DOCUMENT. Scenariile după care doar anumiți elevi vor merge la școală din 8 februarie

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de miercuri, 3 februarie 2021, Hotărârea numărul 5 privind propunerea reluării activităților ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.

De asemenea, prin această Hotărâre se stabilesc măsurile necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Nu în ultimul rând, în acest document sunt propuse scenariile privind activitatea instituțiilor de învățământ - respectiv care sunt elevii care vor merge la școală din 8 februarie.

Astfel, copiii se vor întoarce în bănci în funcție de trei scenarii care implică rata de infectare, ce va fi anunțată săptămânal.

CELE TREI SCENARII:

Citește și
elevi
Reprezentanții elevilor cer în continuare școala online în prima săptămână de după vacanță. Care este raționamentul
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

a) Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;

b) Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;

c) Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

DOCUMENTUL CNSU poate fi citit integral aici.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit modul în care autoritățile acționează în cazul în care incidența scade sau crește și duce ca o localitate să intre într-un alt scenariu.

Peste 2.400.000 de copii se vor întoarce în 6.200 de școli din 8 februarie.

Părinții sunt îngrijorați, pentru că nu au văzut ordinul cu norme sanitare și nu stiu la ce să se aștepte. Sunt prezentate mai multe variante, printre care și cea potriviti căreia elevii vor sta câte doi în bănci, dar nu va exista o distanță de protecție. 

Precizările ministrului Educației

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta câte doi elevi în bancă după reluarea cursurilor din 8 februarie, precizând că accentul se va pune pe portul măştii.

El a declarat că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată 14 zile. De asemenea, la două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală, este suspendată activitatea în unitatea de învăţământ timp de două săptămâni.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, câţi elevi vor avea voie într-o clasă, având în vedere că sunt clase supraaglomerate, cu peste 30 de elevi, şi cum vor putea învăţa aceştia.

"S-a precizat încă din data de 15 ianuarie că se renunţă, atunci la nivel de propunere, acum la nivel de decizie, la acel scenariu hibrid care presupunea alternanţă cu prezenţă, prezenţă fizică şi prezenţă online. A fost un scenariu care s-a dovedit a fi foarte ineficient din perspectivă educaţională. A fost un scenariu care a determinat pierderi care acum trebuie compensate prin acest program naţional de acţiuni remediale. Deci, s-a renunţat”, a afirmat ministrul Educaţiei, potrivit News.ro.

El a precizat că, deşi s-a renunţat la acest scenariu, sunt excepţii care vor duce la proces de învăţare sau predare online.

"Chiar dacă s-a renunţat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepţii care vor conduce procesul de învăţare/predare în online. Elevii care au contraindicaţii medicale - şi aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverinţe de la începutul primului semestru. Vom insista ca acele adeverinţe, pentru că sunt în acelaşi an şcolar, să fie luate în considerare şi să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverinţe medicale care să ateste vulnerabilităţi ce îi împiedică să vină la şcoală cu prezenţa fizică. Este vorba de elevii care au aparţinători în familie cu aceste vulnerabilităţi, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate, este vorba de elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverinţe, se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate. De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, nu se vor prezenta în comunitate”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

El a menţionat că ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii în legătură cu deschiderea şcolilor trebuie să fie foarte clar şi să poată fi aplicat.

"Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti şi nu numai scolii româneşti. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, uşor de înţeles şi mai cu seamă să poată fi aplicabil la realităţile şcolii româneşti. Atâta vreme cât voi considera, poziţionându-mă din perspectiva unui director sau a unui rector, am ceva exerciţiu, şi nu voi înţelege ce trebuie să aplic din acest ordin, nu voi semna acest ordin. El trebuie să fie foarte clar şi să fie aplicabil”, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că, dacă vor fi bănci de doi elevi într-o şcoală, aceştia vor sta împreună şi accentul se va pune pe portul măştii şi pe aerisirea sălilor de clasă.

"90% din şcolile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se pune pe portul măştii. Este o condiţie determinantă. De asemenea, o altă măsură simplă, ce ţine de aerisirea, ventilaţia spaţiilor închise, sălilor de clasă”, a explicat ministrul Educaţiei.

Întrebat când se va suspenda activitatea într-o clasă, Sorin Cîmpeanu a răspuns: "Foarte probabil că în acord cu ministrul Sănătăţii vom lua decizia ca la două cazuri elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată şcoala. Dacă în aceeaşi şcoală sunt mai multe clase în care apar cel puţin două cazuri în fiecare clasă, sigur că da, din păcate, se va suspenda prezenţa fizică vreme de 14 zile în întreaga şcoală. În ceea ce îi priveşte pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacţionând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga şcoală”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un nou caz de infectare cu tulpina britanică de Covid-19, depistat la o școală din București
Un nou caz de infectare cu tulpina britanică de Covid-19, depistat la o școală din București

Un nou caz de infectare cu tulpina din Marea Britanie a noului coronavirus a fost confirmat, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS), fiind vorba despre o femeie de 51 de ani, din Bucureşti.

Reprezentanții elevilor cer în continuare școala online în prima săptămână de după vacanță. Care este raționamentul
Reprezentanții elevilor cer în continuare școala online în prima săptămână de după vacanță. Care este raționamentul

Școala ar trebui să continue online în prima săptămână după vacanță, și de abia după aceea instituțiile de învățământ să se redeschidă, sunt de părere reprezentanții elevilor.

Cum se va face școală în România din 8 februarie. Elevii ar putea respecta regula din Franța a distanțării
Cum se va face școală în România din 8 februarie. Elevii ar putea respecta regula din Franța a distanțării

Școlile se vor deschide luni, 8 februarie, cu toți elevii în bănci, acolo unde rata de infectare permite acest lucru. Indiferent de scenariu însă, copiii de grădiniță și clase primare vor fi fizic față în față cu educatorii și învățătorii lor.

Președintele Klaus Iohannis: Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală
Președintele Klaus Iohannis: Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală

Părinții și copiii din România au aflat că școlile se deschid începând cu 8 februarie. Anunțul oficial a fost făcut chiar de către președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.