Operatiunea branza. Dupa lalele, Fiscul verifica lactatele bulgaresti. Iata cum se face evaziunea

Ultima actualizare: 07-11-2012 13:36

Dupa cateva zile in care au cautat droguri si bacterii prin bulbii adusi din Olanda, comisarii de la Garda Financiara au dat unda verde lalelelor, si au pus ochii pe branza.

Cea importatA din Bulgaria, mai exact, din care au confiscat zeci de tone, sub pretextul ca vaneaza, firmele fantoma, care fac evaziune.

Asadar, in timp ce olandezii, ne acuza de exces de zel, reprezentantii fiscului, de la Bucuresti, le raspund ca ei, doar aplica normele europene.

Si raziile la lactate vor continua, deoarece pe langa neplata TVA, aici exista un risc grav, si imediat, pentru sanatate.

Actiunea garzii financiare vine la o zi dupa ce presedintele Romaniei le raspundea direct olandezilor, nemultumiti de severitatea controalelor din vamile noastre. Potrivit agentiei Mediafax care citeaza postul public de televiziune, Traian Basescu a afirmat:

"Pot sa va spun ca se vor lua m?suri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin si din Polonia, si din Ungaria si de peste tot."

Cum se face evaziunea fiscala - doua variante

Lactatele devin asadar o noua tinta, dupa flori... in razboiul declarat de Fisc transporturilor ilegale. Sefii ANAF spun ca urmaresc in primul rand filierele de evaziune fiscala care au de obicei doua moduri de operare.

Indiferent ca vorbim despre flori, lapte sau cereale, marfa este cumparata de cele mai multe ori fara taxe din strainatate, iar firma romanesca isi asuma plata lor in Romania. Camionul ajunge insa la sediul unei societati fantoma, iar marfa este vanduta la negru, fara acte. Astfel statul pierde banii din TVA si nu incaseaza nici impozit pe profit.

O a doua varianta, mai sofisticata se bazeaza pe o scapare a legii. Marfa este cumparata legal de o firma infiintata de cateva zile, insa din nou fara TVA. Dupa ce camionul ajunge in tara, marfa este revanduta tot legal, in timp ce firma se incarca in contabilitatea cu TVA. Taxa trebuie declarata insa la stat dupa 25 de zile, dar pana Fiscul bate la usa, compania este vanduta unei persoane care dispare subit. Statul pierde din nou.

"De aceea unele camioane gasite acum au fost insotite la sediu pentru ca erau firme fantoma", spune presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

In aceste situatii, vinovati sunt importatorii romanii. Exista insa si momente in care olandezii inchid ochii. Asa ajung spre exemplu in Bucuresti flori de mana a treia luate de la bursa de din Olanda fara nici un document, pe motiv ca sunt rebuturi.

Exportatorii olandezi se plang ca in ultimele zile au pierdut din cauza controalelor aproape 2 milioane de euro si ne acuza de abuz la control. Interesant este in altceva:

"Am fost instruiti cateva luni in Olanda. Si noi facem controale dupa aceleasi regulamente ca si ei", spune Traian Popa, inspector al Autoritatii Rutiere Romane.

"Olandezii iti dezmembreaza masina daca au informatii ca ascunzi ceva", declara Ion Lixandru, vicepresedinte UNTRR.

Si iata ca dupa o saptamana de foc in care camioanele au fost verificate centimetru cu centimetru vin si primele rezultate ale analizelor fitosanitare. Bulbii confiscati dintr-un singur transport sunt infestati cu o insecta din familia THRIPIDAE. Vorbim despre un daunator al plantelor decorative, purtator de infectii virale, care degradeaza rapid planta. Analizele nu sunt insa complete.

In ciuda zvonurilor aparute, vamesii nu au primit nici un fel de instructiuni sa opreasca pentru un control amanuntit si cisternele incarcate cu lapte.

Tir-urile cu flori si bulbi au stat pe loc cinci zile in asteptarea analizelor fitosanitare, pe care le-au trecut doar partial.

Mai trebuie sa vina cele referitoare la posibile infectii cu bacterii, virusi sau fungi.

La presiunea importatorilor, fiscul a acceptat sa le dea drumul dar le vor supraveghea in continuare.

Comisarii Garzii financiare le vor insoti pana la destinatie ca sa se asigure ca sunt astepatate de reprezentantii unor firme reale, care au platit la zi taxele si impozitele.

Desi numai un transport a fost cu probleme, florile din alte patru au fost confiscate si vor fi vandute prin magazinele fiscului.

Doua erau contractate de firma fantoma, iar alte doua au datorii la buget.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO