Rușii și ucrainenii se acuză reciproc pentru bombardarea unei tabere de prizonieri ucraineni

×
Codul embed a fost copiat

Cel puțin cinci oameni au murit în zona unei stații de autobuz după un atac al rușilor la Nikolaev, în sudul Ucrainei.

Moscova susține că zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși, după ce chiar artileria ucraineană ar fi bombardat o tabără-închisoare unde erau ținuți aceștia, în Donețk, pe teritoriul controlat de separatiștii proruși.

Kievul neagă, acuzându-i în schimb pe ruși că au bombardat închisoarea. Între timp, prima navă încărcată cu grâu este gata și așteaptă semnalul să plece dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră, spune președintele Zelenski.

Un cartier din Nikolaev a fost lovit cu muniție cu dispersie

Un cartier din Nikolaev a fost lovit cu muniție cu dispersie. Și, imagini șocante, apărute pe rețelele de socializare, arată cum cel puțin cinci oameni au fost uciși chiar în apropierea unei stații de autobuz.

Pe de altă parte, militarii ruși și ucraineni se acuză pentru bombardarea unei tabere de prizonieri de război din Donețk, unde au fost uciși peste 50 de prizonieri ucraineni și au fost răniți peste 75.

Citește și
Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”
Război în Ucraina, ziua 156. Zelenski: Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev. O serie de atacuri brutale
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus: „Azi-noapte, regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă. Centrul de arest preventiv din zona Olenivka, unde sunt deținuți prizonieri de război ucraineni, inclusiv militanți ai formațiunii militare Azov, a fost lovit într-un atac cu rachete de la un sistem american de artilerie reactivă HIMARS. Această provocare flagrantă a fost comisă pentru intimidare și pentru a-i descuraja pe militarii ucraineni să se predea.”

Kievul dezminte că forțele sale ar fi efectuat acest bombardament și îi acuză, în schimb, pe ruși, că au bombardat închisoarea - pentru a acoperi dovezile de tortură la care au fost supuși prizonierii ucraineni.

Primul vapor cu grâu, gata de plecare

Cu speranța într-o plecare iminentă a primului vapor cu grâu dintr-un port de la Marea Neagră, președintele Zelenski, dar și ambasadorii țărilor din G7, au fost vineri la Odesa.

Atenția a fost asupra portului Chornomorsk, unde a fost pregătit primul transport, la o săptămână de la încheierea acordului pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale.

Volodimir Zelenski: „Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele către partenerii noștri. De îndată ce partea turcă și ONU semnalează că ei cred că sunt gata să primească marfa iar noi suntem gata să exportăm, totul va începe.”

Conform acordului semnat de Rusia și Ucraina, sub medierea Turciei și a ONU, coridoarele maritim de transport, convoaiele de vase cu grâne și inspecția încărcăturilor sunt organizate - toate - de un centru comun de coordonare, aflat la Istanbul.

Din Uzbekistan, unde a fost în vizită, ministrul rus de Externe a confirmat că va discuta la telefon cu omologul său american Anthony Blinken, după ce a transmis iniţial că este... prea ocupat și are agenda încărcată.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Am aflat prima dată despre asta când eu eram în Africa și el (Antony Blinken) a apărut la televizor, declarând că mă va contacta la telefon. A trecut cam o zi până să primim și o cerere oficială. Acum încercăm să stabilim momentul potrivit pentru acest contact telefonic, care ar trebui să aibă loc când eu mă aflu la birou. În mod clar, cu greu poate fi astăzi, dar în următoarele zile le vom oferi o dată convenabilă colegilor noștri americani.”

Cel mai probabil, vor discuta despre un potențial schimb de deținuți - prin care să fie aduși în America baschetbalista Brittney Griner, acuzată de posesie de canabis și arestată în februarie, precum și Paul Whelan, acuzat de spionaj și aflat într-o închisoare rusească din 2018.

Un nou simbol al rezistenței ucrainene

Gestul de frondă al unei tinere ucrainene, care arată, sfidător, către steagul rusesc ce flutură în fața unui bloc distrus, la Mariupol, a devenit un nou simbol al rezistenței în teritoriile ocupate de ruși.

„Mergem spre casa bunicii, unde locuia înainte, când totul era OK. Acum vă vom arăta în ce hal a fost distrus apartamentul ei. Nu pe acolo, băieți, trebuie să ocolim. Am chemat un taxi, șoferul ne-a avertizat că zona este încă împânzită de mine și de capcane explozive”, arăta ea.

Mai mulți copii țin un video-blog, în care arată viața de zi cu zi în Mariupolul ruinat, aflat acum sub controlul rușilor.

Un jurnalist rus care a ținut morțiș să transmită în direct de lângă un tun aflat în plină tragere, undeva pe frontul din Ucraina, a fost lovit de suflul exploziei. Imaginile cu rateul propagandei ruse au făcut ocolul rețelelor de socializare.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 156. Zelenski: Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev. O serie de atacuri brutale

racheta
Volodimir Zelenski: Nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia. Au lansat atacuri asupra regiunii Kiev

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic către popor că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi şi a lovit Mykolaiv.

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 43. Lavrov anunță că acordul de pace înaintat de Ucraina are
MAE rus: Lavrov va „acorda atenţie” solicitării de convorbire a lui Blinken, atunci când „timpul îi va permite”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va "acorda atenţie" solicitării Departamentului de Stat al SUA de a vorbi cu secretarul de stat Antony Blinken atunci când "timpul o va permite", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Laodicea
Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate

Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care Ucraina susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli.

ucraina, soldati, herson
Ucraina începe ofensiva în Herson. Atacuri asupra podului Antonickiy au lăsat trupele rusești „practic izolate”

O contraofensivă a trupelor ucrainene din sudul ţării "prinde contur" în jurul oraşului Herson, ocupat, potrivit Ministerului britanic al Apărării (MoD), potrivit BBC.

nava
O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer la Gurile Dunării, pe canalul Bâstroe

O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer joi la Gurile Dunării, a anunţat vineri dimineaţă Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

ucraina, nikolaev
Atac la Nikolaev, în Ucraina. Cinci persoane au murit, iar alte șapte sunt rănite

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi şapte rănite într-un atac care a avut loc lângă o staţie de transport public din Nikolaiv, potrivit unui videoclip postat de guvernatorul regional Vitaliy Kim.

himars, rachete
Armata rusă acuză Ucraina că a bombardat o tabără de prizonieri ucraineni. 40 de persoane ar fi murit

Armata rusă a acuzat forţele ucrainene că au bombardat o închisoare din estul regiunii Donbas, controlată de separatiştii pro-ruşi, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni şi rănind alţi 75, transmite Le Figaro.

rusia, turcia
Rusia transferă miliarde de dolari pentru construcţia unei centrale nucleare în Turcia

O companie de stat din Rusia transferă sume mari în dolari către o subsidiară care construieşte o centrală nucleară în valoare de 20 de miliarde de dolari în Turcia.

Anthony Blinken
Antony Blinken efectuează un turneu diplomatic în Africa pentru a contracara influenţa rusă

Şeful diplomaţiei americane se va deplasa în august în Africa de Sud, în Republica Democratică Congo şi în Rwanda, a anunţat vineri Departamentul de Stat, în contextul în care SUA încearcă să contracareze influenţa diplomaţiei ruse, relatează AFP.

Când va fi anunțat rezultatul final al alegerilor din Statele Unite. Cu ce întârziere ar putea fi aflat câștigătorul
SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Administraţia americană a anunţat joi o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre presupusa ingerinţă a Rusiei în procesul electoral din SUA, atât din trecut, cât şi din prezent.

Vladimir Putin
Putin ordonă guvernului rus să repare locuinţele şi infrastructurile în zonele ocupate din estul Ucrainei

Vladimir Putin a dispus vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să reparare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

soldat ucraina
Acte de cruzime comise în timpul războiului: Prizonier de război ucrainean, castrat de un soldat rus

Un videoclip în care apare un soldat rus care castrează un prizonier de război din Ucraina a apărut pe Telegram.  

serghei lavrov
Discuţie „sinceră şi directă” între Blinken şi Lavrov, prima lor conversaţie de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut vineri prima lor discuţie telefonică de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Armata rusă acuză Ucraina că a bombardat o tabără de prizonieri ucraineni. 40 de persoane ar fi murit
Armata rusă acuză Ucraina că a bombardat o tabără de prizonieri ucraineni. 40 de persoane ar fi murit

Armata rusă a acuzat forţele ucrainene că au bombardat o închisoare din estul regiunii Donbas, controlată de separatiştii pro-ruşi, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni şi rănind alţi 75, transmite Le Figaro.

Război în Ucraina, ziua 156. Zelenski: Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev. O serie de atacuri brutale
Război în Ucraina, ziua 156. Zelenski: Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev. O serie de atacuri brutale

Știrile PRO TV.ro au prezentat, vineri, 29 iulie, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Duelurile de artilerie sunt intense pe toată linia frontului, în Ucraina. Orașul Donețk, bombardat zilnic
Duelurile de artilerie sunt intense pe toată linia frontului, în Ucraina. Orașul Donețk, bombardat zilnic

În sudul Ucrainei, armata rusă a cedat inițiativa ucrainenilor și a trecut în defensivă.

Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite
Serviciile secrete americane: Jumătate dintre trupele ruse trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite

Rusia ar fi pierdut până acum aproape jumătate dintre trupele trimise în Ucraina. În cinci luni de la izbucnirea războiului, Moscova ar avea probleme serioase privind moralul soldaților.   

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.