Propunerea "Romania, te iubesc" ajunge in Parlament. Taierile masive ilegale de paduri, atentat la siguranta nationala

Ultimul update: Sambata 15 Martie 2014 07:00
Data publicarii: Miercuri 12 Martie 2014 11:55
Categorie: Romania, te iubesc!

Atentat la siguranta nationala! Asa ar putea fi incadrata taierea ilegala a peste un hectar de padure.

Corespondentul Pro TV Alex Dima anunta pe pagina de Facebook faptul ca, abia acum, politicienii dau curs promisiunilor facute echipei "Romania, te iubesc" in privinta inaspririi sanctiunilor aplicate in cazul taierilor masive ilegale de padure.

"Ani la rand am cerut acest lucru. Acum cateva luni i-am cerut ministrului Mediului, Lucia Varga, sa modifice legea. Abia acum, dupa ce a intrat in opozitie, face acest lucru. In cateva minute PNL depune la Camera Deputatilor o propunere pentru modificarea Legii sigurantei nationale! Sa vedem acum daca si majoritatea parlamentara doreste reducerea jafului din padure."

Fostul ministru Lucia Varga a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca impreuna cu 64 de deputati PNL initiaza o modificare a Legii sigurantei nationale in care sa fie mentionate defrisarile ilegale de peste un hectar drept o vulnerabilitatea la adresa sigurantei Romaniei. Varga a prezentat initiativa legislativa, precizand ca propunerea sa nu a fost acceptata de premierul Victor Ponta in momentul in care era membru al Guvernului.

"Azi vom depune acest act normativ de modificare a Legii sigurantei nationale, declarand ca vulnerabilitate defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de un hectar, precum si reducerea fara aprobari legale a consistentei un arboret cu mai mult de 50% fata de prevederile amenajamentului silvic in vigoare (...) Daca va fi vointa politica in Parlament pentru a trece acest act normativ, inseamna ca institutii ale statului cu responsabilitate privind siguranta cetatenilor si a comunitatilor, precum Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Serviciul Roman de Informatii, vor putea interveni alaturi de Ministerul Mediului si Departamentului pentru ape, paduri si piscicultura pentru reducerea coruptiei din sistem si pentru reducerea jafului cu care ne confruntam", a sustinut deputatul PNL.

Metodele prin care Regia Nationala a Padurilor isi protejeaza angajatii corupti

De asemenea, liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a mentionat ca din discutiile neoficiale pe care le-a avut cu parlamentari din alte partide "exista o mare reticenta de a sustine Codul silvic si aceasta propunere la Legea sigurantei nationale".

El a mentionat ca, in cazul in care nu va exista o presiune publica pe subiectul defrisarilor ilegale din Parlament, va rezulta un "proiect de lege cu dintii scosi".

Conform calculelor facute de "Romania, te iubesc", daca impartim 350.000 de hectare de padure la cat a trecut de la Revolutie - cat s-a taiat in aceasta perioada - o sa descoperim ca in ultimii 20 si ceva de ani, in Romania, in fiecare ora s-au taiat la ras ilegal 2 hectare de padure. Deci in fiecare ora au disparut 2 hectare de padure.

Aceste date au fost confirmate de Curtea de Conturi, preluate si de printul Charles si prezentate de ambasadorul Angliei la Bucuresti.

De-a lungul vremii, "Romania, te iubesc" a cerut politicenilor sa inaspreasca legile, astfel incat taierile masive de padure in mod ilegal sa fie pedepsite ca atentat la siguranta nationala. Acum, deja proiectul are o forma. Prin urmare, cine taie ilegal peste un hectar sau peste 300 de metri cubi va fi pedepsit ca un terorist. Poate asa, cineva va plati intr-o zi pentru dezastrul din padure.

Cum functioneaza mafia lemnului. Silvicultorii si politicienii distrug impreuna padurile Romaniei

Cum functioneaza mafia lemnului. Silvicultorii si politicienii distrug impreuna padurile Romaniei

Vlad Plahotniuc - agerpres

Vladimir Plahotniuc, personajul cu multiple identități, acuzat de fapte grave în România

O mare de peturi, noxe şi otrăvuri aruncate în aer, imaginea care va costa România sute de mii de euro pe zi

Substanţele nocive pe care le inhalează românii în fiecare zi: "Favorizează îmbătrânirea celulară la orice nivel"

Prețul plătit de români pentru poluare: 23.000 de oameni morţi, echivalentul unui oraş mic care dispare în fiecare an

Cele două lumi din Cuba comunistă. Interviu cu un muncitor care are curaj să spună adevărul

Capitalismul din Cuba comunistă. Mâncarea și internetul se dau cu porția, pe cartelă

Cuba, Havana

Diferența dintre fosta Românie comunistă și Cuba de azi. Bișniță și case închiriate turiștilor