Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților

Dan Cărbunaru
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată", a spus Cărbunaru.

El a afirmat că vor beneficia de aceste majorări de venit peste 270.000 de persoane.

"Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de milioane de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari", a spus Cărbunaru, conform Agerpres.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit acestuia, toţi angajaţii din Educaţie vor primi majorări de venituri, însă în "mod diferenţiat".

"Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat - mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic - următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat", a susţinut Cărbunaru.

El a susţinut că acest nou pas este dovada faptului că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale şi aşteptările oamenilor care lucrează în sistemul educaţional şi ţine cont de o serie întreagă de realităţi.

După anunțul Guvernului, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a afirmat că angajaţii din educaţie resping propunerile Guvernului, iar acţiunile de protest continuă și nu exclude varianta ca examenele naționale să fie amânate.

„Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor duminică, pentru News.ro, întrebat cum răspuns angajaţii din sistemul de educaţie noi oferte anunţate duminică de Guvern prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru.

Ministrul Muncii începe luni dialogul cu sindicatele privind viitoarea lege a salarizării

De asemenea, Cărbunaru, a anunţat că, începând de luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe în mod accelerat dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, mai întâi cu cei din Educaţie, apoi cu sistemul sanitar, transporturi, cu privire la noile grile ale viitoarei legi a salarizării din sistemul bugetar.

"Din dispoziţia domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, începând de mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe deja dialogul cu reprezentanţii sindicatelor. Desigur, începând cu cei din Educaţie, dar nu numai, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. Am anunţat deja zilele trecute accelerarea calendarului, devansare sa pentru data de 15 iulie. Era fixat ca termen în PNRR pentru sfârşitul acestui an, în decembrie, dar iată că 15 iulie este termenul asumat la nivelul Guvernului pentru a avea noile grile ale salarizării personalului din sistemul bugetar. Pentru a câştiga timp, deoarece 15 iulie este termenul până la care experţii Băncii Mondiale sunt aşteptaţi să-şi prezinte opinia, analizele şi viziunea privind cum ar trebui să arate noile grile ale salarizării din sistemul public, în paralel, pentru a reuşi să comprimăm cât mai mult etapele necesare pentru a ajunge la o variantă finală şi corectă a sistemului de salarizare publică din România, ministrul Muncii va începe de mâine consultările, discuţiile, dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din toate domeniile, începând cu Educaţia", a spus Cărbunaru duminică, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că, până la şedinţa de Guvern de miercuri, acest dialog trebuie finalizat.

Greva profesorilor va continua

Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de bacalaureat.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că nu îşi depune mandatul, tocmai pentru a rămâne la conducerea Guvernului şi a soluţiona criza generată de greva din Educaţie.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat sâmbătă pentru News.ro că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%. El a adăugat că reprezentanţii protestatarilor nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul.

Duminică, sindicaliştii au reafirmat că nu au fost încă invitaţi la noi discuţii.

Cărbunaru a fost cel care joi a transmis oferta Guvernului pentru sindicaliştii care au cerut majorări salariale de 25%, Guvernul le-a propus acestora mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi. Cărbunaru a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. El a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Remarca lui Dan Cărbunaru potrivit căreia ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, în contextul propunerilor avansate de Guvern în raport cu cererile sindicaliştilor din Educaţie, a provocat nemulţumirea acestora.

”Cum ai tupeul să declari atunci când ai peste 200.000 de salariaţi din învăţământ în grevă, că noi nu suntem la piaţă, mai dă, mai ia?”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Luni ar urma să înceapă înscrierile pentru susţinerea examenului de bacalaureat, iar Ministerul Educaţiei a transmis, vineri, că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR
REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR

Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE, ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte beneficiarii din sectorul privat, afirmă REPER.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen

Klaus Iohannis ar putea fi luat in calcul pentru o noua funcție internațională de nivel înalt, cea de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.