Părinții, în goana după adeverințe medicale pentru noul an școlar. Cine are de fapt nevoie de ele

Ultima actualizare: 11-09-2020 17:35

În toată agitația începutului de an școlar, părinții mai au o problemă de rezolvat: să obțină adeverințele medicale cerute în contextul pandemiei.

Nu e de mirare că mulți au aglomerat cabinetele medicilor de familie și ca să evite haosul, autoritățile au venit cu precizări: trebuie să prezinte adeverințe doar copiii care intră într-un nou ciclu școlar, adică la grădiniță, în clasa 0, a cincea sau a noua. Și asta nu neapărat luni, ci în prima săptămână de școală.

Un medic de familie din Brașov are în evidență nu mai puțin de 800 de copii. Spune că trebuie să elibereze urgent o mulțime de adeverințe pentru înscrierea la grădiniță sau la școală, avize epidemiologice și adeverințe pentru orele de sport. Mulți părinți s-au prezentat la ușa cabinetului fără nicio programare.

Virginia Ventilă, medic de familie: „Sunt momente când sunt ciorchine, deci nu știm pe care să îl luăm. Dacă un pacient vine ca o urgență, eu pot să îi spun că am de examinat un copil să îi dau un aviz? Nu. Trebuie să am prioritățile consultațiilor.”

Bărbat: „Soția a vorbit la școală și ne-a zis că avem nevoie de un aviz de intrare în colectivitate. Nu am sunat, am venit direct.”

Femeie: „Adeverință de intrare în colectiv, pentru că am schimbat domiciliul și am schimbat și grădinița. Nu mi se pare normal, dar astea sunt vremurile pe care le trăim acum.”

Ana Maria Chiru are două fetițe, de 3 și 7 ani, și se teme că s-ar putea îmbolnăvi chiar la coadă, însă nu are ce face: trebuie să obțină însă documentele medicale cerute la grădiniță și la școală.

Femeie: „I-am ținut protejați oricum, nu le-am dus nicăieri și atunci mi se pare aberant să vin într-un mediu în care vine toată lumea.”

Și la o policlinică este coadă, chiar dacă medicii s-au străduit să facă programări.

Femeie: „Ținând cont de situație, că începe luni școala, trebuie să venim toți vineri. Nu știu, eventual să emită mai repede sau să se facă niște teste, ori luni, să avem un timp să aducem respectivele avize, astfel încât să nu se aglomereze.”

Ca să prevină aglomerația, Ministerul Sănătății a anunțat că adeverințele medicale trebuie prezentate în prima săptămână, nu neapărat luni, în prima zi de școală.

Iar dovada că elevii sunt apți pentru a participa la orele de sport poate fi dusă chiar mai târziu. Rămâne ca și conducerea școlilor să abordeze aceeași strategie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!