”Școala după școală”. Comuna care își ajută copiii nevoiași să nu renunțe la carte
Programul "Școala după școală" îi poate ajuta pe copiii nevoiași să învețe carte. Din păcate însă, există puţine astfel de programe în toată ţara.
În comuna Cârţa, din judeţul Sibiu, de pildă, autorităţile locale, părinţii şi bunicii le oferă copiilor o masă caldă, după cursuri. În România, din 3 milioane de elevi, aproape 400.000 renunţă la educaţie, arată un studiu UNICEF, realizat pe 10 ani. Şi asta ne plasează pe locul 3 în Europa la abandon şcolar.
În comuna Cârţa, din judeţul Sibiu, autorităţile locale şi localnicii au renovat singuri căminul cultural, au construit o bucătărie nouă şi au pornit programul ”Școala după şcoală”. Toţi oamenii locului se implică şi aduc legume din curte, gospodinele gătesc, iar bunicile pun masa şi spală vasele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
90 de elevi sunt hrăniţi zilnic cu un meniu cald după şcoală, apoi îşi fac temele.
Primăria alocă 250.000 de lei pe an, pentru mâncare şi plata profesorilor, pentru orele suplimentare.
Cristian Magheru, primarul comunei Cârța: "Nimeni din primărie nu primeşte spor de calculator, antenă şi spor de fonduri europene, am puţin angajaţi şi atunci pot găsi resurse să finanţez acest afterschool. Nu e un efort deosebit."
Însă din păcate astfel de cazuri sunt rare.
În urmă cu doi ani, la şcoala din Dumbrăviţa - judeţul Braşov - a existat un program after school în care elevii primeau o masă caldă, învăţau limba engleză, se jucau şi îşi făceau şi temele. Finanţat cu 70 de mii de euro, de guvernul norvegian, programul s-a întrerupt când s-au terminat banii. 50 de copii din clasele 1-4 au beneficiat de el.
Rugaţi de părinţi, unii profesori au continuat, din proprie iniţiativă, să stea cu copiii şi după cursuri.
Gheorghe Zachiu, primarul comunei Dumbrăviţa: "Vom face cu fonduri de la bugetul local, dar e foarte greu. Sunt multe piedici, ca să zic aşa, sunt foarte mari costurile."
În Galaţi, programul afterschool există doar în 13 şcoli, din cele 140 ale judeţului. În comuna Braniştea, de pildă, directorul şcolii nu a reuşit să atragă fonduri europene pentru un astfel de proiect.
Primarul localităţii spune că va face nişte calcule să vadă dacă poate susţine programul școala după şcoală din bugetul local.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!