Ministrul Educației, apel către profesori pe timpul grevei de avertisment. „Să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele”
Ministrul Educaţiei face apel la profesori să supravegheze elevii pe parcursul celor două ore de grevă de avertisment, anunțată pentru miercuri. Ligia Deca speră ca protestul dascălilor să se oprească la acest punct, și să nu mai existe greva generală.
„Eu fac apel la cadrele didactice, care, sigur, trebuie să desfăşoare protestul la şcoală, să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele, pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem nici necazuri familiilor care ştiu că au copiii la şcoală în anumite intervale orare. Deci fac apel la cadrele didactice, care ştiu că sunt extrem de responsabile şi ţin foarte mult la starea de bine a copiilor, să poată să efectueze această perioadă de supraveghere fără să renunţe la greva de avertisment deja anunţată. Cred că se poate realiza acest lucru şi semnalele noastre sunt că în majoritatea cazurilor lucrurile aşa se vor întâmpla", a transmis marţi Ligia Deca la Digi 24, potrivit Agerpres.
Cât despre greva generală a federaţiilor sindicale din învăţământ, anunţată pentru luni, ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa că nu o să se ajungă în situaţia ca această formă de protest să fie declanşată, menţionând că miercuri va avea o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Eu încă sper să nu ajungem în situaţia în care această formă de protest, greva generală, să fie declanşată. Noi am avut o întâlnire cu liderii federaţiei sindicale pe 9 mai. Multe lucruri, din păcate, nu ţin de Ministerul Educaţiei. Mâine o să avem o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din preuniversitar, pentru că avem un proces pe care o să îl demarăm şi anume negocierea contractului colectiv de muncă, unde sunt incluse o serie de chestiuni care ţin de concedii, de facilităţi pentru cadrele didactice, de măsuri de sprijin şi sperăm ca în zilele următoare să aibă loc şi întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe, reprezentanţii Guvernului, care pot să avanseze discuţii şi vizavi de grila salarială, pentru că acolo este chestiunea care doare cel mai tare", a punctat Deca.
Totodată, ministrul educației şi-a exprimat încrederea că există responsabilitate atât din partea federaţiilor sindicale, cât şi din partea Guvernului, „în ideea de a găsi un acord, o soluţie rezonabilă, decentă, pe solicitările cadrelor didactice".
„Ar fi, din punctul nostru de vedere, un sacrificiu inacceptabil ca această generaţie de elevi să nu poată finaliza, să nu poată da evaluarea naţională, examenul de bacalaureat şi considerăm că mai este mult până acolo, avem în desfăşurare bacalaureatul special. Bacalaureatul special se desfăşoară în condiţii normale, am verificat acest lucru, ne-am asigurat că acest lucru se întâmplă, în ciuda grevei de avertisment ş.a.m.d. Suntem convinşi că nu-şi doreşte nimeni să avem probleme cu finalizarea anului şcolar sau cu examenele naţionale şi vom găsi soluţiile necesare ca să putem preveni orice fel de întrerupere a procesului educaţional", a spus Deca.