Reacţia protestatarului căruia consilierul premierului i-a făcut publică fişa medicală. Ce riscă acum Vâlcov

Dată publicare: 03-09-2018 18:50
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Darius Vâlcov a făcut publică pe Facebook fişa medicală a unui protestatar Rezist, cu date extrem de sensibile. Gestul a fost catalogat de bărbat ca un semn de intimidare, aşa că îl va da în judecată şi va depune şi plângere penală împotriva lui.

Instituţiile ce aveau fişa medicală a acestuia au refuzat să explice cum a ajuns un document confidenţial la consilierul premierului Dancila. În schimb, Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat şi a demarat o anchetă.

"Problema socială este că, indiferent că eşti om politic sau om civic, ei au acces foarte uşor la datele noastre confidenţiale", spune Sandu Matei, membru al mişcării Rezist. El afirmă că în 2006 a fost examinat la Policlinica Vitan pentru că avea nevoie de fişa medicală ca să se pensioneze. Avea probleme respiratorii. Atunci a fost diagnosticat şi cu o afecţiune psihică.

"În acea perioadă am avut o problemă foarte gravă în familie, am rămas singur cu două fete mici”, explică omul. El a primit fişa medicală şi s-a pensionat.

Duminică seară însă, datele lui personale au fost făcute publice pe pagina de Facebook a lui Vâlcov. Consilierul premierului a avut şi un comentariu jignitor la adresa bărbatului.

Ion Militaru, avocat: "Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare. dezvăluirea de date medicale este strict interzisă de o serie de acte normative. Dacă se va ajunge la o trimitere în judecată, putem vorbi şi de câţiva ani de închisoare".

Fişa medicală se emite în trei exemplare. Una rămâne la pacient, alta este trimisă la Casa de pensii pentru dosarul de pensionare iar a treia rămâne în arhiva medicului care a scris-o, care în acest caz s-a pensionat.

Reprezentanţii cabinetului de expertiză acolo unde a fost emis documentul în urmă cu 12 ani au refuzat să ne răspunde la întrebări şi ne-au trimis la superiorii lor, la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Şi aici conducerea instuţiei a refuzat să ofere un răspuns oficial

Singurii care au reacţionat au fost cei de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care s-au sesizat pentru distribuire de date sensibile. Darius Vâlcov risca să scape doar cu un avertisment sau poate primi o amendă de câteva milioane de euro. Întrebat dacă Vâlcov ar trebui să plece din guvern, preşedintele senatului a ocolit un răspuns direct.

"Cred că în virtutea necesităţii apărării drepturilor individuale, indiferent cine face un asemenea lucru nu este ceva normal”, a spus Tăriceanu. În timp ce partidele din opoziţie dar şi un europarlamentar ALDE i-au cerut demisia lui Vâlcov, liderul PSD i-a luat apărarea.

Vâlcov nu a răspuns solicitărilor de a lămuri situaţia. În schimb, a publicat ceva mai târziu o nouă postare pe pagină lui de Facebook , în care a asociat mişcarea REZIST şi imaginea preşedintelui Klaus Iohannis cu însemnele naziste.

Imediat, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a catalogat aceasta postare drept un derapaj grav şi o infracţiune.

Protestatarul a anunţat că va apela inclusiv la forurile europene în legătură cu publicarea unor date confidenţiale. Preşedintele României nu şi-a anunţat intenţia de a declanşa o acţiune împotriva lui Vâlcov.


VIDEO PROTVPLUS.RO