Patronii de cluburi si restaurante, obligati sa obtina aviz ISU pana in ianuarie 2016. Ce trebuie sa faca pana atunci

17-11-2015 08:28

In Romania, educatia se face numai de frica. Un astfel de exemplu ne dau patronii de restaurante, cluburi si hoteluri, care au aflat dintr-o data ca sunt obligati sa faca ceea ce era obligatoriu de ani de zile.

Adica sa obtina avizul ISU pentru localurile pe care le detin. Au vreme pana in ianuarie 2016, altfel, risca sa li se inchida afacerile.

Dragos Petrescu, presedinte "Hora": ''Si inainte erai obligat sa ai avizele, dar, la fel ca intreaga societate, cei din industrie nu aveau depuse avizele sau aveau depuse dosarele si nu le venise avizarea. Astfel, mare parte a operatorilor nu au avizul emis. Peste 80% nu au avizul."

Pare greu de crezut, dar asta aceasta este realitatea. Din cele aproximativ 12.000 de restaurante si cluburi cu spatiul mai mare de 200 mp, doar 20% au avizul pompierilor.

Restul incearca acum sa intre in legalitate. Au descoperit insa ca este usor de spus si greu de facut.

"Cer 6 luni dupa ce ti-ai angajat expertul, dupa ce ai facut scenariul la foc, totul, si dupa ce ai depus actele", spune Dragos Petrescu.

Adica, patronii vor o perioada de gratie ca sa isi pregateasca dosarul si apoi inca jumatate de an sa utileze spatiile astfel incat totul sa fie conform normelor de prevenire a incendiilor. Mai mult, se plang ca ar fi prea putini inspectori de la pompieri care sa-i controleze si avizeze.

"Nu exista personal. Inchipuiti-va ca lucrati la ISU si aveti asa un maldar de dosare pe care sa le semnati. Departamentul ISU trebuie sa ia forma departamentului ANAF", spune Dragos Petrescu.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti promite insa ca va solutiona toate cererile de autorizare in 30 de zile. Bineinteles, dupa ce patronii depun dosarul. In caz contrar, noua lege le permite sa inchida acele spatii care pun in pericol siguranta clientilor. Pana acum, cuburile sau discotecile primeau amenda, iar suma era derizorie: doar 1500 de lei.

Clientii vad situatia diferit. "Sa inchida, pana au toate actele si gata. Important este sa fim in siguranta. Au functionat prea mult asa", este de parere un tanar.


VIDEO PROTVPLUS.RO