Unii dascăli se întorc la catedră, chiar dacă greva continuă. Elevii care riscă să rămână un an acasă
Chiar dacă se termină vacanţa de Rusalii, de marți greva în educație continuă. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de creșterile salariale anunțate de autorități.
Mai exact, de cei 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, pentru personalul didactic daţi prin ordonanţa de urgenţă și de cei 400 de lei pentru personalul ne-didactic.
Sporadic, unii dascăli au anunțat, pe grupurile de părinți, că se vor întoarce, totuşi, la catedră speriați între altele de salariul şi mai mic pe care îl vor încasa luna viitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un comunicat de presă comun, sindicaliștii din educație au transmis că sunt în continuare dezamăgiţi de banii daţi de autorități, dar mai ales de faptul că salariile lor vor creşte treptat până în 2026.
Reporter: Cum v-ați fi dorit să abordeze situația?
Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie: „Act normativ care ar trebui să stea la baza restabilirii încrederii, termeni foarte clari. De exemplu, colegii noștri nu pot aştepta o eşalonare pe trei ani dintr-un motiv foarte clar, sunt colegi care ies la pensie într-un an sau doi, nu au niciun fel de certitudine că vor beneficia vreodată de o salarizare atractivă"
Când ar trebui să se desfășoare examenele
Liderul federaţiei de părinţi, Iulian Cristache, spune că primeşte zilnic zeci de mesaje de la părinţii îngrijoraţi de o posibilă amânare a examenelor. Cei care riscă, într-adevăr, să stea un an acasă, sunt elevii care au fost admişi la facultăţile din străinătate, care acum au nevoie de dovada că au terminat clasa a 12-a sau de media de la examenul de Bacalaureat.
Iulian Cristache, reprezentant federație de părinți: „Eu vă întreb, dacă aţi fi părinte vă puteţi uita în ochii unui copil să-i spuneţi că trebuie să suporte o astfel de consecinţă pentru că sindicatele au dreptate şi că el trebuie să plătească cu viitorul carierei lui? Nu cred că un părinte poate face aşa ceva, nici măcar eu, care sunt reprezentantul unei federaţii de părinţi”.
Pentru Evaluarea Națională, pe 9 iunie ar trebui să se termine înscrierea, iar prima probă să fie pe 19 iunie. Iar la Bacalaureat, care are tot 9 iunie ca dată de încheiere a înscrierilor, prima probă ar trebui să fie organizată pe 12 iunie. Câţiva profesori se vor întoarce de marţi la catedră, dar majoritatea rămân în grevă, spun liderii de sindicat.