Gabriela Firea: "Uitati-va ce se intampla si in alte capitale cand ninge abundent. Se circula in conditii de iarna"

×
Codul embed a fost copiat

A nins neincetat in Capitala, iar, in cateva ore, zapada a paralizat traficul in oras. Miercuri dimineata, arterele principale erau troienite, iar in cartiere nici vorba ca utilajele sa fi intervenit.

Pe bulevarde insa, zeci de masini de deszapezire au pornit in misiune inca de noaptea trecuta, dar in urma lor zapada s-a asezat rapid la loc.

Chiar daca in Capitala au fost pregatite aproape 700 de utilaje, acestea nu au putut interveni corespunzator din cauza masinilor parcate neregulamentar.

Din cauza zapezii abundenta, de dimineata, Bucurestiul a fost paralizat. Un utilaj de deszapezire, care - culmea - mergea cu lama sus - patineaza in gol si blocheaza toata intersectia, in zona Doamna Ghica.

Si cei care au vrut sa plece la serviciu au avut mari probleme. Trotuarele erau pline de zapada si - doar in unele locuri - oamenii si-au facut singuri cale, cu picioarele. Astfel, s-au format poteci inguste pe care se putea merge.

Citește și
drumuri
Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ninsoarea si-a pus amprenta si pe cladirile neconsolidate din Bucuresti. Sub greutatea zapezii, acoperisul Fabricii de bere Rahova a cedat, iar bucati din el s-au imprastiat pe sosea. Pentru siguranta oamenilor, politistii au inchis circulatia in zona.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca autoritatile si-au facut datoria: "Intotdeauna este loc de mai bine, iar eu, atat ca cetatean, cat si ca primar, sunt extrem de exigenta, am anumite nemultumiri pe care le-am exprimat in comandamentul nostru de iarna, dar ce pot sa va asigur este ca planul nostru de deszapezire a fost aplicat asa cum l-am gandit de asta-vara. Mi-am facut datoria si am avut cu totii o noapte alba. Personal, ca primar general, imi cer scuze pentru ce s-a intamplat. Noi am facut tot ce a stat in putinta noastra".

Primarul Capitalei a avertizat ca firmele de salubritate care aveau misiunea sa curete zapada de pe strazi si trotuare si care nu si-au facut bine treaba vor fi amendate.

 

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Gabriela Firea, la ProTV: Nu se poate vorbi despre un oras paralizat. Nu exista blocaje
Firea: In conditii de iarna, dar se circula in Capitala. RATB a scos in circulatie 770 autobuze, 170 troleibuze si 250 tramvaie
Firea: Bucurestenii sa ramana acasa...Diseara va fi cod galben de ger in Capitala, iar in week-end va fi ploaie cu gheata
Fatada unui perete al fostei fabrici de bere Rahova s-a prabusit. Linii RATB deviate
Reactia bucurestenilor pe Facebook dupa viscolul de azi noapte



UPDATE 12:00
Daca pe arterele principale utilajele de deszapezire au intervenit cu greu, pe strazile secundare oamenii asteapta si acum un ajutor din partea autoritatilor. Cei care si-au deszapezit masinile nu au putut sa plece cu ele pentru ca stratul de zapada depaseste pe unele strazi si 30 de centimetri.

UPDATE 11:00 Primarul general, Gabriela Firea, intr-o interventie telefonica la ProTV: "Aceasta situatie a fost anuntata. Ninge de mai bine de 10 ore in Capitala si zonele limitrofe. E un strat de zapada de 55-60 cm ceea ce ingreuneaza actiunea utilajelor de deszapezile care au lucrat toata noaptea, fara intrerupere, in toate sectoarele capitalei. Cea mai importanta situatie a fost in sectorul 5, a cazut acoperisul peste un perete exterior de la fosta fabrica de bere Rahova.... Dumnevoastra prezentati o situatie apocaliptica, ceea ce nu este chiar asa cum o prezentati. Suntem si noi pe strazi si vedem ce se intampla. Metroul funtioneaza la capacitate suplimentata. Transportul de suprafata a fost suplimentat cu aproape 40%. Dar, nu va suparati ninge abundent de aproape 11 ore. Uitati-va ce se intampla si in alte capitale cand ninge abundent. Se circula in conditii de iarna. Nu exista blocaje in sensul de cartiere izolate. Nu se poate vorbi despre un oras paralizat. Cele mai multe imagini sunt din secotul 5 acolo unde 2 linii de tramvai au fost inchise pentru ca intreaga cladire risca sa se prabuseasca. Toate acele imagini cu bucuresteni care mergeau pe jos erau din zona sectorului 5. Asteptam ca in jurul orelor 14-15 sa se opreasca ninsoarea pentru a interveni. S-a facut maximum ce s-a putut in conditile date."

UPDATE 10:00  Primarul Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca ”interventia autoritatilor este in forta” in Capitala pentru deszapezire, ea sfatuindu-i pe bucuresteni sa ramana acasa daca nu trebuie sa ajunga la serviciu sau nu au vreo urgenta medicala. Firea spune ca niciun cartier nu este izolat, ca mijloacele de transport in comun au fost suplimentate si circula in conditii de iarna si ca nu au fost avarii in reteaua de termoficare, dar ca in Sectorul 2 se furnizeaza agent termic la presiune redusa. Ea avertizeaza ca diseara va fi cod galben de ger in Capitala, iar in week-end va fi ploaie cu gheata.

”Nu exista niciun cartier izolat, avem 770 de autobuze in trafic, 250 de tramvaie si 170 troleibuze. Ele circula in conditii de iarna, dar sunt in statii. Rugamintea mea este ca bucurestenii care nu trebuie sa ajunga la serviciu sau la o urgenta medicala sa ramana acasa, pentru ca va ninge pana la pranz”, a afirmat primarul Capitalei, intr-o interventie la Romania TV.

Gabriela Firea a sustinut ca ”interventia autoritatilor este in forta”, dar ca, ”din cauza faptului ca ninge in continuare, stratul se depune si daca sunt mai putine masini personale, interventia este mai eficienta”.
Firea a tinut sa sublinieze ca ”decizia de neincepere a cursurilor in scoli a fost una corecta, inteleapta”.

”In aceasta noapte nu am avut avarii la RADET dar suntem in dispecerat cu toate institutiile din subordinea primariei. Sunt anumite zone ale Capitalei care primesc agent termic la o presiune mai mica din cauza faptul ca a fost si va fi in continuare ger afara, iar reteaua de termoficare in Capitala este una imbatranita, de aproape 50 de ani”, a mai spus primarul general, precizand ca locuitorii Sectorului 2 primesc agent termic la o presiune mai mica.Gabriela Firea a atras atentia ca diseara va fi din nou cod galben de ger in Capitala, iar pentru week-end prognoza este de ploaie cu gheata, ceea ce va produce polei.

UPDATE 08:30 Un numar de 31 de persoane fara adapost au fost conduse la centrele sociale de primire sau spitale de catre politisti, care au actionat pentru localizarea acestora.

UPDATE 07:50 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune ca RATB a scos pe traseu, miercuri dimineata, 770 de autobuze, 170 de troleibuze si 250 de tramvaie si ca se poate circula in conditii de iarna, relateaza news.ro.

"In conditii de iarna, dar se circula in Capitala. RATB a scos in circulatie 770 autobuze, 170 troleibuze, 250 tramvaie. Se actioneaza pentru a evita blocajele, deoarece a nins abundent toata noaptea", a scris primarul Capitalei pe Facebook. 

Unii dintre cei care comenteaza o lauda pentru modul in care s-a actionat in Bucuresti si pentru modul in care se circula, altii isi invita concetatenii sa iasa si sa "dea la lopata", in timp ce altii reclama ca in cartierele marginase este zapada, ca sunt bulevarde unde zapada este pna la genunchi si ca masinile RATB vin cu intarziere. Cele mai multe reclamatii sunt ale celor care locuiesc in zona Rahova, in zona Lujerului, in Giulesti si in sectorul 2.


"Am luat-o pe jos de la Rahova pana pe Baciului ...nu circula nimic si zapada pana la genunchi !!!!!...Tramvaiele si masinile RATB una in spate la alta nu puteau circula si lumea pe mijlocul strazii !!!", comeneaza o bucuresteanca. "E coloana de tramvaie", scrie un barbat, care adauga ca inclusiv autobuzele circula "doar pana la Cosbuc".

In zona rond Cosbuc, traficul tramvaielor 32 si 23 a fost deviat, dupa ce in cursul noptii s-a parbusit o bucata din zidul fostei fabrici de bere. Intr-o interventie telefonica la Digi 24, Firea a explicat ca sunt suficiente mijloace de transport in comun, iar daca traficul se va aglomera vor fi scoase suplimentar pe traseu masini. Firea a mai spus ca toate Unitatile de Primiri Urgente ale celor 19 spitale aflate in subordinea Primariei Capitalei sunt deschise.

UPDATE 07:40 Tramvaiele liniilor 23 si 32 si autobuzele liniei 117 sunt deviate incepand de miercuri dimineata, din cauza prabusirii unor ziduri ale fostei Fabrici de bere Rahova, pe Bulevardul George Cosbuc, informeaza Regia Autonoma de Transport Bucuresti, relateaza Agerpres.

"In dimineata zilei de 11 ianuarie 2017, pe Bd. G. Cosbuc, s-a prabusit o parte din zidul fostei fabrici de bere Rahova. Au intervenit echipajele ISU, iar circulatia a fost interzisa total intre Piata Chirigiu si Rondul Regina Maria. Astfel, au fost deviate liniile RATB 23, 32 si 117", precizeaza reprezentantii RATB.

Tramvaiele Liniei 32 vor circula pe traseul Dep. Alexandria, Cal. Rahovei, Cal. Ferentarilor, Zetari, Str Anghel Alexandru, Sos. Giurgiului, Piata Eroii Revolutiei, Sos. Viilor, Str. Dr Istrate, Str.11 iunie, Piata Unirii.

Totodata, a fost infiintata o linie naveta de autobuze care va asigura preluarea calatorilor de la Dep. Alexandriei, pe Calea Rahovei. pana la Piata Chirigiu, cu intoarcere pe Str. Odoarei, Sos. Progresului, Cal. Rahovei, Depoul Alexandriei. Tramvaiele Liniei 23 vor circula pe traseul de baza pana la Parcul Carol, apoi pe Str. Dr. Istrate, Viilor, Piata Eroii Revolutiei, Sos. Giurgiului, Terminal Zetari.

Autobuzele Liniei 117 vor circula pe traseul de baza de la terminal Confort Urban pana la Sos. Progresului, de unde va circula deviat pe ambele sensuri pe Str. Dr. C. Istrate, Str. 11 iunie, Piata Unirii.

Pe de alta parte, reprezentantii regiei anunta ca, avand in vedere conditiile meteo extreme, RATB a dispus suplimentarea capacitatii de transport prin prelungirea programului de circulatie pentru 70 de tramvaie, 228 de autobuze si 59 de troleibuze, astfel incat va fi in circulatie intreg parcul disponibil de 1184 de vehicule.

UPDATE 07:00 Soferii care s-au incumetat sa porneasca prin oras au avut mult de munca pentru a-si scoate masinile din parcari. Marile bulevarde din Capitala, dar si strazile laturalnice au fost acoperite de un strat consistent de zapada. Asa ca zeci de echipaje de deszapezire au intervenit, dar, parca, in zadar.

Totusi, au existat soferi care au fost nevoiti sa iasa cu masinile din parcare - ceea ce a semanat mai degraba cu o misiune imposibila.

Sofer: "Cred ca va fi jale, pe arterele mari e ok, pe strazile laterale e jale. Anul asa mai bine oricum decat anul trecut."

Sofer:"Nu chiar asa de bine ca o sa fie aglomeratie, adica sper."

Sofer: "E bine, dar nu au ce sa faca ca ninge foarte tare si se aseaza inapoi, e inghetat pe jos. nu au cum sa dea noaptea."

Chiar daca in capitala au fost pregatite aproape 700 de utilaje, acestea nu au putut interveni corespunzator din cauza masinilor parcate neregulamentar.

Gabriela Firea: "Suntem pregatiti sa facem fata si celui de-al doilea val de zapada. Ne-am pregatit destul de bine pentru ca populatia sa nu sufere, pentru a avea cat mai multe tramvaie, autobuze, troleibuze, in ceea ce priveste spitalele sunt incalzite alimentate cu curent electirc si tot ce este nevoie."

UPDATE 06:00 Bucurestenii au inundat Facebook-ul cu fotografii dupa viscolul de azi noapte.


 

   

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi
Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi

Iarna a lovit cel mai greu in Dobrogea, in special in Constanta. Zeci de masini au ramas ingropate cu orele in nameti si au avut nevoie de ajutorul autoritatilor. Sute de oameni nu credeau ca mai ajung acasa cand s-au vazut in troiene.

Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren
Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren

Viscolul a pus stapanire pe zeci de drumuri din noua judete, pe care autoritatile au decis sa le inchida. Aceeasi masura a fost luata si in cazul autostrazilor A2 si A4, pe portiunea Ovidiu - Agigea.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.