Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România din cauza premierului Dăncilă

Ultima actualizare: 26-03-2019 00:25

Incident diplomatic neobișnuit între România și Iordania. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita de luni în țara noastră, ca reacție la declarația Vioricăi Dăncilă.

Șefa guvernului a anunțat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Klaus Iohannis a avertizat-o imediat că decizia nu a fost luată și că el are oricum ultimul cuvânt în politica externă a țării.

Viorica Dăncilă: "Eu, ca premier al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului."

Din cauza acestei declaraţii, făcută la conferinţa unei organizaţii americane de lobby pro-Israel, în Statele Unite, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a anulat vizita sa în România, spune clar un comunicat al Casei Regale Iordaniene.

Suveranul avea programate întâlniri cu preşedintele român Klaus Iohannis şi cu liderii parlamentului. Guvernele iordanian şi român urmau să semneze un acord, două memorandumuri de înţelegere şi un program de cooperare, fiind programat în acelaşi timp şi un Forum de Afaceri Iordaniano-Român, cu participarea reprezentanţilor sectorului privat din cele două ţări.

Anularea întâlnirilor a fost confirmată şi de Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat.

De altfel, preşedintele a reacţionat după declaraţiile premierului, spunând că ''decizia va avea loc numai după finalizarea analizei şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii, hotărârea finală aparţinând preşedintelui României''.

"Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României''.

Klaus Iohannis: ”Regele Iordaniei trebuia să vină, dar dat diletantismului premierului care ne-a stricat relaţia cu această zonă, regele s-a simţit personal jignit de abordarea premierului şi a contramandat vizita, este o reală problemă pentru România. România a construit o relaţie de încredere cu lumea arabă, acum doamna a reuşit să pună pe butuci asta. E foarte, foarte trist, pentru ce? Pentru nimic.''

De altfel, şi şeful PSD, Liviu Dragnea, deşi susţine mutarea ambasadei la Ierusalim, recunoaşte ca ultimul cuvânt în această chestiune îl are şeful statului.

Liviu Dragnea: ”Putem folosi acest moment pentru a avea relații și mai bune cu Israelul. Sunt foarte multe investiții care pot fi aduse în România. E și o dorință a SUA.”

Comisia Europeană a anunţat încă de anul trecut că "în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv".

Ultima vizită a Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei în România a fost în 2009, în timpul mandatului lui Traian.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 22

47:54
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!