5 medici de la spitalul din Piatra Neamţ, reținuți pentru luare de mită. Ce spun anchetatorii


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2019 13:26
Data publicarii: Miercuri 06 Martie 2019 07:39
Categorie: Stiri actuale

Cinci medici ortopezi de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamţ au fost reținuți marți seară, sub acuzația de luare de mită în formă continuată.

Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au anunțat, miercuri dimineaţă, că dosarul a fost constituit în urma sesizării din oficiu a lucrătorilor DGA din Neamţ şi sunt vizate şi alte persoane.

”Marţi, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile Judeţene Anticorupţie Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal Neamţ, au efectuat şapte percheziţii, dintre care două la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi au pus în executare cinci mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane suspectate de săvârşirea unor fapte de corupţie. Activităţile au fost derulate într-un dosar penal constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ, ce vizează fapte de corupţie săvârşite de medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ – Secţia Ortopedie şi Traumatologie, în legătură cu îndeplinirea actului medical”, au transmis, miercuri dimineaţă, reprezentanţii DGA, informează News.ro.

Potrivit acestora, în urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate înscrisuri relevante pentru cauză, precum şi importante sume de bani.

”Faţă de cinci medici din cadrul acestei secţii, procurorul de caz a luat măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane”, au mai transmis oficialii DGA.

Mai multe percheziții au fost făcute, marți, în unitatea medicală, anchetatorii solicitând documente din luna noiembrie 2018 - registre de consultații, de internări și devize ale unor materiale chirurgicale.

Unul dintre medicii vizați a fost condamnat în 2016 la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare pentru că a pretins bani de la pacienți și i s-a interzis exercitarea profesiei timp de un an. După expirarea perioadei de suspendare, doctorul s-a reangajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, tot la secția de ortopedie.

Manager spital: Este o situaţie nemaiîntâlnită

Colegiul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost convocat de urgenţă, miercuri dimineaţă, pentru a discuta situaţia de la secţia de Ortopedie, acolo unde patru din cei şase medici au fost reţinuţi, marţi seara, de Direcţia Generală Anticorupţie, scrie Agerpres.Pe lângă cei patru, a mai fost reținut și un alt medic, din Policlinică, relatează presa locală.

Managerul spitalului, Codruţ Munteanu, a declarat că este o situaţie nemaiîntâlnită, iar cei doi medici care au rămas în secţie nu pot asigura buna funcţionare a acesteia.

El a afirmat că şi la cabinetul de Ortopedie al Policlinicii se înregistrează o situaţie gravă, în condiţiile în care singurul medic a fost şi el reţinut de DGA, în acelaşi dosar.

Până în acest moment, DGA Neamţ nu a oferit date din dosar şi nici care sunt persoanele acuzate, însă potrivit unor surse ar fi vorba de patru medici din secţia de Ortopedie a spitalului şi de medicul care deserveşte cabinetul de Ortopedie din Policlinică.

Acuzaţiile sunt, conform aceloraşi surse, de luare de mită pentru efectuarea de operaţii, dar şi fals în acte, atât în ceea ce priveşte achiziţia de materiale medicale pentru operaţii, cât şi pentru eliberarea documentelor medicale în Policlinică necesare dosarelor de pensionare anticipată.

Anchetatorii ar fi luat la percheziţiile efectuate, marţi, în spital şi Policlinică, registrele de consultaţii şi internări precum şi documentele cu privire la devizele pentru materialele sanitare. Ofiţerii DGA, coordonaţi de un procuror de la Parchetul Judeţean, au condus la audieri cinci medici care, potrivit unor surse, ar fi primit marţi seara, mandate de reţinere pentru 24 de ore.

Unul dintre medicii reţinuţi, marţi, de DGA a fost condamnat, în 2015, la o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, şi i s-a interzis a exercita profesia timp de un an. După expirarea perioadei de suspendare, medicul s-a reangajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, tot la secţia de ortopedie.  

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

A traversat prin loc nepermis și a fost lovită de un șofer de 86 de ani, în Pitești
Peste 1.000 de colete trimise prin curierat, percheziționate. Ce au descoperit polițiștii
Un bărbat din Alba şi-a dat foc şi are arsuri pe 90% din corp. Explicaţia gestului
VIDEO PROTVPLUS.RO