Un preot nu a vrut să oficieze o înmormântare până când familia nu i-a cerut scuze și i-a pupat mâinile. Reacția bisericii

Ultima actualizare: 17-08-2020 18:09

Situaţie revoltătoare la o înmormântare din judeţul Cluj. Preotul care făcea slujba a oprit cortegiul în mijlocul drumului şi a început să ţină morală familiei.

Totul ar fi plecat de la faptul ca rudele au cerut explicaţii când au fost nevoite să plătească 5.000 de lei pentru locul de veci. Supărat, preotul a continuat să le ceară celor prezenţi să îi pupe mana - pretenţie care a provocat revolta familiei îndoliate. Imaginile au ajuns şi la reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului, care au decis să îl sancţioneze pe slujitorul bisericii.

Preot: ''Dragii mei, nu o să încep aceasta înmormântare până când familia, Mariana cu Ioan şi Crina cu Marius nu îşi cer iertare faţă de mine pentru modul urât cum s-au purtat în ultimele zile. Public! Aştept să vă cereţi iertare!”

În fata cimitirului din localitatea Tăuți, preotul a început să îşi expună supărările la adresa familiei venite la înmormântare. Luaţi prin surprindere, oamenii încearcă să treacă peste aceste momente delicate, însă o altă cerinţă a slujitorului bisericii provoacă revoltă.

Preot: Să sărutaţi mâna. (lumea vociferează). Ascultați-mă, am fost jicnit!
Femeie: De ce v-aţi făcut preot? Răspundeţi!
Preot: Nu mă filmaţi, că nu e cazul!
Femeie: E cazul, că aşa ceva nu este permis.
Preot: Biserica are rânduiala ei.
Femeie: Pe care dumneavoastră nu o respectaţi.
Preot: Eu nu o respect?
Femeie: Da!
Preot: Nu vă ţineţi în gură cu mine!

Conflictul a început din ziua în care femeia a decedat, spun membrii familiei. Preotul nu ar fi vrut să oficieze slujba de înmormântare până când familia nu plăteşte suma de 5.000 de lei, pentru locul de veci. Decedata nu şi-ar fi plătit contribuţia la Biserică vreme de 10 ani, spune preotul. Aşa că trebuie să îşi plătească locul de veci, iar preotul invocă o hotărâre de Consiliu parohial. Rudele n-au avut ce face şi au plătit.

Crina Miron, fiica decedatei: "A început să se certe cu noi, să ne blesteme, să ridice blestemul. Nu începe înmormântarea până nu ne cerem scuze. Na, ne-am cerut scuze şi mi-a întins mâna, să-i pup mâna. Şi i-am zis, Domn Părinte, eu nu fac aşa ceva, nu se poate aşa ceva. Şi vă daţi seama că atunci lumea s-a revoltat. A zis că dacă nu ne cerem scuze, nu o înmormântează şi pleacă acasă, o lasă acolo.

Imaginile au ajuns şi la superiorii ierarhici ai preotului.

Pr. Bogdan Ivanov, Purtător de Cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului: "În urma analizării acestui caz, Înaltpreasfinţitul Andrei a dispus ca părintele să primească ca sancţiune disciplinară dojana arhierească, să restituie suma plătită de familie ca un semn de compensaţie morală pentru neplăcerea pe care au trăit-o la acea înmormântare, dar şi să-şi cerară scuze public."

Preotul nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO