Tribunalul Constanța a respins cererea ÎPS Teodosie privind anularea interzicerii pelerinajului de Sf. Andrei

Ultima actualizare: 25-11-2020 14:23

Pelerinajul la Mănăstirea Sfântul Andrei, unul dintre cele mai mari de la noi din țară, nu va mai avea loc anul acesta.

Așa au decis miercuri judecătorii din Constanta, după ce Arhiepiscopia Tomisului contestase în instanță decizia autorităților de a interzice, în această perioadă, adunările religioase.

Magistrații au desființat toate cererile Arhiepiscopiei Tomisului.
Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie ceruse în instanță anularea deciziei Prefecturii Constanța prin care se interziceau pelerinajele, după ce orașul dar și alte localități din jur au intrat în carantină.

Arhiepiscopia a menționat că poate organiza manifestarea respectând cele mai drastice condiții sanitare. Judecătorii au decis să respingă însă cererea bisericii.

Cu alte cuvinte, la Mănăstirea Sf. Andrei pot merge doar localnicii din comuna Ion Corvin. Avocatul arhiepiscopiei a anunțat încă de marți că dacă nu va obține o soluție favorabilă atunci va ataca decizia cu recurs.

Iar IPS Teodosie are la dispoziție cinci zile în care să facă apel

Pelerinajul de Sfântul Andrei era organizat în fiecare an în zilele de 29 și 30 noiembrie.

Însă, cifrele în plină pandemie sunt în aceste zile extrem de îngrijorătoare. Reamintim că rata infectărilor în județul Constanța este de 6,50 la mie.

 

Ce a spus ÎPS Teodosie

 

Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare a deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de interzicere a pelerinajelor religioase. Decizia nu este definitivă.

”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 - 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepicopia Tomisului prin Arhiepiscopl Tomisului- Înalt Preasfințitul Teodosie Petrescu (… ) în contradictoriu cu pârâții Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, Prefectura Județului Constanța, prefectul județului Constanța și Inspectoratul pentu Situații de Urgență Constanța. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia tribunalului.

IPS Teodosie a declarat jurnaliştilor, la intrarea în sala de judecată, că doreşte să oprească nişte exagerări, "ca să nu le zic abuzuri, deşi sunt”, precizând că vrea să aibă credincioşii cale liberă spre Peştera Sfântului Apostol Andrei.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile pentru a avea cale liberă spre peştera Sf. Andrei pe 29 şi pe 30 noiembrie. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu vreau să-i apăr, ca pastor îmi apăr turma, oamenii de credinţă.
Reporter: Cum îi apăraţi?
ÎPS Teodosie: Păi credincioşii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să-i apar, să li se dea voie să fie în biserică”.

Hotărârea CJSU presupune anularea pelerinajului annual de Sfântul Andrei.

Conform deciziei autorităţilor, la mănăstirea Sfântul Andrei pot ajunge, pe 30 noiembrie, doar locuitorii comunei Ion Corvin, aflată în apropiere de lăcaş.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO