Sezonul ambroziei nu s-a încheiat. Sute de mii de români suferă de alergie la această plantă. Sfatul medicilor
Sezonul ambroziei încă nu s-a terminat. Acesta începe primăvara și, în funcție de vreme, poate dura până în octombrie sau noiembrie. August și septembrie sunt luni de vârf pentru această plantă care provoacă alergii severe.
De alergie la ambrozie suferă extrem de mulți adulți între 20 și 50 de ani. Sute de mii de români au probleme în această perioadă din cauza alergiei la ambrozie. Persoanele sensibile pot dezvolta forme severe și chiar alte afecțiuni care necesită internarea în spital.
Simptome
Strănutul, nasul înfundat sau ochii înlăcrimați sunt doar câteva dintre simptomele acestei afecțiuni. Îngrijorător este faptul că planta sporește numărul bolnavilor de astm.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare cu cele ale altor tipuri de alergii, cum ar fi:
• rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)
• conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor
• mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii
• pierderea mirosului
• dureri de cap
• oboseală cronică și somnolență
• criză de tuse similară cu cea specifică astmului
În cazul în care persoanele prezintă unul dintre simptomele menționate mai sus este recoamandat un consult la medicul alergolog. Diagnosticul se poate confirma pe baza unui test cutanat.
Tratamentul cu picături de nas este contraindicat
Cei care suferă de alergie la ambrozie își administrează, de regulă, antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile.
Pentru persoanele care prezintă alergii la ambrozie nu este recomandat tratamentul cu picături de nas. Acestea reduc inflamația și simptomele locale, însă, administrate mai mult de 10 zile, duc la dependență, avertizează medicii.
„Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sângele la nivelul nasului și alterează apărarea locală. Un joc pe vascularizația nasului, va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică, adică nu se poate apărea cum trebuie mucoasa nasului”, a explicat dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
Polenul acestei buruieni este unul dintre cele mai agresiv din natură. Din fericire, există tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele. Tratamentul trebuie administrat înainte ca planta să descarce cantități uriașe de polen.
Tratamentul curativ înseamnă doze standardizate de polen de ambrozie. Acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat când simte polenul. Tratamentul nu se face în perioada cu polen în aer.
„Scopul e să inducem o toleranță temporară, să-l păcălim și să nu mai reacționeze așa agresiv la contactul cu polenul, prin administrare zilnică 6 luni pe an, din polenul respectiv. E vorba de 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv, aici pierdem mulți pacienți, pentru că nu se țin de tratament”, a mai explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog.