Orașul cu cele mai mari prețuri din România. Depășește și Capitala. Unele produse costă dublu față de alte municipii
Clujul are printre cele mai mari prețuri din țară, nu doar la apartamente, ci și în piețe. Fasolea, morcovii sau cartofii costă chiar și dublu, față de alte orașe.
Salariile sunt destul de apropiate de cele din Capitală, unde carnea, brânzeturile, fructele și legumele din piețe nu sunt, totuși, la fel de scumpe. Prețuri mari găsim și în orașe precum Focșani, Alba-Iulia sau Miercurea Ciuc.
Chiar dacă reclama e sufletul comerțului, prețul contează mai mult. În una dintre cele mai ieftine piețe din București ajung și oameni din cartierele învecinate.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Client: „Prețurile sunt mai mici față de alte piețe. Am colegi care se duc la alte piețe și acolo sunt cu siguranță mai mari”.
Client: „E un cartier mai periferic, cu case mai multe”.
Prețurile din piețele din România
Diferențe mari de preț sunt și de la un oraș la altul. Institutul Național de Statistică a strâns date la începutul acestui an din piețele țărănești din toată țara.
Fasolea, de exemplu, căutată în special în perioada postului, costă la Cluj-Napoca 24 de lei pe kilogram. Cu banii aștia, un locuitor din Constanța, Craiova sau Pitești cumpără o cantitate dublă - două kilograme.
La Constanța este și cea mai ieftină ceapă - 4 lei kilogramul. În timp ce în Tulcea, lângă, prețul e aproape de două ori mai mare - 7,5 lei. Cam la fel de scumpă e și în Vaslui.
Un kilogram de cartofi costă între 4,5 și 5 lei în București, Cluj-Napoca sau Râmnicu Vâlcea. Cu acești bani, în Constanța sau din Bistrița se poate cumpăra mai mult de un kilogram și jumătate.
Cluj-Napoca este așadar în clasamentul celor mai scumpe piețe. Prețurile mari sunt date însă și de costul tarabelor, spun comercianții.
Producător: „Numai 100 euro metru pătrat, pe lună. Alții plătesc într-un an atâta".
Producător: „Mult. La pensiile noastre e mult. Acuma no, când ne trebuie, oricum iau cantități mici. Clujul în orice privință e scump. Parcă noi am fost cei mai mari miliardari din lume. Toate-s așa de scumpe”.
Producător: „Cumpără ca se să facă. Orașul ăsta e mai scump ca Bucureștiul”.
Asta deși salariul mediu a fost anul trecut mai mare în Capitală, aproape 6.000 de lei net, iar în Cluj - 5.600 de lei. În zonele mai puțin dezvoltate, salariile sunt în general sub 4.000 de lei. Pentru pensionari e cel mai greu.
Reporter: Cum vi se par prețurile?
Client: „Mari! Și pensiile sunt mici!”
Cotinghiu Florin, producător: „Ne facem calculele și noi la cheltuielile pe care le avem, că nu poți să lucrezi numai în pagubă, că plătim tarabe, vin cu mașina, transportul, motorina e scumpă, lucrările în câmp sunt tot mai scumpe.”
Unde sunt piețe mai puține, prețurile cresc.
Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Alimentare (OIPA) din Sectorul Legume-Fructe: „S-ar putea ca piețele agroalimentare să fie reduse ca număr și fiind puține se uzează. Dacă există una două piețe ei cresc prețurile”.
Momentan, legumele din piețe sunt în mare parte de import. Odată cu primăvara, prețurile ar mai putea coborî.