Schimbarea din scoli care ii va bucura pe parinti. Ce ar putea sa se intample cu profesorii care cer fondul clasei

Ultima actualizare: 28-09-2015 07:06
sala de clasa

Cei care cer sau dau bani pentru fondul clasei ar putea fi sanctionati daca propunerea legislativa a Consiliului National al Elevilor va fi adoptata de Ministerul Educatiei.

Pana atunci, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (F.S.L.I.) sustine initiativa si o considera binevenita.

Potrivit unui comunicat F.S.L.I., cererea Consiliului National al Elevilor si a Asociatiei Elevilor din Constanta adresata Parlamentului si Ministerului Educatiei privind includerea in legislatie a sanctiunilor, atat pentru cei care cer, cat si pentru cei care dau bani pentru fondul clasei, este foarte intemeiata.

”Acesti bani nu reprezinta o rezolvare a subfinantarii din invatamant, nu acopera lipsa sumelor pe care ar trebui sa le dea autoritatile acestui domeniu prioritar si niciun cadru didactic nu ar trebui sa pretinda vreun leu de la parinti sau elevi. Daca totusi o face, trebuie sa suporte sanctiunile pe care le merita”, a afirmat presedintele F.S.L.I., Simion Hancescu.

Potrivit Ordinului MEN 5115/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, la nivelul clasei comitetul de parinti poate decide sa sustina, inclusiv financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei.

Insa este interzisa implicarea copiilor/elevilor sau a cadrelor didactice in strangerea fondurilor, iar sponsorizarea nu trebuie sa atraga dupa sine drepturi suplimentare pentru elevi sau parinti.

De asemenea, la nivelul unitatilor de invatamant, "consiliul reprezentativ al parintilor/asociatia de parinti a unitatii de invatamant poate atrage resurse financiare extrabugetare, constand in contributii, donatii, sponsorizari etc., din partea unor persoane fizice sau juridice din tara si din strainatate."

Aceste fonduri pot fi utilizate pentru modernizarea si intretinerea unitatii de invatamant, sprijinirea financiara a unor activitati extrascolare sau acordarea de sprijin financiar copiilor care provin din familii cu situatie materiala precara.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO