Pe langa carnea de porc, pentru masa de Craciun puteti opta pentru strut sau mistret. Ce preparate gasiti la pensiuni
Desi in perioada sarbatorilor, preparatele din carne de porc vor fi in fruntea bucatelor, sunt si romani dispusi sa incerce altceva.
La categoria si altele, intra: friptura de rata, pulpa de strut, tochitura de mistret cu vin alb, piftia de curcan, sau carnea de iepure, gatita pe carbuni incinsi.
Ofertele restaurantelor sunt multiple, iar chefii testeaza in aceste zile, topul retetelor vanatoresti.
La o pensiune din Cluj, gazdele vor include in meniul de sarbatori preparate speciale: carne de cerb si mistret pregatita cu fructele din zona: afine, merisoare si sos de macese cu vin rosu.
Stefan Tamas, proprietar pensiune: "Avem friptura de mistret si am pus-o pe o canapea de mar pane, avem mar, mistret, sos de cas si marul cu casul se potriveste excelent. La final punem merisoarele deasupra care sunt naturale, si care au fost murate doar in apa de izvor"
Cei care prefera carnea de pasare se vor delecta cu supa de rata dar si cu rata umpluta cu prune ori trasa la tigaie si stropita cu coniac.
In Maramures, pe masa de Craciun, preparatele din carnea de porc erau, pana nu demult, de neinlocuit. Insa, de cand unii crescatori au inceput afaceri cu ferme de struti gusturile s-au schimbat. Macar de curiozitate.
Maria Tomsa, proprietara ferma: "Cu cateva zile inainte de Craciun au sunat foarte multe persoane ca si-ar dori sa inlocuiasca pe masa de Craciun porcul cu strutul. La inceput din curiozitate, dupa care tot revin."
Carnea acestor pasari, spun nutritionistii, are putine calorii, abunda in proteine si fier si este indicata persoanelor cu probleme cardiace, ateroscleroza sau de greutate.
Un kilogram direct de la ferma costa 100 lei insa puteti negocia. Din strut puteti sa preparati orice de la carnati, pana la ciorbe si fripturi.
O alta varianta este friptura de iepure. Tot fara colesterol si cu un procent de grasime foarte mic. Aroma puternica a carnii si pretul destul de piperat fac ca acest sortiment sa nu se gaseasca la orice macelarie ori supermarket.
Din fericire unele exemplare nu ajung pe masa de sarbatori ci la expozitii.
Stefanita Oprisor, crescator iepuri: "Este o carne sanatoasa si un iepure ajunge undeva pe la 150 de lei."
Se tine la bait, cu multe condimente si vin. O puteti tine la cuptor sau direct pe carbuni incinsi. Aveti graija sa puneti deoparte si un vin alb-poate un Sauvignon Blanc-scos, aburit, din pivnita.
In sfarsit, sa nu uitam curcanul si mai ales varianta sa eco. Argumente: pretul accesibil, carnea sanatoasa, dar si faptul ca aceasta poate fi amestecata cu cea ce porc sau vita in preparatele traditionale. In aceasta ferma de langa Constanta, sunt peste 1000 de curcani.
Geanina Moldoveanu, administrator ferma: "Tipul de curcani preferati sunt cei cu greutati de 10-12 maximum 13 kilograme, este curcanul pe care noi il crestem de ani de zile si pe care il avem pregatit pentru perioada sarbatorilor."
Un kilogram de carne costa intre 18 si 20 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: porc, carne, rata, curcan, strut, craciun, sarbatori, mistreti, preparate,
Dată publicare:
16-12-2016 18:51