"Război" pe Whatsapp între părinți. Pro sau contra școala online din septembrie

Ultima actualizare: 02-08-2020 20:12

Cu o lună şi jumătate înainte de începerea noului an școlar, părinții se împart în tabere.

De-o parte stau cei care, îngrijorații de numărul mare de infectări cu COVID-19, vor să își țină copiii acasă și la toamnă. În timp ce alții critică predarea online și vor ca elevii să fie primiți la clasă.

Contrele se dau, deocamdată, pe celebre grupuri de whatsapp, în timp ce directorii unităților de învățământ așteaptă vești dinspre oficiali. Și anume, dacă va exista o descentralizare care să le lase decizia la îndemână.

S-a tras linie, iar într-o parte s-au așezat ferm cei care nu vor în ruptul capului să-i lase pe copii să meargă la școală. Preferă să îi știe în siguranța căminului.

Părinte: Lucrez de acasă, am reuşit să îmi fac propriul birou. Şi stau şi cu mama mea."

Părinte: "Acasă!"

Părinte: "Au calculatoare şi se descurcă."

Li se opun părinții dezamăgiți de experiența ratată a predării online, din această primăvară. Chiar și în școli cu pretenții, din București.

Părinte: "Nu-mi convine să facă scoala online, nu îmi convine pentru că nu fac!"

Părinte: "Nu prea învaţa, dacă nu se duc ei la şcoală, acasă nici atât, pe telefon."

Părinte: "S-a descurcat foarte greu, adică nu este o soluţie școala online."

Riscul epidemiologic este ridicat. Autorităţile se aşteaptă la o toamnă grea, cu o creştere a numărului de cazuri pozitive. Iar școlile sunt considerate puncte critice.

Daniela Vasile, profesor de matematică în Hong Kong și cunoscătoare a sistemelor de învățământ mixte clasă/online, spune că ministerul trebuie să lase decizia pe mâna conducerii unităților de învățământ.

Daniela Vasile, profesor în Hong Kong: "În momentul în care şcoală va colabora cu familia, elevii vor beneficia foarte mult. Are o situaţie specială acasă şi nu vrea să îşi trimită copilul la şcoală, nu cred că ar trebui forţată. Probabil vor fi copii pentru care familia va prefera să fie fie online, tot timpul, şi familii care vor prefera să fie faţă în fata tot timpul. "

Familiile nu vor să își expună copiii la riscuri. Reprezentanţii părinţilor vor să știe ce măsuri sanitare există în școli. Cât de bine pot fi dezinfectate sălile în care vor intra elevii, de exemplu.

Iulian Cristache, preşedinte Federației Naționale a Asociațiilor de Părinţi: "Toate unităţile de învăţământ trebuie pregătite pentru învăţământul online. Că va fi 100%, că va fi într-un procent mai mic, trebuie să fim pregătiţi pentru acest învăţământ online!"

Dacă va exista o descentralizare totală, directorii de şcoli vor avea o misiune extrem de importantă: să ţină legătura şi cu părinţii şi cu profesorii şi cu diriginţii de la clase. În plus, ministerul educaţiei ar trebui să întocmească acel ghid în baza căruia să poată funcţiona noua formă de învăţământ, începând cu luna septembrie."

Iulian Cristache, preşedinte Federației Naționale a Asociațiilor de Părinţi: "Este nevoie de o implicare majoră la nivel local. Decizia trebuie descentralizata. "

Reprezentanţii OMS recomandă ca elevilor din ciclul primar şi din anii terminali de gimnaziu şi liceu, să li se predea la şcoală, nu acasă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO