Scandal la titularizare: 100 de candidati spun ca ministerul a schimbat totul cu o saptamana inainte


Ultimul update: Vineri 02 August 2013 00:12
Data publicarii: Marti 30 Iulie 2013 20:00
Categorie: Stiri actuale

Pregatiti sau mizand pe noroc, peste 30 de mii de oameni care vor sa lucreze in invatamant au sustinut astazi examenul de titularizare.

6 mii dintre ei vor deveni invatatori, profesori de limba romana si matematica ori de sport. Dupa 4 ore de testare, unii au iesit dezamagiti si nu-si pun sperante prea mari in rezultate.

Profesor: "Nu raspund." Dupa astfel de raspunsuri, concluzia e clara: subiectele nu au fost pe placul viitorilor dascali. Din cei peste 300 de candidati care au dat examenul la limba si literatura romana in Capitala, doar cativa au iesit cu zambetul pe buze.

Profesoara: "Pentru cei cu experienta la catedra au fost acceptabile, pentru proaspetii abolventi..."

Si in acest centru de examen tot subiectele i-au suparat pe candidati. Candidat: "Am fost anuntati ca dam din tematica de educatie fizica. Ele sunt diferite."

Peste 100 de absolventi de la Academia de educatie fizica si sport s-au plans ca Ministerul Educatiei le-a schimbat metodologia cu o saptamana inainte de examen si nu au mai avut timp sa se pregateasca. Dar ministerul sustine ca metodologia e aceeasi de 3 ani, dar profesorii au venit nepregatiti.

Cu stangul a pornit astazi si aceasta tanara, care nici macar nu a ajuns sa dea examenul. Candidata: "Am inteles ca la 10 incepe examenul, puteti intreba daca ma mai lasa?"

In toata tara 38.000 de candidati s-au inscris la examenul de titularizare. Cele mai multe cereri sunt pentru educatoare, invatatoare, limba si literatura romana, educatie fizica si engleza. Doar 6.000 de posturi sunt insa titularizabile.

La nivelul capitalei sunt aproape 1000 de posturi vacante in gradinite si mai putin de 300 de doritori sa le ocupe.

"Vor veni la plata cu ora colegii care sunt la pensie, ce care sunt normati si vor mai mult", spune Constantin Traistaru, inspector general.

Doar candidatii care vor lua note peste 7 vor deveni titulari, iar repartitia lor pe posturi se va face in zilele de 9 si 12 august in functie de locurile disponibile. Cei care iau intre 5 si 7 vor fi si in acest an suplinitori.

Anul trecut mai putin de jumatate dintre cei care au dat examenul de titularizare au luat 7 si au obtinut o catedra.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO