Problema ambroziei, ridicată în ședința de guvern. Premierul României a cerut Ministerul Mediului să ia măsuri
Deși avem o lege pentru combaterea ambroziei, câmpurile din zona Bucureștiului sunt din nou pline cu această buruiană care le provoacă alergii severe oamenilor.
Problema a fost ridicată, joi, inclusiv în ședința de guvern, iar premierul a cerut Ministerului Mediului să ia măsuri.
Medicii estimează că, în România, avem în momentul de față cel puțin jumătate de milion de pacienți cu alergie la ambrozie. Mulți se simt atât de rău, încât ajung la camera de gardă. Există un singur tratament pentru această alergie care, în România, se găsește foarte greu.
Ana Nicolaina, pacientă: „Am avut norocul că am găsit la două farmacii din Timișoara, printr-o verișoară, și am făcut rost de două cutii, dar foarte greu, urma să plec în Franța să mi-l iau, atât de disperată sunt, nu poți să stai efectiv numai în casă, și în casă dacă stai... Nu ai cum trei luni de zile. La noi în cartier nu s-a luat nicio măsură, nimic, nimic.”
Brândușa Petruțescu, medic: „Strănut, mâncărime la nas, nas înfundat, ochi care lăcrimează, astea sunt simptomele cele mai blânde, dar din păcate inflamația alergică poate merge spre plămâni și se estimează că 80% din cei alergici vor dezvolta în timp și simptome de astm, ce înseamnă sufocare, respirație grea, crize severe care pot necesita prezentarea la camera de gardă. Din păcate, pacientul nu mai poate respira și pot necesita tratament cu cortizon injectabil.”
Poliana Leru, medic: „Sunt pacienți în special care au alte boli respiratorii, care au astm și fac criză de astm în timpul sezonului de ambrozie, se pot accentua simptomele de astm, tuse, sufocare, crize de dispnee. Acesta e pericolul.”
Primăriile trebuie să se asigure că ambrozia este eliminată de pe spațiile publice, iar Garda de Mediu și Poliția Locală pot să dea amenzi usturătoare proprietarilor de terenuri, atât privați cât și instituțiilor publice. Problema este deja una națională, nerezolvată de ani de zile.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Există deja lege, există şi măsuri care trebuie luate în acest sens, ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât şi celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii şi a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă.”
Sancţiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 20.000 de lei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: alergii, ambrozie, ministerul mediului, premierul romaniei,
Dată publicare:
17-06-2022 17:49