Amanarea aderarii noastre la Schengen, o razbunare personala a ministrului Imigratiei din Olanda?
"Blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara Spatiului Schengen". Declaratia ca o sentinta ii apartine ministrului Imigratiei de la Amsterdam.
In numele guvernului olandez, Gerd Leers a anuntat de saptamana trecuta ca tara noastra nu se califica pentru aderare, pentru ca n-am fi un stat de drept.
Insa cine este aceasta singura voce virulenta care se ridica impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen?
Gerd Leers este deja un personaj controversat in tara de origine, dar si in Bulgaria, dupa un scandal care l-a facut sa piarda postul de primar in orasul olandez Maastricht.
Ziaristii bulgari au pus din nou pe tapet scandalul din 2006, cand Gerd Leers ar fi construit o vila intr-un cartier rezidential de langa Byala, pe malul bulgaresc al Marii Negre. Nu a putut justifica provenienta banilor si a fost acuzat de coruptie.
Proprietatea in valoare de peste 200.000 de euro ar fi fost si obiectul unor presiuni diplomatice. Leers ar fi apelat la ambasadorul Olandei la Sofia pentru a-si rezolva problema imobiliara. Cel putin asta sustin edilii din satul bulgaresc Byala, unde se afla complexul rezidential. Atunci Leers si-a dat demisia de la primarie, dar intre timp a ajuns tocmai ministrul Imigratiei.
Decizia finala asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen se va lua joi in cadrul intalnirii Grupului de Justitie si Afaceri Interne de la Consiliul Europei. Potrivit unor surse, Franta si Germania vor sustine o aderare a celor doua tari in doua etape.
In replica, autoritatile de la Bucuresti par sa le fi aratat olandezilor ce inseamna sa aplici legea la litera.
"In primul rand, nu o sa-i intrebam pe olandezi, sa fie clar. Nici ei nu ne intreaba pe noi. Fac parte dintre cei care stiu ce inseamna sa-ti reprezinti propriile interese ale tarii pe o piata comuna. Nici noi nu facem scandal cand se intervine pe tot felul de alte probleme, inclusiv pe cele agricole", a precizat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.
Camioanele cu plante care vin din Vest sunt verificate din bara in bara. Astfel au fost gasite deja zece transporturi fara documente si trei care apartin unor firme fantoma.
In paralel, autoritatile cauta si posibile infectii cu ciuperci si bacterii, dar rezultatele analizelor intarzie.
Desi olandezii s-au plans la Comisia Europeana, oficialii de la Bruxelles deocamdata spun doar ca asteapta lamuriri de la Bucuresti, iar Guvernul i-ar fi anuntat ca transporturile blocate nu au documentele obligatorii cum ar fi pasaportul plantelor si certificatul fito-sanitar.