Grevă în învățământ: Guvernul a venit, luni, cu o nouă ofertă pentru sindicatele din Educație. Promisiunile cabinetului Ciucă
Cadrele didactice din România au intrat luni, începând cu ora 08:00, în grevă generală, fiind nemulțumite, în special, de salariile pe care le au.
După negocierile eșuate de duminică, guvernanții au înaintat, luni, o nouă ofertă pentru sindicatele din Educație.
Ministerul Educaţiei a anunţat că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform grilelor din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9%.
De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate.
"În urma discuției din data de 21 mai 2023, desfășurată la Palatul Victoria, la care au participat Premierul României - dl. Nicolae-Ionel Ciucă, Președintele Camerei Deputaților - dl. Marcel Ciolacu, reprezentanți ai executivului și liderii federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, facem următoarele precizări:
Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:
salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României.
Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare", a anunțat Ministerul Educației.
Sursa: Edu.ro
Etichete: invatamant, ministerul educatiei, guvernul româniei, greva, myimpact,
Dată publicare:
22-05-2023 11:41