Protest al sindicaliştilor din sănătate la Guvern. O delegație, primită de premier. GALERIE FOTO

Dată publicare: 22-07-2020 14:39
Dată actualizare: 22-07-2020 22:18


Mai mulţi angajaţi din sănătate şi asistenţă socială, îmbrăcaţi în echipamentul de protecţie, au depus miercuri dimineaţa un memoriu la Guvern.

Aceştia au cerut, printre altele, acordarea sporului pentru condiţii extrem de periculoase pentru combaterea epidemiei şi creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos.

Conform documentului postat pe Facebook de Sindicatul Sanitas din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, protestatarii solicită reluarea dialogului social instituţionalizat la toate nivelurile, emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel naţional, acordarea sporului pentru condiţii extrem de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85% ) pentru toţi salariaţii care lucrează cu pacienţi Covid-19 şi suspecţi, adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia epidemiologică actuală, respectiv stabilirea unui normativ de personal specific secţiilor/compartimentelor care tratează în mod direct pacienţi cu Covid-19, reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecţie specific patologiei şi asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente, precum şi identificarea unor forme de recuperare a capacităţii de muncă a salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială, conform petiţiei postate pe Facebook de Sindicatul Sanitas din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

Aceştia mai cer Guvernului creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar, ca o recunoaştere firească a efortului şi meritelor salariaţilor din sistem, raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual, acordarea stimulentului de risc pentru toţi salariaţii din sănătate aflaţi în activitate în această perioadă, identificarea unor soluţii pentru corectarea şi punerea în aplicare a legislaţiei privind drepturile de natură salarială pentru personalul din asistenţă socială.

În jurul orei 11:30, o delegaţie a reprezentanţilor Federaţiei Sanitas a fost invitată la o primă discuţie cu premierul Ludovic Orban.

Reacția Ministerului Sănătății

 

Protestul angajaților din domeniu sanitar a fost comentat de Horațiu Moldovan, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, conform Digi24.

Acesta a criticat faptul că lucrătorii Sanitas au manifestat în echipamente de protecție, care ar trebui folosite doar în cadrul spitalului.

"Echipamentele au fost permanent suplimentate și în zonele unde e indicată folosirea lor există. Am putea face interpretarea între ghilimele că există echipamente și în plus din moment ce ei demonstrează îmbrăcați în echipamente pe stradă”, a declarat Horațiu Moldov

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

Tags: protest, sanitas,


VIDEO PROTVPLUS.RO