Ce este ambrozia, buruiana care ne dă bătăi de cap vara, și cum a ajuns în România
Ambrozia, iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustiei cum este cunoscută în popor este cea mai alergenică plantă din România.
Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia.
Ce este ambrozia
Ambrosia artemisiifolia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime cu rădăcina de 1,2 – 1,5 metri. Toată planta este păroasă cu tulpina puternic ramificată cu aspect de tufă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Când apare ambrozia
Potrivit statisticilor, sezonul de polen la ambrozie începe de obicei la jumătatea lunii august și se întinde până la jumătatea lunii octombrie.
Ambrozia a ajuns în România din SUA
Ambrosia artemisiifolia este o planta originară din America de Nord care a fost adusă în Europa cu alte cereale, fiind semnalată prima dată în Germania în 1863.
În România, ambrozia a fost observată prima dată în 1910 în Orșova.
În Romania, ambrozia este întâlnită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane).
Ambrozia crește pe terenurile lăsate părloagă, în principal în zonele căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, dar și în grădini și parcuri neîngrijite.
Cum se răspândește polenul ambroziei
Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singura plantă matura poate elibera cateva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe.
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică
Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.
Planta ajunsa lmaturitate poate elibera până la câteva miliarde de grăunciori de polen.
De ce provoacă ambrozia alergii atât de severe. Explicația medicilor
Alergiile se produc atunci când sistemul imunitar manifestă un răspuns inadecvat la polenul de la floarea de ambrozie producând anticorpi de tipul imunoglobulinelor.
Acești anticorpi se leagă de anumite celule care produc histamină și alte substanțe chimice cauzând o reacție alergică la nivelul pielii, nasului, bronhiilor sau sistemul digestive.
Reacțiile alergice diferă de la o persoană la alta. Dacă unele persoane nu sunt deranjate de ambrozie, altele pot avea reacții severe care pot determina decesul dacă nu se urmează un tratament medical.
Simptomele alergiei la ambrozie
Reacția alergică la toate plantele care produc polen este numită, de cele mai multe ori, "febra fânului" sau rinita alergică.
Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare cu cele ale altor tipuri de alergii, cum ar fi:
• rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)
• conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor
• mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii
• pierderea mirosului
• dureri de cap
• oboseală cronică și somnolență
• criză de tuse similară cu cea specifică astmului
Diagnosticul alergiei la ambrozie
În cazul în care persoanele prezintă unul dintre simptomele menționate mai sus este recoamandat un consult la medicul alergolog.
Diagnosticul se poate confirma pe baza unui test cutanat. Se aplică un alergen pe o porțiune a pielii și se așteaptă 15 minute pentru a observa dacă există o reacție alergică, precum imflamație locală însoțită de mâncărime.
Teste de sânge
O altă variant prin care se paoate confirma alergia la ambrozie este prin analize de sânge.
În urma analizării sângelui se poate observa un nivel crescut al Imunoglobulinei E, un anticorp pordus ca răspuns general al sistemului imunitar.
Tratamentul alergiei la ambrozie
Tratamentul constă în administrarea de antihistaminice și a altor medicamente care combat alergiile.
Exista doua tipuri de imunoterapie alergen-specifica (AIT) – subcutanată si sublinguală.
AIT este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.
AIT este benefica atat pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cat si al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casa.
Imunoterapia alergen-specifică poate fi aplicată atât la adulți cât și al copii, cu scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului.
Pentru majoritatea cazurilor, terapia durează trei ani.
Pentru persoanele care prezintă alergii la ambrozie nu este recomandat tratamentul cu picături de nas
Picăturile de nas, care reduc inflamația și simptomele locale, administrate mai mult de 10 zile, determină dependență.
„Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sângele la nivelul nasului și alterează apărarea locală. Un joc pe vascularizația nasului, va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică, adică nu se poate apărea cum trebuie mucoasa nasului”, a explicat dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
Parcul Natural Văcărești, plin de ambrozie
Asociația Parcul Natural Văcărești a solicitat în mod oficial Administrației Parcului Văcărești să înceapă acțiuni urgente de combatere a ambroziei.
Reprezentanții asociației susțin că incendiile de la începutul anului i-au priit ambroziei (”Ambrosia artemisiifolia”), iar planta s-a dezvoltat ”spectaculos” chiar în zonele pârjolite.
Din acest motiv, persoanele care sunt alergice la ambrozie sunt sfătuite să evite zona dinspre Șoseaua Vitan-Bârzești a Parcului Natural Văcărești.
Problema ambroziei, ridicată în ședința de guvern.
Deși există lege pentru combaterea ambroziei, câmpurile din zona Bucureștiului sunt din nou pline cu această buruiană care le provoacă alergii severe oamenilor.
Problema a fost ridicată, joi pe 16 iunie 2022, inclusiv în ședința de guvern, iar premierul a cerut Ministerului Mediului să ia măsuri.
„Există deja lege, există şi măsuri care trebuie luate în acest sens, ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât şi celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii şi a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Cum poate fi stârpită ambrozia
În majoritatea cazurilor ambrozia crește pe porțiuni de pământ, în apropierea căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parceleor.
Cele mai bune metode pentru a extirpa ambrozia care crește în aceste zone este prin cosirea manuală sau folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba.
Atunci când ambrozia este răspândită în interiorul tarlalelor, în special în interiorul unor stufărișuri sau denivelări, distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.
Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide.
Aplicarea erbicede se face primăvara, când ambrozia are 10 -15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință.
În cazul existenței unor focare izolate, ambrozia poate fi smulsă folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.