Revenirea elevilor la școală, tot ce trebuie să știi. Măsurile reglementate de autorități printr-un ordin comun
Revenirea elevilor la școală se face în condiții clare, reglementate printr-un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, în condiții stricte.
Elevii revin în bănci din 8 martie, dar activitatea școlară se va desfășura în condițiile stabilite de un ordin al ministerului educației, care necesită și avizarea ministerului sănătății.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost făcut public de ministerul Educației.
Ordinul se aplică întregii activități educațive adică nu numai cursurilor școlare, ci și celor complementare de tipul „Școală după școală” ori activităților recreative de genul celor desfășurate în grădinițe și clasele primare.
Elevii nu pot fi testați în lipsa acordului scris al părinților
Revenirea elevilor la școală, reglementată printr-un ordin.Cea mai importantă dispoziție se referă la testarea elevilor cu simptome, care nu poate fi făcută în lipsa consimțământului scris al părinților „Elevii vor fi testati rapid cu teste antigen dacă prezintă simptome la școală DAR DOAR CU SEMNĂTURA PĂRINTELUI- acordul aparținătorilor”.
Autoritățile recomandă ca părinții să nu trimită copilul la școală dacă prezintă simptomele unei infecții respiratororie, iar ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că nu se vor pune absențe în acest caz.
„Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii, în care dacă elevul prezintă simptome, recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului de ministru comun mai clar, de a nu se prezenta în colectivitate. De asemenea, cred că este bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome, nu se prezintă la şcoală, nu se pun absenţe sau absenţele sunt motivate. Îi rog pe colegii inspectori generali să ia în considerare acest lucru şi să-l transmită deja în şcoli. El va face şi obiectul adăugirilor la acest proiect al ordinului de ministru", a spus ministrul Educaţiei.
Adeverințele medicale de anul trecut rămân valabile. Pot fi trimise și electronic
În plus, la reîntoarcerea în colectivitate dupa boală (COVID-19) elevul trebuie să ducă adeverință de la medicul de familie.
Ministrul Educaţiei a anunţat joi că sunt valabile adeverinţele medicale eliberate pentru primul semestru cu privire la vulnerabilitățile elevilor, potrivit Agerpres. În plus, pentru revenirea elevilor la școală, vor fi acceptate și în format electronic, cum ar fi printr-un mail trimis școlii sau profesorului, ori sub altă formă de comunicare electronică.
„Adeverinţele medicale eliberate cu privire la vulnerabilităţile elevilor care le împiedică prezenţa fizică în şcoală din primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi copiii, părinţii pentru alte adeverinţe. Dacă acele adeverinţe au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate, nu s-a vindecat de diabet între primul şi cel de al doilea semestru, nici elevul şi nici cadrul didactic” a declarat joi Cîmpeanu.
Ordinul cu privire la reînceperea cursurilor față în față mai prevede că „elevii vor sta la o distanță de 1 metru în școală, atât în clasă cât și în pauze, acolo unde se va putea.
Sunt obligatorii circuitele în unitatea de învățamânt și organizarea spațiilor de recreere, astfel încât să nu se aglomereze nici în clase, nici la intrare în școală, nici în pauze” au stabilit autoritățile.
Există obligativitatea de păstrare în clasă, a distanței de 1 metru, de decalare a pauzelor astfel încât să nu fie aglomerări. Va fi desemnat un angajat al şcolii care ţine legătura cu DSP/ Inspectorate școlare care să se ocupe de normele COVID.
„Organizarea și întreținerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar”
O noutate este că se renunță la triajul făcut elevilor de către o persoană prin măsurarea temperaturii, acesta urmând a fi făcut „observațional” iar măsurările se vor face în continuare doar în unitățile unde există aparatură automată la intrare cu cameră de termoviziune.
Ordinul prevede și instalarea dezinfectantelor pe culoare și în sălile de clasă, măsură luată, de altfel, de școli, încă din toamnă.
La sport - educaţie fizică, în sălile de sport sunt interzise exerciţiile cu efort mare- şi trebuie să se păstreze şi aici distanţa.
S-au reglementat şi normele pentru cantine şi cămine- se respectă distanţa la cămine de 1 m între paturi - unde este posibil.
La articolul 7 sunt expuse condiţiile detaliate pentru participarea online, respectiv elevii vulnerabili, categoriile expuse de aparţinători, profesori în aceeși situație. Sunt enumerate afecţiunile considerate factor de risc.
Regulile de suspendare a activității școlare la apariția infectărilor- scenariile stabilite
Ca regulă generală, pe teritoriul României se deschid toate școlile care nu se află în scenariul roșu epidemiologic, adică indicele de infectări nu trece de 3 la mia de locuitori.
În scenariul verde- toate școlile rămân deschise - incidența cazurilor de coronavirus mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori
În scenariul galben, participă fizic la activitățile de învățământ antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal - in condițiile în care incidența este între 1 și 3 la mia de locuitori
În scenariul roșu, au prezență fizică antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi elevii claselor din învăţământul primar. Se aplică incidența, în acest caz, peste 3 la mie.
Ce prevede ordinul la depistarea infectărilor în colectivitate
-la un caz depistat în clase primare şi în grădiniţe toţi acești copii stau acasă în izolare 14 zile
-dacă acei copii merg în schimburi la grădiniţă şi în clasele primare - stă acasă doar grupa în care s-a depistat cazul
- în consecință, la grădiniţă şi clasele 0-4 la un caz depistat - intră în izolare copiii 14 zile, cu ore online
-la gimnaziu, liceu şi şcoli profesionale şi postliceale - la 2 cazuri într-o clasă se suspendă activitatea clasei, elevii se întorc la învățământul online timp 14 zile.
-dacă apar cazuri în rândul profesorilor - se face anchetă epidemiologică şi se decide ulterior dacă e cazul să fie carantinată unitatea, respectiv să treacă la ore online toată şcoala
Ordinul lasă o mai mare libertate unităților școlare de a lua decizii cu privire la menținerea cursurilor în format fizic.
„Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:
Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori
Scenariul 2: a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie
b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.
Scenariul 3: a)Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar
b)Participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
-Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori”