Rafila: Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Evitarea în totalitate a infectării cu Covid-19 nu este posibilă

alexandru rafila
Inquam/ Octav Ganea

Profesorul Alexandru Rafila consideră că, într-un fel sau altul, şcoala trebuie să reînceapă, punând în balanţă protejarea copiilor de infecţia cu Covid-19, dar şi dezvoltarea lor normală, întrucât ei au nevoie de interacţiune unii cu alţii.

Reprezentantul României la OMS spune că temerile părinţilor sunt normale, dar subliniază că evitarea în totalitare a transmiterii acestei boli nu este posibilă.

Rafila afirmă că a observat că în alte ţări unde şcoala s-a reluat s-au alcătuit clase de maxim 15 elevi, pentru a exista un risc mai mic de infectare.

”Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranţa unei activităţi în şcoală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să interacţioneze cu profesorii, cu învăţătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învăţământul la distanţă, online, şi unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alţi copii, vor să interacţioneze, vor să se joace şi trebuie să găsim modalitatea... Trebuie să punem în balanţă, sigur, şi protecţia faţă de această infecţie, dar şi dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societăţii, care se pot integra, care pot duce înainte această ţară şi cred că trebuie să reflectăm serios şi la acest aspect”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

El a spus că este normal ca părinţii să aibă temeri legate de îmbolnăvirea copiilor, dar a precizat că evitarea în totalitate a transmiterii bolii nu este posibilă.

Citește și
elevi
Guvernul a aprobat măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în școli

”Temerile sunt normale, dar cred că şi explicaţia care trebuie direcţionată către părinţi are încă elemente care pot fi îmbunătăţite. Părinţii trebuie să ştie în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. E un lucru pe care trebuie să-l spunem foarte clar. Aşa cum copiii răcesc, fac gripă, fac tot felul de infecţii, tot aşa se pot îmbolnăvi şi cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc, de fapt despre asta discutăm, şi dacă se întâmplă într-o clasă să apară un caz, cum facem ca restul şcolii să-şi continue activitatea în mod normal”, a explicat el.

Rafila a spus că a văzut proiectul de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, iar prevederile din el încearcă să reducă riscurile.

 

Trebuie să existe un parteneriat părinți- copii- personal școlar

 

Rafila a adăugat că a observat că în alte ţări care au reluat cursurile şcolare se pleacă de la principiul unor clase care nu ar trebui să depăşească 15 elevi care să înveţe simultan împreună.

”Grupuri, clustere, dacă vreţi, mai mici înseamnă şi risc mai mic de răspândire a infecţiei, pentru că una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi şi alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Dintr-o dată riscul de transmitere creşte. Distanţarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măştii sigur că este una dintre soluţii, dacă aglomeraţia este mai mare. Sunt ţări în care utilizarea măştii este impusă în pauze, de exemplu, sau la activităţile din exterior, unde copiii interacţionează unii cu ceilalţi. Sunt mai multe variante, ar trebui să ne gândim foarte serios care dintre aceste variante permite, pe de o parte, o defăşurare a unei activităţi cât mai apropiate de normal şi, de asemena, minimalizează riscurile”, a susţinut Rafila.

El a afirmat că trebuie să existe un parteneriat părinţi-copii-personalul şcolar şi că toţi trebuie să fie protejaţi, nu doar elevii.

Rafila a mai spus că va trebui văzut cum vor putea elevii mai mici să poarte mască, menţionând că cei mici pot lua exemplul părinţilor şi bunicilor legat de purtarea măştii.

El a explicat că măştile purtate de copii trebuie să fie potrivite cu dimensiunea feţei lor, astfel încât să nu fie prea largi, în acest caz nefiind folositoare.

”Cred că transparenţa în comunicarea cu părinţii este esenţială, pentru că dacă apare un caz în şcoală, părinţii trebuie să ştie. Şi, mai mult, trebuie să ştie că nu este nicio tragedie. Clasa respectivă intră într-o perioadă de repaus, două săptămâni, este dezinfectată şi copiii revin la şcoală. Dar asta nu înseamnă să închidem toată şcoala, să luăm măsuri exagerate. Dar nu trebuie nici neglijate măsurile”, a afirmat Rafila.

Citește și...
Declarație pe proprie răspundere pentru părinți. Cum arată documentul cu care elevii vor merge la școală
Declarație pe proprie răspundere pentru părinți. Cum arată documentul cu care elevii vor merge la școală

O nouă declarație-tip devine obligatorie pentru părinţii care îşi vor duce fetele şi băieţii la şcoală. Adultul semnează că nu îşi va trimite copilul la cursuri dacă cel mic este suspect de Covid sau a intrat în contact cu o persoană infectată.

Guvernul a aprobat măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în școli
Guvernul a aprobat măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în școli

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, anunţă Ministerul Educaţiei.

Sindicatele avertizează: ”Transformăm unităţile de învăţământ în bombe epidemiologice”
Sindicatele avertizează: ”Transformăm unităţile de învăţământ în bombe epidemiologice”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Parlamentului să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educaţie, la data de 1 septembrie 2020, decizie luată prin recenta OUG privind rectificarea bugetară.. 

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.