Părinții, în goana după adeverințe medicale pentru noul an școlar. Cine are de fapt nevoie de ele

11-09-2020 16:22


În toată agitația începutului de an școlar, părinții mai au o problemă de rezolvat: să obțină adeverințele medicale cerute în contextul pandemiei.

Nu e de mirare că mulți au aglomerat cabinetele medicilor de familie și ca să evite haosul, autoritățile au venit cu precizări: trebuie să prezinte adeverințe doar copiii care intră într-un nou ciclu școlar, adică la grădiniță, în clasa 0, a cincea sau a noua. Și asta nu neapărat luni, ci în prima săptămână de școală.

Un medic de familie din Brașov are în evidență nu mai puțin de 800 de copii. Spune că trebuie să elibereze urgent o mulțime de adeverințe pentru înscrierea la grădiniță sau la școală, avize epidemiologice și adeverințe pentru orele de sport. Mulți părinți s-au prezentat la ușa cabinetului fără nicio programare.

Virginia Ventilă, medic de familie: „Sunt momente când sunt ciorchine, deci nu știm pe care să îl luăm. Dacă un pacient vine ca o urgență, eu pot să îi spun că am de examinat un copil să îi dau un aviz? Nu. Trebuie să am prioritățile consultațiilor.”

Bărbat: „Soția a vorbit la școală și ne-a zis că avem nevoie de un aviz de intrare în colectivitate. Nu am sunat, am venit direct.”

Femeie: „Adeverință de intrare în colectiv, pentru că am schimbat domiciliul și am schimbat și grădinița. Nu mi se pare normal, dar astea sunt vremurile pe care le trăim acum.”

Ana Maria Chiru are două fetițe, de 3 și 7 ani, și se teme că s-ar putea îmbolnăvi chiar la coadă, însă nu are ce face: trebuie să obțină însă documentele medicale cerute la grădiniță și la școală.

Femeie: „I-am ținut protejați oricum, nu le-am dus nicăieri și atunci mi se pare aberant să vin într-un mediu în care vine toată lumea.”

Și la o policlinică este coadă, chiar dacă medicii s-au străduit să facă programări.

Femeie: „Ținând cont de situație, că începe luni școala, trebuie să venim toți vineri. Nu știu, eventual să emită mai repede sau să se facă niște teste, ori luni, să avem un timp să aducem respectivele avize, astfel încât să nu se aglomereze.”

Ca să prevină aglomerația, Ministerul Sănătății a anunțat că adeverințele medicale trebuie prezentate în prima săptămână, nu neapărat luni, în prima zi de școală.

Iar dovada că elevii sunt apți pentru a participa la orele de sport poate fi dusă chiar mai târziu. Rămâne ca și conducerea școlilor să abordeze aceeași strategie.

VIDEO PROTVPLUS.RO