Propunere legislativa:Imn intonat zilnic in scoli, sanctiuni pentru nereguli la arborarea steagului

Ultimul update: Luni 02 Decembrie 2013 01:42
Data publicarii: Vineri 29 Noiembrie 2013 11:26
Categorie: Actualitate
elevi in sala de clasa

O propunere legislativa care prevede ca imnul national sa fie intonat zilnic in scoli si ca drapelul Romaniei sa fie arborat "in mod permanent si obligatoriu" pe sediile institutiilor a fost depusa de mai multi senatori PSD.

Senatorul PSD de Mures Alexandru Petru Fratean a anuntat, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca a elaborat, impreuna cu senatorii PSD Gabriela Firea si Serban Nicolae si lectorul universitar doctor Olimpiu Sabau Pop (consilier local PSD in Targu Mures), o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice.

Propunerea legislativa prevede sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a drapelului national, dar si intonarea imnului in scoli, in conditiile in care, potrivit lui Fratean, in judetul Mures au fost semnalate, de-a lungul timpului, situatii repetate de nerespectare a simbolurilor nationale, "cum ar fi folosirea altor insemne decat cele stabilite prin Constitutia Romaniei, situatii care genereaza tensiuni in cadrul comunitatilor".

Fratean a mentionat ca in perioada in care a fost prefect a sesizat aceste situatii Guvernului, inaintand MAI, in septembrie 2012, "o prima propunere de remediere a lacunelor legislative", iar in prezent, ca senator, poate actiona direct.

"Concret, propunerea legislativa vizeaza modificarea si completarea prevederilor legale referitoare la arborarea permanenta a drapelului Romaniei, care sunt intarite prin stabilirea obligativitatii acestei masuri: «Drapelul Romaniei se arboreaza in mod permanent si obligatoriu». De asemenea, se stabilesc sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a drapelului national, precum si pentru arborarea insemnelor altor state. Propunerea legislativa introduce prevederi clare si explicite referitoare la intonarea imnului national la nivelul claselor primare si gimnaziale", se mentioneaza in documentul citat.

Senatorul PSD Alexandru Fratean a precizat pentru corespondentul MEDIAFAX ca prin "arborarea insemnelor altor state" se face referire la drapele ale unor state sau entitati nerecunoscute de Romania.

"Sunt mai multe aspecte. O categorie o reprezinta statele nerecunoscute de Romania, state care nu mai exista sau entitati ce se pretind a fi state - drapelele lor nu se pot arbora. Trebuie facuta o distinctie intre drapel si steag. Drapelul e insemn oficial, steagul intra pe Legea publicitatii, 185/2013. Sanctiunile prevazute sunt reprezentate de amenzi destul de mari, ca in Legea 185/2013", a spus Fratean, intrebat daca este vizata si arborarea steagului tinutului Secuiesc.

El a sustinut ca nu se poate lasa loc de interpretari cand este vorba despre simbolurile Romaniei si ca, potrivit propunerii legislative, intonarea imnului in scoli ar urma sa se faca zilnic, dar "e posibil sa mai apara amendamente".

Potrivit lui Fratean, pentru fiecare caz sunt stabilite institutiile responsabile pentru verificarea respectarii prevederilor legale si aplicarea sanctiunilor.

"Directorul scolii ar urma sa raspunda de intonarea imnului zilnic. Sanctiuni prevazute expres nu sunt, insa ar intra pe regula de functionare a scolii, cu puncte de penalizare si avertismente", a explicat Fratean.

El a aratat ca a depus propunerea legislativa la Senat, joi, pentru a fi semnata si de alti colegi, in preajma Zilei Nationale a Romaniei.

elevi in sala de clasa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

O scoala din Capitala a fost sanctionata pentru discriminare. A vrut sa formeze o clasa
O scoala din Capitala a fost sanctionata pentru discriminare. A vrut sa formeze o clasa "de elita"
La Timisoara se incearca infiintarea unei scoli profesionale duale. Cum va functiona
La Timisoara se incearca infiintarea unei scoli profesionale duale. Cum va functiona
Primul director de scoala din Romania sanctionat pentru ca a cerut retragerea unui copil autist
Primul director de scoala din Romania sanctionat pentru ca a cerut retragerea unui copil autist
VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump, Kim Jong Un
Al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-Un, anunțat oficial de Casa Albă
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Prinţul Philip
Declarația prințului Philip după accident. Britanicii spun că nu ar trebui să mai conducă
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins