Pe langa carnea de porc, pentru masa de Craciun puteti opta pentru strut sau mistret. Ce preparate gasiti la pensiuni

×
Codul embed a fost copiat

Desi in perioada sarbatorilor, preparatele din carne de porc vor fi in fruntea bucatelor, sunt si romani dispusi sa incerce altceva.

La categoria si altele, intra: friptura de rata, pulpa de strut, tochitura de mistret cu vin alb, piftia de curcan, sau carnea de iepure, gatita pe carbuni incinsi.

Ofertele restaurantelor sunt multiple, iar chefii testeaza in aceste zile, topul retetelor vanatoresti.

La o pensiune din Cluj, gazdele vor include in meniul de sarbatori preparate speciale: carne de cerb si mistret pregatita cu fructele din zona: afine, merisoare si sos de macese cu vin rosu.

Stefan Tamas, proprietar pensiune: "Avem friptura de mistret si am pus-o pe o canapea de mar pane, avem mar, mistret, sos de cas si marul cu casul se potriveste excelent. La final punem merisoarele deasupra care sunt naturale, si care au fost murate doar in apa de izvor"

Citește și
pomana porcului
S-a dat mai devreme startul sarbatorilor la Ranca. Turistii au participat la pomana porcului chiar pe marginea partiei
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

Cei care prefera carnea de pasare se vor delecta cu supa de rata dar si cu rata umpluta cu prune ori trasa la tigaie si stropita cu coniac.

In Maramures, pe masa de Craciun, preparatele din carnea de porc erau, pana nu demult, de neinlocuit. Insa, de cand unii crescatori au inceput afaceri cu ferme de struti gusturile s-au schimbat. Macar de curiozitate.

Maria Tomsa, proprietara ferma: "Cu cateva zile inainte de Craciun au sunat foarte multe persoane ca si-ar dori sa inlocuiasca pe masa de Craciun porcul cu strutul. La inceput din curiozitate, dupa care tot revin."

Carnea acestor pasari, spun nutritionistii, are putine calorii, abunda in proteine si fier si este indicata persoanelor cu probleme cardiace, ateroscleroza sau de greutate.

Un kilogram direct de la ferma costa 100 lei insa puteti negocia. Din strut puteti sa preparati orice de la carnati, pana la ciorbe si fripturi.

O alta varianta este friptura de iepure. Tot fara colesterol si cu un procent de grasime foarte mic. Aroma puternica a carnii si pretul destul de piperat fac ca acest sortiment sa nu se gaseasca la orice macelarie ori supermarket.

Din fericire unele exemplare nu ajung pe masa de sarbatori ci la expozitii.

Stefanita Oprisor, crescator iepuri: "Este o carne sanatoasa si un iepure ajunge undeva pe la 150 de lei."

Se tine la bait, cu multe condimente si vin. O puteti tine la cuptor sau direct pe carbuni incinsi. Aveti graija sa puneti deoparte si un vin alb-poate un Sauvignon Blanc-scos, aburit, din pivnita.

In sfarsit, sa nu uitam curcanul si mai ales varianta sa eco. Argumente: pretul accesibil, carnea sanatoasa, dar si faptul ca aceasta poate fi amestecata cu cea ce porc sau vita in preparatele traditionale. In aceasta ferma de langa Constanta, sunt peste 1000 de curcani.

Geanina Moldoveanu, administrator ferma: "Tipul de curcani preferati sunt cei cu greutati de 10-12 maximum 13 kilograme, este curcanul pe care noi il crestem de ani de zile si pe care il avem pregatit pentru perioada sarbatorilor."

Un kilogram de carne costa intre 18 si 20 de lei.
 


 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Razvan Exarhu, sfaturi de Masterchef pentru Sarbatori vegetariene.
Razvan Exarhu, sfaturi de Masterchef pentru Sarbatori vegetariene. "Spiritul Craciunului nu sta intr-o halca de carne"

Razvan Exarhu isi sufleca manecile si trece la treaba din postura de jurat Masterchef, in primavara anului urmator. Chiar daca mai avem putin si pe masa vor sta sunculita, piftia, sarmalele si cirnati, Razvan ne propune si alte preparate de sarbatoare.  

S-a dat mai devreme startul sarbatorilor la Ranca. Turistii au participat la pomana porcului chiar pe marginea partiei
S-a dat mai devreme startul sarbatorilor la Ranca. Turistii au participat la pomana porcului chiar pe marginea partiei

Au gustat sorici proaspat, dar si preparate din carne de porc stropite cu tuica fiarta. Pentru ca veselia sa fie si mai mare, un taraf de lautari i-a indemnat la distractie.

De ce muraturile in saramura pot fi un adevarat medicament. Cele din comert contin insa aditivi periculosi
De ce muraturile in saramura pot fi un adevarat medicament. Cele din comert contin insa aditivi periculosi

A venit, a venit iarna, garniseste-mi friptura... cu ceva! Muraturi sa fie, zicem noi. Sunt cele mai bune surse de vitamina C, in acest sezon - daca au fost preparate in saramura.

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.