suparare ca afacerile nu mai mergeau. In 2010, el era printre cei mai bogati romani cu o avere estimata de Capital, la 135 de milioane de euro.

In dimineata pe care o voia ultima din viata lui, Vasile Turcu n-ar fi facut niciun gest care sa ii tradeze disperarea. Intrebat de sotie daca vrea omleta sau fructe, ar fi raspuns fructe, n-a initiat o alta discutie, nu s-ar fi plans de nimic.Din acel moment s-a retras, iar cand partenera de viata si-a dat seama ca nu-l gaseste prin casa s-a ingrijorat, sentiment transformat in groaza cand l-a gasit in stop cardio respirator. Si daca va scapa cu viata, Vasile Turcu este putin probabil sa mai fie omul de dinainte. Cateva minute in care creierul este lipsit de oxigen pot provoca traume permanente. Iar el a fost gasit destul de tarziu, le-a marturisit sotia anchetatorilor.

Deja parte dintre membrii familiei au fost audiati de politisti care cerceteaza conditiile in care Turcu a vrut sa-si ia zilele. Cauza ar fi avut legatura cu banii si cu pierderea averii. De neacceptat pentru el. "Alergatura dupa bani" a fost unul dintre sporturile preferate de Vasile Turcu. "Munceam pe santier de mic, ca sa pun parale in buzunar", a marturisit el presei sportive, iar revolutia l-a prins sef de santier. Ar fi facut la fel ca multi altii in anii 90, care aduceau blugi din Turcia si ii vindeau.

Vasile Turcu si-a ales 3 dintre colegii de santier carora le-a spus ca se vor imbogati daca pun in practica ideea lui. Asa a aparut Romconstruct. Firma a fost infiintata in 1991 cu 100 de mii de lei, care la vremea respectiva valorau aproximativ 1700 de dolari. Pe pagina de internet a companiei, scrie ca s-a reinvestit profitul in urmatorii ani si asa s-a ajuns la un patrimoniu de peste 30 de milioane de euro.

Vasile Turcu a incheiat mai multe contracte cu statul, multi spunand ca era un abonat al lor. 45 de contracte a enumerat compania sa public, printre cele mai mari numarandu-se: Ambasada Frantei si resedinta ambasadorului, consolidarea Universitatii Nationale de arte, refacerea fatadei decorative a Operei Nationale, consolidarea Muzeului Taranului Roman. Unele au fost lucrari cu probleme, la care s-au incheiat contracte aditionale care au marit valoarea initiala.

Asta se intampla insa acum mai bine de 10 ani, cand afacerile ii mergeau din plin, iar Turcu era perceput ca un apropiat al PSD, partidul aflat la guvernare, pe care l-ar fi sponsorizat. Investitor strategic, Vasile Turcu a fost recompensat de presedintele Ion Iliescu din acea vreme cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter.

Dar afacerea care i-ar fi adus lui Turcu miliarde ar fi preluarea unei cote din ICRAL-urile care functionau in anii '90. ICRAL detinea toate spatiilor locative din capitala care nu fusesera vandute doritorilor sau care nu erau revendicate de fostii proprietari. A preluat 3 din cele 5 companii de stat, iar in schimbul chiriilor incasate, primea un procent de la administratia fondului imobiliar, aflat in subordinea Primariei Capitalei.

Un raport al curtii de conturi din 2005 spunea ca societatile au incasat 15 miliarde de lei, adica 3 miliarde de euro. Aceste sume proveneau din chiriile platite de cetateni sau din banii achitati de primarii catre ICRAL-uri pentru spatiile in care locuiau asistatii social.

Acum, primarita Gabriela Firea vrea sa stranga ce a mai ramas din averea imobiliara a statului intr-o singura societate pe actiuni care va face parte dintr-un holding urias al Primariei Capitalei. "Toate aceste societati comerciale vor actiona precum centre de cost, orientate pe principiul profitabilitatii. In cazul in care rezultatele sunt negative exista posibilitatea incetarii mandatului conducerii. "

Unul dintre spatiile pe care firma lui Vasile Turcu il avea in grija este acest bloc situat pe bulevardul Hristo Botev. Cladirea pare abandonata si nimeni nu o pazeste. Un alt imobil se afla pe calea Stirbei Voda si cel putin unii dintre cei care locuiesc acolo, si-au cumparat apartamentele.

Toate aceste afaceri l-au propulsat in 2010 pe Vasile Turcu in topul celor mai bogati romani. Capital ii evalua averea la 135 de milioane de euro. Bogatia din cont si-o revarsa si in sport. Initial in handbal, apoi in fotbal. Despre politica Turcu nu vorbea, insa iata ce spunea avocatul sau in 2008, cand primaria ii darama lui Turcu restaurantul luxos: "Considera domnul presedinte Turcu ca sunt doar razbunari, ca nu am cotizat la partid in campania electorala."

Dupa 2008, odata cu criza financiara, afacerile lui Vasile Turcu ar fi intrat in declin. Tactica de a prinde un contract, pe care sa-l suplimenteze cu acte aditionale a inceput sa-i creeze probleme lui Turcu. Asa s-a intamplat la Muzeul de Istorie ce trebuia consolidat si refacut.

Romconstruct a pierdut contractul dupa ce doar 40 la suta din lucrare a fost finalizata. Si la Arcul De Triumf, lucrarile facute de aceeasi societate au avut intarzieri, insa reprezentantii ei au sustinut ca primaria nu si-a achitat datoriile.

Sotia, menajera si soferul lui Vasile Turcu, audiati la politie

Sotia, menajera si soferul lui Vasile Turcu au fost audiati de politisti in dosarul deschis dupa tentativa de sinucidere a omului de afaceri, au declarat, joi, pentru News.ro, surse judiciare, care au precizat ca Vasile Turcu a lasat si un bilet de adio, in care ar fi scris ca problemele financiare pe care le are sunt insuportabile. Omul de afaceri se afla in continuare in stare critica, la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Starea lui Vasile Turcu este in continuare critica, el fiind internat la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca, unde este monitorizat in permanenta.Vasile Turcu a lasat un bilet de adio inainte sa incerce sa se sinucida. Potrivit Sport.ro, fostul actionar de la Dinamo a scris: "Imi pare rau ca nu va mai pot sprijini cum o faceam candva”.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO