Stare de alerta in Craiova. Oameni atacati de bondarii uriasi, din Asia, care au invadat orasul

Ultima actualizare: 24-05-2013 06:59

Invazie de insecte periculoase la Craiova. De cateva saptamani, orasul este impanzit de bondari de mari dimensiuni, care se hranesc in special cu albine, dar ataca si omul, sau animalele mai mari.

Se banuieste ca uriasa vietate ar proveni din Asia si ar fi ajuns accidental in Europa. Cei de la Directia Sanitar Veterinara Dolj, incearca sa afle despre ce specie este vorba, iar specialistii de la Muzeul Antipa cred ca intrusii sunt rude cu viespile si furnicile.

Nimeni nu poate sa spuna cum au ajuns la Craiova aceste insecte, care pot depasi 4 centimetri lungime. Dar caldurile din ultimele zile le-au facut sa devina foarte agitate si sa atace. La 112 s-au inregistrat nenumarate apeluri.

"O intepatura din asta face cat treizeci de albine. Te musca, te musca si faci infectie. E periculoasa...", spune un barbat.

Barzaunele din Asia

- Este de patru ori mai mare decat un bondar normal;
- are trei ace;
- se hraneste cu sange si cu insecte mai mici;
- ataca stupii: trei insecte exotice pot distruge pana la 30.000 de albine in numai doua ore.

Societatea de salubritate a inceput dezinsectia, dar abia dupa 24 de ore se va vedea daca substantele clasice distrug si insectele uriase.

Cristian Popescu, director Serviciul de Salubritate Craiova: "E prima data cand ne confruntam cu o astfel de problema si probabil taunii astia au suferit un fel de mutatie. Se hranesc cu sangele diverselor animale: vaci, cai si asa mai departe. Incearca sa foloseasca si sangele copiilor".

Un exemplar a ajuns in laboratorul Directiei Sanitar Vaterinare pentru analize.

Marin Catrina, inspector sef Politia Animalelor Craiova: "Distrug albinele, iar intepaturile sunt precum un cui incins in foc pe care il infigi in piele. Asa este de dureroasa intapatura...".

In Asia, acest barzaune nu pune probleme, pentru ca albinele de acolo si-au dezvoltat un mecanism de anihilare a pradatorilor. Albinele europene sunt insa vulnerabile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO