Reacţia protestatarului căruia consilierul premierului i-a făcut publică fişa medicală. Ce riscă acum Vâlcov

Ultimul update: Luni 03 Septembrie 2018 20:12
Data publicarii: Luni 03 Septembrie 2018 18:50
Categorie: Actualitate

Darius Vâlcov a făcut publică pe Facebook fişa medicală a unui protestatar Rezist, cu date extrem de sensibile. Gestul a fost catalogat de bărbat ca un semn de intimidare, aşa că îl va da în judecată şi va depune şi plângere penală împotriva lui.

Instituţiile ce aveau fişa medicală a acestuia au refuzat să explice cum a ajuns un document confidenţial la consilierul premierului Dancila. În schimb, Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat şi a demarat o anchetă.

"Problema socială este că, indiferent că eşti om politic sau om civic, ei au acces foarte uşor la datele noastre confidenţiale", spune Sandu Matei, membru al mişcării Rezist. El afirmă că în 2006 a fost examinat la Policlinica Vitan pentru că avea nevoie de fişa medicală ca să se pensioneze. Avea probleme respiratorii. Atunci a fost diagnosticat şi cu o afecţiune psihică.

"În acea perioadă am avut o problemă foarte gravă în familie, am rămas singur cu două fete mici”, explică omul. El a primit fişa medicală şi s-a pensionat.

Duminică seară însă, datele lui personale au fost făcute publice pe pagina de Facebook a lui Vâlcov. Consilierul premierului a avut şi un comentariu jignitor la adresa bărbatului.

Ion Militaru, avocat: "Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare. dezvăluirea de date medicale este strict interzisă de o serie de acte normative. Dacă se va ajunge la o trimitere în judecată, putem vorbi şi de câţiva ani de închisoare".

Fişa medicală se emite în trei exemplare. Una rămâne la pacient, alta este trimisă la Casa de pensii pentru dosarul de pensionare iar a treia rămâne în arhiva medicului care a scris-o, care în acest caz s-a pensionat.

Reprezentanţii cabinetului de expertiză acolo unde a fost emis documentul în urmă cu 12 ani au refuzat să ne răspunde la întrebări şi ne-au trimis la superiorii lor, la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Şi aici conducerea instuţiei a refuzat să ofere un răspuns oficial

Singurii care au reacţionat au fost cei de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care s-au sesizat pentru distribuire de date sensibile. Darius Vâlcov risca să scape doar cu un avertisment sau poate primi o amendă de câteva milioane de euro. Întrebat dacă Vâlcov ar trebui să plece din guvern, preşedintele senatului a ocolit un răspuns direct.

"Cred că în virtutea necesităţii apărării drepturilor individuale, indiferent cine face un asemenea lucru nu este ceva normal”, a spus Tăriceanu. În timp ce partidele din opoziţie dar şi un europarlamentar ALDE i-au cerut demisia lui Vâlcov, liderul PSD i-a luat apărarea.

Vâlcov nu a răspuns solicitărilor de a lămuri situaţia. În schimb, a publicat ceva mai târziu o nouă postare pe pagină lui de Facebook , în care a asociat mişcarea REZIST şi imaginea preşedintelui Klaus Iohannis cu însemnele naziste.

Imediat, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a catalogat aceasta postare drept un derapaj grav şi o infracţiune.

Protestatarul a anunţat că va apela inclusiv la forurile europene în legătură cu publicarea unor date confidenţiale. Preşedintele României nu şi-a anunţat intenţia de a declanşa o acţiune împotriva lui Vâlcov.

Liviu Dragnea: Postările lui Vâlcov, un gest nefericit. Nu cred că trebuie demis
Liviu Dragnea: Postările lui Vâlcov, un gest nefericit. Nu cred că trebuie demis
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
bloc in culorile tricolorului
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
Decizia curţii constituţionale din Costa Rica în cazul Elenei Udrea şi Alinei Bica
O traficantă de droguri şi-a primit înapoi de la statul român. Explicaţia sentinţei
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Mort la metrou
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor
Eurostat: România a avut o rată a inflației de 4,2%, a doua din UE