Unde găsim cei mai buni mici din București. Sunt clienți care vin din alte orașe. "Aproape săptămânal mănânc aici"
De 1 Mai, cei care iubesc cu adevărat micii au avut o zi a provocărilor. Să-i facă pe grătar, cum știu ei mai bine, ori să-i cumpere din oraș?
Pentru că, să fim serioși, orice iubitor de mici care se respectă, știe unde îi găsește, pe cei mai buni. Așa că, la restaurantele și terasele vestite, s-au format cozi serioase.
Soarele încă nu răsărise bine când au început să sfârâie micii pe grătarul din Piața Obor. Mulți spun că acolo ar fi cei mai buni din București. Așa că la prânz au stat la coadă și doua ore pentru o porție.
Reporter: "Merită sa stați două ore la coadă?".
Client: "Eu zic că merită. Avem bere, soarele pe cer și perseverență".
Reporter: "Ați mai mâncat mici de aici?".
Client: "E cura mea obișnuită. Aproape săptămânală aș putea spune".
Reporter: "Sunt aici cei mai buni mici din oraș?".
Client: "Cu mâna pe bere, aș putea spune că da, chiar sunt".
Pe unii i-a încurcat socotitul, dar nu și mâncatul.
Reporter: "Cați aveți de gând să luati?".
Client: "Zece. Șase eu, șase ea. Sunt de nota 10! Au o rețetă extraordinară și îi recomand. Am mai încercat prin alte părți ale țării dar ca aici, nu".
La altă terasa, cozile au fost la fel de mari. Pofticioșii ajunși acolo erau siguri că mici mai buni nu există. Până la ora 13:00, se vânduseră peste 7.000 de mici.
Client: "Cei mai buni mici sunt aici, în Băneasa".
Unii au venit din alte orașe să cumpere cei mai renumiți mici din București.
Client: "Suntem din Pitești. Cu toate că avem mult de așteptat, dar stiu ce mici se servesc aici, am auzit că sunt cei mai buni si preferam să stăm la rând cât o fi numai să reușim să luăm, să mâncăm și noi, astăzi, de 1 Mai".
Client: "Un pic zemos, sa aibă un pic de savoare. Sau, mai pe românește, hârtie igenică și cu bicarbonat".
Și în Parcul IOR micii au sfârâit pe grătare toată ziua. Unde foamea e mare poate să apară și cearta.
Reporter: "Nu se respectă coada aici?".
Client: "S-au băgat în față și doamnele, și bătrâna".
Care este secretul micului perfect
Mulți se laudă că știu secretul micului perfect. Nu l-ar spune. Dau doar vagi indicii. Că-i lemnul ori cărbunele, că-i combinația de carne ori vreun ingredient, că de fapt e despre cât și cum stă micul pe grătar, ba că-i sufletul pus în compozitie.
Grataragiu: "Dacă vă spun rețeta e ca si cum v-aș spune codul de la seif. Puțin bicarbonat, piper, sare".
Grataragiu: "Cand sare micul așa, pe grătar, atunci este și zemos, și gustos și bun. Cam două minute, dar micul se întoarce de două ori. Nu se învârte mult, pentru că nu mai e zemos, nu mai are gustul. Cărbune, il amestecăm și cu puțin lemn de fag, ca să-i dea gust".
Deși nu există o statistică oficială, estimările Asociatiei Române a Cărnii arată că românii consumă anual aproximativ 200-250 de milioane de mici, adică peste 20.000 de tone.