Pe langa carnea de porc, pentru masa de Craciun puteti opta pentru strut sau mistret. Ce preparate gasiti la pensiuni

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 18:51
Categorie: Actualitate

Desi in perioada sarbatorilor, preparatele din carne de porc vor fi in fruntea bucatelor, sunt si romani dispusi sa incerce altceva.

La categoria si altele, intra: friptura de rata, pulpa de strut, tochitura de mistret cu vin alb, piftia de curcan, sau carnea de iepure, gatita pe carbuni incinsi.

Ofertele restaurantelor sunt multiple, iar chefii testeaza in aceste zile, topul retetelor vanatoresti.

La o pensiune din Cluj, gazdele vor include in meniul de sarbatori preparate speciale: carne de cerb si mistret pregatita cu fructele din zona: afine, merisoare si sos de macese cu vin rosu.

Stefan Tamas, proprietar pensiune: "Avem friptura de mistret si am pus-o pe o canapea de mar pane, avem mar, mistret, sos de cas si marul cu casul se potriveste excelent. La final punem merisoarele deasupra care sunt naturale, si care au fost murate doar in apa de izvor"

Cei care prefera carnea de pasare se vor delecta cu supa de rata dar si cu rata umpluta cu prune ori trasa la tigaie si stropita cu coniac.

In Maramures, pe masa de Craciun, preparatele din carnea de porc erau, pana nu demult, de neinlocuit. Insa, de cand unii crescatori au inceput afaceri cu ferme de struti gusturile s-au schimbat. Macar de curiozitate.

Maria Tomsa, proprietara ferma: "Cu cateva zile inainte de Craciun au sunat foarte multe persoane ca si-ar dori sa inlocuiasca pe masa de Craciun porcul cu strutul. La inceput din curiozitate, dupa care tot revin."

Carnea acestor pasari, spun nutritionistii, are putine calorii, abunda in proteine si fier si este indicata persoanelor cu probleme cardiace, ateroscleroza sau de greutate.

Un kilogram direct de la ferma costa 100 lei insa puteti negocia. Din strut puteti sa preparati orice de la carnati, pana la ciorbe si fripturi.

O alta varianta este friptura de iepure. Tot fara colesterol si cu un procent de grasime foarte mic. Aroma puternica a carnii si pretul destul de piperat fac ca acest sortiment sa nu se gaseasca la orice macelarie ori supermarket.

Din fericire unele exemplare nu ajung pe masa de sarbatori ci la expozitii.

Stefanita Oprisor, crescator iepuri: "Este o carne sanatoasa si un iepure ajunge undeva pe la 150 de lei."

Se tine la bait, cu multe condimente si vin. O puteti tine la cuptor sau direct pe carbuni incinsi. Aveti graija sa puneti deoparte si un vin alb-poate un Sauvignon Blanc-scos, aburit, din pivnita.

In sfarsit, sa nu uitam curcanul si mai ales varianta sa eco. Argumente: pretul accesibil, carnea sanatoasa, dar si faptul ca aceasta poate fi amestecata cu cea ce porc sau vita in preparatele traditionale. In aceasta ferma de langa Constanta, sunt peste 1000 de curcani.

Geanina Moldoveanu, administrator ferma: "Tipul de curcani preferati sunt cei cu greutati de 10-12 maximum 13 kilograme, este curcanul pe care noi il crestem de ani de zile si pe care il avem pregatit pentru perioada sarbatorilor."

Un kilogram de carne costa intre 18 si 20 de lei.
 


 

Razvan Exarhu, sfaturi de Masterchef pentru Sarbatori vegetariene.
Razvan Exarhu, sfaturi de Masterchef pentru Sarbatori vegetariene. "Spiritul Craciunului nu sta intr-o halca de carne"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Diana Matei și Marian Cleante, motive de sărbătoare
Ce destinație de vacanță vor alege

07:37
VORBESTE LUMEA
Diana și Adrian Enache vs. zvonurile din presă
Cum comentează titlurile din presă

18:15
VORBESTE LUMEA
Dimineți cu trei copii, haos în casă
Cum își împarte timpul Lavinia Petrea pentru a își crește copiii

12:03
VORBESTE LUMEA
Cele mai reușite vacanțe, ponturi de la Răzvan Pascu
Răzvan Pascu, unul dintre cei mai pasionați bloggeri de turism din România

09:41
VORBESTE LUMEA
George Piștereanu intră în ring
De cât timp se atrenează actorul din VLAD

03:09
VORBESTE LUMEA
Accidentări pe gheață, lecție de prim ajutor
Ion Bogdan Codorean este specializat în traumatologie sportivă

11:47
VORBESTE LUMEA
Adina Halas pregătește o rețetă de cremă pentru tălpi
Ce ingrediente a folosit

02:54
VORBESTE LUMEA
Copilul Adelei Popescu a împlinit o lună
Adela Popescu are doi copii Alexandru și Andrei

08:14
VORBESTE LUMEA
Cum scăpăm de durerile de picioare
Importanța masajului la tălpi

08:57
VORBESTE LUMEA
Progonoza meteo: Frigul se mai domolește
Astăzi avem parte de o vreme schimbătoare

00:52
Raluca Pruna, Agerpres
Prună, despre recursul compensatoriu: "În varianta iniţială ar fi ieşit 1700, nu 11.000"
Dan Dungaciu, despre Brexit: "Cred că există o mare frustrare în Marea Britanie"
Reacţia Jandarmeriei după ironiile la adresa clipului despre Eminescu. "Patul lui Procust"
Răsturnare de situaţie în cazul semafoarelor "sabotate". Ce au descoperit anchetatorii
Flăcări uriaşe într-un bloc din Timişoara. Oamenii au fugit, îngroziţi
Marinar, căutat în Dunăre. Acțiunea de salvare se desfășoară cu dificultate
protest MJ
APADOR-CH consideră ”ridicol excesul de zel al poliției” în cazul protestului cu vopsea
Cod portocaliu de ninsori în 4 județe. Șoferii, avertizați să nu circule pe anumite drumuri
Recidivistul care a bătut şi jefuit un bătrân în Galați, căutat de poliție. Noi acuzaţii
Cultură de cannabis, într-un apartament din Constanţa. Câte plante avea proprietarul
TIR căzut pe calea ferată, în judeţul Hunedoara. Ce se întâmplă cu pasagerii
Şcolile din România unde nu se vor face cursuri joi şi vineri, din cauza ninsorii