Carnea de porc se scumpește din cauza tarifelor mărite din energie și a pestei porcine: ”Zi de zi apar noi focare”

×
Codul embed a fost copiat

Tarifele mărite din energie și pesta porcină de care nu mai scăpăm vor scumpi anul acesta carnea de porc, avertizează cei din domeniu.

Din cauza bolii au fost uciși, în acest an, aproape o jumătate de milion de porci din fermele românești. Alte sute de mii de animale sănătoase sunt blocate în crescătorii din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pestei. Așadar, mâncăm din alte țări, la alte prețuri.

Statisticile arată că, din necesarul de carne de porc de pe piața internă, doar 30 la sută este acoperit de crescătorii români. În rest cumpărăm din Spania, Germania, Polonia și Ungaria. Asta înseamnă că marfa ajunge la noi abia după șase, șapte zile și nu de puține ori se vinde "la ofertă".

Dragoș Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Brăila: ”Din surse interne, de pe piața națională nu mai avem furnizor la necesar de carne de porc."

Mary Eugenia Pană, președinte ACBOP România: ”Din cauza pestei vom mânca o carne mai puțin proaspătă, mai ales că, ușor-ușor, nu vom mai avea unde merge să luăm un porc de la țărani. Acolo situația e dezastruoasă."

Citește și
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem prepara cea mai bună carne de porc
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem prepara cea mai bună carne de porc

În acest moment avem 620 de focare active de pestă porcină. Boala a pus pe butuci și 19 ferme mari.

Cele mai mari probleme sunt în Ialomița, Teleorman și Buzău. Ultima raportare a Autorității Sanitar Veterinare indică 476.000 de porci uciși doar anul acesta, dar alte sute de mii de exemplare sănătoase sunt blocate în ferme din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pestei.

Mary Eugenia Pană, președinte ACBOP România: ”Vorbesc de porci sănătoși, de ferme mari, de 30 - 40.000 de capete care stau câte șase luni cu porcii în loc să îi livreze după trei luni la abator."

Răzvan Mihail are patru ferme de porci în județul Buzău, în total 12.000 de capete. Într-una dintre crescătorii a apărut pesta porcină, astfel că activitatea este blocată acum și în celelalte trei. Sunt aproape două luni de când niciun porc de la el nu a mai plecat spre abator.

Răzvan Mihail, fermier: ”Întrebăm în fiecare zi când putem livra. Nu se știe. Așteptăm. Zi de zi apar noi focare, majoritatea la gospodăriile private."

Așa că noi gătim carne din alte țări, adusă la un preț din ce în ce mai mare din cauza scumpirii energiei și combustibililor.

În plus, pesta porcină are un impact semnificativ și asupra bugetului. Fermierii trebuie despăgubiți pentru fiecare animal sacrificat, iar valoarea totală a despăgubirilor acordate din 2017 și până acum se ridică la aproape 700.000 de lei. 75 la sută din bani vin de la Uniunea Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Americanii oferă carne gratuită timp de un an celor care se vaccinează împotriva Covid-19
Americanii oferă carne gratuită timp de un an celor care se vaccinează împotriva Covid-19

Procesatorul de carne american JBS USA a anunţat joi că va oferi, gratuit, carne de vită, porc şi pui timp de un an pentru 50 de familii din SUA care în săptămânile următoare se vor vaccina împotriva COVID-19 la clinicile sponsorizate de companie.

„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem prepara cea mai bună carne de porc
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem prepara cea mai bună carne de porc

Vineri începe o sărbătoare, şi culinar vorbind, extrem de bogată. Este sau nu bună proteina din carne de porc? Dar grăsimea din porc?

România, condamnată la CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără carne de porc unor deținuți musulmani
România, condamnată la CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără carne de porc unor deținuți musulmani

CEDO a condamnat statul român în urma plângerii formulate de doi deţinuţi, un cetăţean român şi un cetăţean moldovean, care au reclamat că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc deşi îşi declaraseră credinţa musulmană.

România, pe penultimul loc în Europa în privința celor care declară că nu-și permit să consume carne, din cauza sărăciei
România, pe penultimul loc în Europa în privința celor care declară că nu-și permit să consume carne, din cauza sărăciei

Deşi suntem mari amatori de carne, pentru unii români este imposibil să aibă zilnic pui, porc, vită sau pește la masă.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.