Guvernul a aprobat mai multe OUG. 2,3 milioane de persoane vor beneficia gratis de măști de protecție

Ultima actualizare: 21-05-2020 22:31

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban a aprobat, joi, mai multe acte normative în domeniul sanitar, dar și în domeniile economic și financiar.

LIVE UPDATE după ședința de Guvern:

UPDATE - OUG privind distribuţia pachetelor cu produse de igienă şi alimentare; 1.200.000 de beneficiari

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă care reglementează sistemul de distribuţie a pachetelor cu produse de igienă şi alimentare destinate unui număr de 1.200.000 de persoane aflate într-o situaţie de vulnerabilitate.

"Discutăm de o primă tranşă de pachete de igienă corporală, pentru care va începe distribuirea începând cu data de 4 iunie şi apoi două tranşe de pachete alimentare, adică peste 2.400.000 de astfel de pachete, care vor fi distribuite începând cu data de 15 iunie. Este o măsură aşteptată pe de o parte de beneficiarii pachetelor alimentare, care se găsesc astăzi în situaţie de risc de sărăcie, care au venitul sub venitul minim garantat pentru acordarea ajutorului social, dar este o măsură aşteptată şi de industria de panificaţie, de industria alimentară", a arătat ministrul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

În acest sens, el a menţionat că pachetele vor include în total 35.000 de tone de făină albă de grâu, peste 10.000 de tone de conserve de carne de vită, peste 6.000 de tone de conserve de carne de porc.

"Este o cantitate importantă de produse care în această perioadă sunt extrem de utile pentru industria de panificaţie şi industria alimentară. Valoarea fondurilor europene alocate este de 225 de milioane de euro - sumă extrem de importantă - şi guvernul României contribuie cu partea de cofinanţare, astfel încât în perioada aceasta, în care ne confruntăm cu criza de sănătate publică, să avem grijă şi de categoriile de persoane vulnerabile care au nevoie de această susţinere", a menţionat ministrul.

Pachetele cu produse de igienă şi alimentare au fost achiziţionate de Ministerul Fondurilor Europene, în baza Programului operaţional "Ajutorarea persoanelor defavorizate" - POAD.

UPDATE Ajutor pentru fermierii români

Ministrul Agriculturii, Marian Oros, a anunțat o OUG pentru sprijinirea fermierilor români.

"Guvernul a aprobat în această seară o OUG prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată, până la 15 iunie 2020. Asta pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație. Am simplificat procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se fac online. O altă măsură este aceea că, din 15 mai, prin APIA, eliberăm adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată, pentru acei fermieri care doresc să acceseze credite pentru activități curente. Am negociat prin APIA cu instituțiile bancare, iar fermierii pot să obțină o valoarea a creditului de până la 85 % din valoarea subvențiilor pe care noi le acordăm anul acesta", a precizat Marian Oros.

UPDATE Schemă de susținere pentru marii consumatori de energie

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat adoptarea, în ședința de joi, a unei OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea unor companii afectate de criză.

"Astăzi, am aprobat OUG cu privire la susținerea marilor consumatori de energie. Este vorba despre modificarea OUG 81, aprobată anul trecut, o OUG care permitea susținerea a 15 ramuri din industrie. Este vorba despre producătorii români care au angajați, direct și indirect, peste 100.000 de salariați, unde exista un risc foarte mare de relocare", a declarat Virgil Popescu.

 

UPDATE Câte 50 de măști pentru beneficiarii OUG privind măștile de protecție distribuite gratuit de Guvern

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, joi, că Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind distribuirea de măști de protecție către 2,3 milioane de persoane din mai multe categorii defavorizate.

Fiecare persoană va primi câte 50 de măști.

"Am adoptat astăzi în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, autorităţilor locale, necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. În acest sens s-au aprobat măşti de protecţie pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate", a declarat Nelu Tătaru la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că se acordă câte 50 de măşti de protecţie persoanelor din categoriile defavorizate, aferente unei perioade de două luni.

Ministrul a mai menţionat că bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu 230 de milioane de lei pentru achiziţia acestor măşti de protecţie.

 

UPDATE Fiecare beneficiar va primi de la stat între 50 și 70 de măști
 

Vorbim de persoane defavorizate, pentru care achiziția de măști ar fi o povară financiară greu de suportat, respectiv cei peste 1,1 milioane de români care primesc ajutoare sociale, precum venitul minim garantat și alocațîi de sprijin familial.

Ministerului Sănătății ii vor fi alocate din fondul de rezervă 150 de milioane de lei pentru această achiziție, ceea ce înseamnă că fiecare beneficiar va primi de la stat între 50 și 70 de măști. Ele vor fi distribuite prin intermediul primăriilor.

Parlamentul a impus această măsură odată cu adoptarea stării de alertă. Prin intermediul aceluiași document, parlamentarii au cerut Guvernului să spună clar în maximum cinci zile cum și dacă va redeschide activitățile culturale.

Vorbim aici de muzee, librării, biblioteci sau cinematografe, dar și despre reluarea filmărilor în studiourile TV sau despre organizarea festivalurilor și a evenimentelor culturale în aer liber.

Ministrul Culturii și cel al Sănătății trebuie să vină cu un răspuns clar săptămâna viitoare, dacă aceste activități se reiau, de când, cum și în ce ordine.

UPDATE - Guvernul va aproba OUG privind acordarea de măști de protecție persoanelor defavorizate
 

Ludovic Orban: În urma aprobării de ieri a hotărârii Guvernului privind instituirea stării de alertă, Parlamentul ne-a complicat existența, astfel că distribuirea de măști către persoanele vurnerabile, care trebuia făcută prin ministerul Muncii, a fost complicată, a fost mandatat Guvernul prin ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății: Da, vom depune pe ordinea de zi OUG privind acordarea de către Ministerul Sănătății autorităților publice locale a echipamentelor necesare pentru familiile și persoanele defavorizate, dar și suplimentarea bugetului MS. Măștile de protecție vor fi distribuite prin DSP-uri către autoritățile locale.

Ludovic Orban: Este vorba despre 150 de milioane de lei, numărul beneficiarilor fiind de 1,1 milioane de persoane.

Astfel, potrivit site-ului gov.ro, pe agenda ședinței de Guvern se află trei proiecte de Ordonanță de urgență, precum și mai multe proiecte de hotărâri de Guvern.

Una dintre OUG vizează legea educației naționale.

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO