Planul B al Romaniei pentru a scapa de granita cu Ungaria. Cum putem adera totusi la Schengen
Pe loc repaos pentru Romania si Bulgaria. Intrarea noastra in Schengen, care ar insemna disparitia granitelor catre vest este amanata pentru februarie 2012. "Nu e rau" dau de inteles autoritatile de la Bucuresti.
Nici nu incepuse bine sedinta Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, ca ministrul olandez al Imigratiei a spus clar ca se opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen.
In ciuda afirmatiilor oficialii nostri au incercat tot timpul sa demonstreze ca suntem pregatiti si ca am indeplinit toate cerintele tehnice.
Numai ca, oricat a vrut presedintia poloneza a Uniunii Europene sa modereze dialogul, nu s-a ajuns la o solutie favorabila. Ci doar la una temporara. Practic s-au amanat discutiile pentru luna octombrie.
In final acelasi olandez care ne-a spus NU in fata si-a mai nuantat pozitia.
Iar Olanda a cerut practic o amanare pana in februarie 2012. Reactiile de la Bucuresti nu au intarziat sa apara.
Romania are un plan B in dosarul Schengen. Oficialii de la Bucuresti iau in calcul inclusiv o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Sa nu uitam insa nici de solutia de compromis, agreata de Germania si Franta, care ar vrea ca noi si bulgarii sa aderam in trepte: in prima faza cu frontierele maritime si aeriene, ulterior cu cele terestre.
Primul efect al aderarii Romaniei la spatiul Schengen este disparitia granitei cu Ungaria. Astfel, romanii nu ar mai fi opriti in nicio vama Schengen si nu-i vor mai fi verificate actele sau bagajele. Teoretic, ar beneficia si de mai multa credibilitate daca ar incerca sa se angajeze in Occident. Practic, ramane la latitudinea fiecarui stat.