Scenariile pentru redeschiderea școlilor. Elevii și profesorii care vor continua în sistem online

02-02-2021 07:53


Părinții și copiii din România află, marți, dacă se deschid sau nu școlile.

Deocamdată, Ministerul Educației a pregătit mai multe scenarii.

De exemplu, elevii și profesorii cu diferite boli, ori cu simptome de Covid, vor putea alege școala online, însă conform unui orar special, dar care nu este încă pus la punct.

Pe de altă parte, se lucrează la un ghid, prin care se va stabili cum şi cine se va ocupa de testarea rapidă.

Şi, nu în ultimul rând, responsabilii se întreabă cât de sigure sunt instituţiile de învăţământ, în caz de incediu.

Peste 190.000 de elevi nu au învățat să scrie în acest an școlar, spune ministrul Educației, care este pentru întoarcerea copiilor în bănci, însă, decamadată, nu sunt puse la punct toate condițiile și normele.

Cert este că vor putea alege să continue online cinci categorii vulnerabile:

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Elevii care au vulnerabilități medicale, aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de învățare - predare online. A doua categorie: elevii care prezintă simptome, recomandarea ministrului Sănătății și Educației este aceea de a rămâne acasă și de a nu intra în colectivitate. A treia categorie: elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilități medicale. A patra categorie, profesori cu vulnerabilități cronice, certificate de medicina muncii. A cincea și ultima categorie: profesori care la rândul lor prezintă simptome.''

Atunci când profesorul rămâne acasă, programul pentru cursurile online va trebui adaptat de fiecare școală, astfel încât toți elevii să aibă acele ore într-o singură zi.

Așadar, fiecare scoală va trebui să facă un orar special pentru elevii care vor rămâne acasă și pentru profesorii care vor preda online. De pildă, dacă într-o unitate de învățământ profesorii de matematică, fizică și istorie vor alege să predea online, întreaga clasă, o dată pe săptămână, vă rămâne acasă pentru a participa la acele materii. În cazul învățătorilor, situația este mai delicată. Dacă un dascal este bolnav și rămâne să predea de acasă, întreaga clasă va participa online permanent.

O situație greu de gestionat, spun directorii mai ales în școlile cu mii de elevi.

Sever Popa, director Colegiul „Mihai Viteazul”: „Să zicem că eu aș vrea să rămân să lucrez online. În situația în care clasele mele fac ore cu prezență fizică în scoală, orele mele ar trebui să se desfășoare online, după-amiaza, când elevii ajung acasă. Asta ar fi o soluție, nu știu dacă este cea mai bună, rămâne să o analizăm.''

Ministrul Sănătății a confirmat că toți elevii și profesorii cu simptome ori care au intrat în contact cu persoane infectate vor face teste antigen. Nu se știe însă cine îi va testa.

Sorin Cîmpeanu: „Forța noastră este scăzută, deoarece sunt doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistenți medicali care în momentul în care vorbim își desfășoară activitatea la DSP.”

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți„Nu poți să testezi un milion de copii, să zicem, dacă se vor întoarce o treime din elevi, nu ai cum, nu poți să pui învățătoarea să testeze elevul, nu poți să pui pe oricine, că totuși suntem responsabili pentru proprii copii."

Principala problemă va fi legată de menținerea distantei în sălile de curs. Vor fi, de pildă, 30 de elevi în același timp, însă, să spunem, o clasă are o suprafață de 60 de mp, așadar fiecare elev va avea pentru el în medie 2 mp, asta în timpul orelor, pentru că în pauză ei se mută. Aerisirea, așadar, e obligatorie prin deschiderea geamului. 

În plus profesorii care doresc să se imunizeze au fost reprogramați.

Nu în ultimul rând, după tragedia de la Balș, responsabilii și-au amintit și că din cele 26.000 de școli din România, mai mult de jumătate nu au autorizațiile necesare de prevenire și stingerea incendiilor. Cel mai rău este la țară, unde școlile se încălzesc cu teracote și aeroterme.


VIDEO PROTVPLUS.RO