A început cea mai amplă grevă generală din ultimii 10 ani. 90% dintre profesori au oprit activitatea didactică
La 8.00 dimineața a început cea mai amplă grevă generală din ultimii 10 ani, declanșată de angajații din educație.
Aproape 90% dintre cei care muncesc în grădinițe și școli au oprit activitatea didactică și s-au retras în cancelarie. E drept, au fost și profesori care au stat la catedră. Ori i-au supravegheat pe copii, ori au făcut cu clasele a VIII-a și a XII-a pregătire pentru examen.
O curte goală, câte un elev-doi în fiecare sală și un orar schimbat peste noapte. Acesta este tabloul general al grevei declanșate astăzi.
La unul dintre liceele bine cotate din Capitală, pentru că majoritatea profesorilor sunt în grevă, au fost chemați la ore numai cei de clasa a XII-a. Dascălii lor au considerat că acesta nu trebuie să fie timp pierdut în pregătirea pentru bacalaureat.
Liceenii din anii terminali privesc cu emoții suspendarea cursurilor, care ar putea antrena și amânarea examenelor naționale.
Au fost totuși și școli în care activitatea didactică a fost doar parțial întreruptă.
Elev: „Învățătoarea noastră face ore”.
Elev: „Nu face toate orele, dar am venit”.
Din cauza orarului dat peste cap, unii părinți și-au ținut copiii acasă
Nici ministerul Educației, nici inspectoratele școlare nu au transmis lămuriri în privința absențelor - pe care un dascăl care nu ia parte la grevă are tot dreptul să le noteze în catalog.
În fiecare școală s-a constituit un comitet de grevă, format din liderul de sindicat și încă un membru. Printre atribuțiile lor este și să monitorizeze numărul participanților, inclusiv situațiile când colegii ar renunța la statutul de grevist ori s-ar alătura protestului.
Greva generală este oprită ori dacă va fi considerată nelegală, ori dacă jumătate plus unul dintre membrii federațiilor sindicale arată, într-un nou referendum, că sunt mulțumiți de rezultatul negocierilor cu autoritățile.
Însă acestea trenează. Discuțiile de duminică cu reprezentanții Guvernului au fost catalogate de liderii de sindicat drept umilitoare.
Marius Nistor, președinte sindicat Spiru Haret: „Greva va continua până când colegii noștri din teritoriu o să voteze acest lucru. Noi o să le punem la dispoziție comunicatul din partea Guvernului, iar ei vor decide".