Alergia la ambrozie afectează jumătate de milion de români. Simptomele se intensifică în această perioadă
Jumătate de milion de români suferă în această perioadă din cauza alergiei la ambrozie. Zilnic ajung la camera de gardă a spitalelor zeci de persoane pentru evaluare sau reluarea tratamentului anual.
Strănutul, nasul înfundat sau ochii înlăcrimați sunt doar câteva dintre simptomele acestei afecțiuni. Îngrijorător este faptul că planta sporește numărul bolnavilor de astm.
La Spitalul Victor Babeș din Timișoara ajung zilnic peste 10 persoane la control sau pentru tratamentul alergiei la ambrozie, care trebuie administrat în fiecare an, în perioada de polenizare. Conform unui raport al Ministerului Sănătății, în țara noastră, în jur de 500.000 de persoane suferă de această afecțiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bianca Matiș, medic alergolog: „Tratamentul este simptomatic, este un tratament anti inflamator ce se aplică pe vasele afectate, nazală, conjunctivală, bronșică.”
Printre ei este și Ștefan, care a aflat că este alergic în urmă cu 8 ani.
Ștefan Şinca, pacient: „Am hotărât să vin mai repede decât în mod normal, cumva să încep tratamentul și să nu las perioada cea mai accentuată a simptomelor de alergie.”
Persoanele sensibile pot dezvolta forme severe și chiar alte afecțiuni care necesită internarea în spital.
Cristian Oancea, managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara: „Pacienții care au astm bronșic și sunt predispuși la alergia de ambrozie dezvoltă fenomene, simptome moderate și severe de exacerbare. Deci mare atenție la pacienții care au alergie la ambrozie, pentru că astmul lor poate să devină necontrolat.”
Plantele de ambrozie se dezvoltă în special pe marginea drumului, dar pe terenurile agricole neîntreținute. Dacă nu este tăiată, o singură plantă poate rămâne verde chiar și 20 de ani.
Autoritățile trebuie să se asigure că ambrozia este eliminată de pe spațiile publice, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi uriașe.
Dana Seracin, purtător de cuvânt Poliția Locală Timișoara: „Se vor aplica și sancțiuni contravenționale în bani, însemnând între 1000 și 5000 de lei, pentru persoanele fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.”
Sezonul ambroziei începe primăvara și, în funcție de vreme, poate dura până în octombrie. August și septembrie sunt luni de vârf pentru această plantă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, bolnavi, alergia la ambrozie, test alergie,
Dată publicare:
15-07-2022 07:55