Porcii din gospodării sunt vânduți online, de teama amenzilor. Au dispărut anunțurile de la porțile sătenilor
În timp ce toată lumea se grăbește să termine cumpărăturile pentru masa de Crăciun autoritățile ne transmit să avem grijă la carnea de porc.
Porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți, așa cum se întâmpla în anii trecuți, din cauza sutelor de focare de pestă porcină.
Speriați că vor fi sancționați, țăranii care își vindeau până acum porcii nu mai pun anunțuri la poartă, dar au trecut în mediul online.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise la comercializare!", precizează explicit Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, într-un set de recomandări dedicate consumatorilor. Cu toate acestea, unii crescători îşi vând liniștiți animalele, online.
-„Sunt crescuți de dumneavoastră?
-Da, sunt în regim gospodăresc.
-Dar îmi dați vreun fel de acte?
-N-am! Alea numai de pe la medicul veterinar.
-Dar nu cred, acuma... știți cum e."
Așa a decurs o discuție între un vânzător și un potențial cumpărător
Prețul cerut este de 10 lei kilogramul în viu și 12-15 lei sacrificat. La jumătate față de cât costă carnea de porc în microferme sau în magazin.
-Sunt crescuți în curte la dumneavoastră?
-Da, uite, chiar tăiem unul aici.
-Acte la el îmi daţi de vreun fel? Să nu mă oprească poliția? Cu el tăiat?
-Am și o societate, aș putea să vă dau ceva, dar, eu știu..."
Orice carne vândută trebuie să aibă aviz de la veterinar, care să ateste că poate fi consumată. Regula este valabilă și pentru produsele care nu sunt comercializate.
Dr. Ștefan Vasile, director Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi: „Carnea și produsele din carne provenite din sacrificarea suinelor în sistem gospodăresc să fie consumate doar în familie și după ce s-a efectuat examenul trichineloscopic. Este interzisă comercializarea cărnii provenite de la sacrificarea porcului în familie."
Ștampila aplicată pe carcasele de porc atestă tocmai că sunt bune pentru consum.
Ecaterina Pricope, gestionar carmangerie: „Că sunt sacrificați în centre autorizate, că corespund din punct de vedere al sănătății și pot fi distribuiți pe piață spre destinația consumatorului, că nu sunt probleme și oamenii pot folosi această carne cu încredere."
Cum pesta porcină africană face ravagii în țară de patru ani, este interzisă și vânzarea de carne care provine din zonele de restricție. În peste 500 de localități sunt focare de pestă.
Stelian Stoica, crescător: „Acuma am un porc vietnamez d-ăla micu, doar pentru mine, că să mai vinzi, nu ai cum.”
Maria Popa, crescător: „Creşteam şi câte 2-3, vindeam unul, doi opream pentru noi.”
Cei care vând porci bolnavi sau carne infestată riscă amenzi între 20 și 40.000 de lei. Între timp, legea porcului a fost votată în Senat, dar decizia finală va fi luată în Camera Deputaților. Până acum, în gospodării puteau fi crescuți doar cinci porci. Conform noii legi, sătenii au voie să aibă până la 15 porci, dar trebui să anunțe veterinarul. Oamenii pot să vândă animalele numai pe o rază de 25 de kilometri. Sunt și condiții de creștere, porcii trebuie ținuți separat de alte animale și să nu mai fie hrăniți cu resturi.