Universităţile din România plănuiesc examene pe stadioane. Modelul, inspirat din Coreea

21-05-2020 19:08


În lipsa meciurilor de fotbal sau a concertelor, Arena Națională ar putea găzdui în aceasta vară examenul la medicină.

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Capitală ia în calcul această variantă, în condițiile în care măsurile de distanțare îi obligă pe organizatori să asigure loc suficient fiecărui candidat.

Pe lângă spațiul enorm, Arena Națională dispune de monitorizare video și mai multe căi de acces. Măsuri similare au fost luate în Coreea de Sud și țările nordice.

Aceasta este fotografia din Coreea de Sud care i-a inspirat pe reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

La noi, Arena Națională oferă o serie de avantaje, pentru organizarea unui examen, pentru că spațiul este generos în comparație cu sălile facultăților.

Viorel Jinga, rectorul UMF București: ”E o metodă practică, de ce să nu o folosim, am vorbit cu viceprimarul, vom avea voluntari studenți care îi vor ghida pe căile de acces, sunt camere video. Nu vrem pe gazon, să nu stricăm noi cu scaunele, dar în tribune, pentru că este și acoperit”.

În jur de 3.000 de candidați, pe 55.000 de locuri, câte sunt oficial la Arena Națională. Așa că distanța între cei care susțin examenul poate fi respectată cu ușurință. În plus, stadionul are mai multe căi de acces și monitorizare video.

Dacă ar fi așezați în toate tribunele, un candidat ar putea sta la aproximativ 18 scaune de următorul. Iar organizatorii ar trebui să pună la dispoziție măsuțe, pe care candidații să poată completa chestionarele.

Viorel Jinga, rectorul UMF București: ”Ne gândim la niște pupitre, pe care le vom avea acolo, căutăm acum modalități să aibă pupitre, chiar dacă este examen grilă, trebuie să aibă pe ce să scrie”.

 

Admiterea la Cluj s-ar putea ține la Sala Polivalentă

 

O soluție asemănătoare ar putea apărea și la Cluj, unde înscrierile de anul acesta se vor face online, însă admiterea s-ar putea desfășură tot într-un spatiu destinat în mod obișnuit competițiilor sportive.

Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: ”Nu ne-am gândit la Cluj Arena, pentru că acesta nu este acoperit, iar în caz de ploaie candidații nu ar putea să aibă condiții bune. Ne-am gândit însă la Sala Polivalentă, la Sala Sporturilor și la niște săli mari de conferință care exista în Cluj și care au logistica necesară, cu care am luat legătură, să vedem dacă putem să le utilizăm”.

Examenul de admitere la medicina va fi organizat în aceeași zi în toate centrele universitare, pe 26 iulie.

Cel mai probabil, rectoratele vor anunța cu o lună înainte locul și modalitatea de desfășurare a examinării.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO