Sindicaliștii din Educație, după discuția cu Iohannis: Va fi, probabil, un acord pe care îl va semna și președintele

×
Codul embed a fost copiat

Sindicatele din Educaţie au organizat marți un miting de protest în Piaţa Victoriei, de unde s-au îndreptat la Palatului Cotroceni. Potrivit organizatorilor, la protest au fost prezenţi în jur de 20.000 de participanţi.

Discuțiile dintre președintele României și reprezentanții profesorilor s-au încheiat după mai bine de o oră, iar Klaus Iohannis a dat asigurări sindicaliștilor că va gira o înțelegere între protestatarii din educație și guvernanți.

Cu toate acestea, greva va continua. La discuții au participat Simion Hăncescu (FSLI), Marius Nistor (FSE), Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater precum şi un reprezentant al Asociaţiei Elevilor. 

”Președintele încearcă să detensioneze situația. Va fi, probabil, un acord pe care îl va semna și președintele, asta se propune. Un acord între forțele politice și noi. Acordul prevede ca legea viitoare a salarizării va fi creată exact cum scria în legea Educației”, a declarat la ieșirea de la discuții Anton Hadăr.

”Am discutat despre două aspecte. O dată este vorba despre acordul acesta, pe care îl va gira președintele și noi, sindicatele, vedem dacă îl acceptă oamenii. Și al doilea aspect va fi legat de măsuri pe termen scurt”, a mai spus Hadăr.

Citește și
Sindicatele din sănătate, protest la ministerul Muncii. Calendarul acțiunilor sindicale
Sindicatele din sănătate, protest la ministerul Muncii. Calendarul acțiunilor sindicale
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Apare posibilitatea încheierii grevei

”Vom face legea salarizării luând în seamă ceea ce s-a tăiat din legea educației, adică faptul că vom porni de la salariul mediu brut pe economie. A doua chestiune- pe termen scrut se încearcă să se mai acorde ceva la acele sume pe care ni le-a propus guvernul, dar nu știm foarte sigur dacă va fi posibil”, a mai afirmat președintele Alma Mater.

Sindicaliștii au precizat însă că, în urma discuțiilor cu președintele Iohannis, a apărut posibilitatea unei înțelegeri privind încetarea grevei

”I-am prezentat domnului preşedinte care sunt revendicările noastre. Domnia sa a spus că emiterea unui act normativ, ordonanţă sau altceva, nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira, va gira şi domnia sa acel acord”, a declarat Simion Hăncescu, la finalul negocierilor.

”Oamenii sunt cei care decid, astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hăncescu. Miercuri, greva va continua, potrivit News.

”Un acord politic pe care șeful statului s-a oferit să îl gireze”

Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare, întrucât ”este vorba de un acord politic”.

”Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor. 
 
El a precizat că important este ceea ce cred profesorii. 
 
”Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire.
 
Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv.
 
Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri.
 
Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor. 
 

”Singura ofertă care a rămas în picioare este prima de 4.000 de lei”

 
El a subliniat că ”nu e vorba să facă cineva vreun pas înapoi”, iar ceea ce e important e ca solicitările protestatarilor să fie puse, toate, în aplicare. 
 
Întrebat dacă miercuri va continua greva, Simion Hăncescu a răspuns: ”Mâine va fi, aşa cum este decizia oamenilor”.
 
Hăncescu le-a prezentat participanţilor la protest ce s-a discutat: ”Ceea ce a promis preşedintele având în vedere ce s-a propus de ieri, acel acord pe care oamenii l-au respins, preşedintele a promis că va pune semnătura, îl va gira şi va urmări ca în noua lege a salarizării să fie.
 
Ceea ce au spus clar că nu vor da ordonanţă pentru măririle pe care le-am cerut. Singura ofertă care a rămas în picioare este prima de 4.000 de lei”.

”A promis că se va implica”

La ieşirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!”.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că greva cadrelor didactice şi a celorlalţi angajaţi din educaţie va continua, miercuri.

”A promis că se va implica”, a afirmat liderul FSLI, Simion Hancescu.

Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept ”constructivă”.

”Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a afirmat, la rândul său, Marius Nistor.

UPDATE ora 15.30: Președintele Klaus Iohannis i-a primit pe reprezentații sindicaliștilor din educație, pentru discuțiile privind revendicărilor angajaților din învățământ.

Ei vor discuta cu președintele Klaus Iohannis în jurul orei 15.30. 

Astfel, în continuare, programul acțiunilor sindicaliștilor este următorul:

- între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.

- între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

Desfășurarea evenimentelor - LIVE UPDATE:

UPDATE ora 14.00 Preşedintele Klaus Iohannis îi va primi pe sindicaliştii din educaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii, astăzi, pe sindicaliştii din educaţie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

"Domnul preşedinte îi va primi la discuţii", a arătat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE ora 13:30 Protestatarii care s-au adunat în Piaţa Victoriei din Bucureşti au adus cu ei bannere, pancarte şi chiar o cruce din lemn, pe care au scris ”Proiectul România Educată”, ”născut” în august 2021. Protestatarii au trecut pe cruce, drept dată a ”decesului” proiectului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, data de 22 mai 2023, prima zi a grevei generale din educaţie.

Mesajele afişate de participanţii la miting au fost, pe de o parte, împotriva clase politice – ”Facem rotativa: noi primim banii, voi vă cumpăraţi cărţi! Fiecare cu ce-i lipseşte”, ”Anul viitor, la vot, o să plătiţi pentru tot”, ”Ăsta nu e Ciucă al nostru”, ”Klaus Iohannis, Bravo, ai stil!”, ”Nota 4 la purtare pentru guvernare!”, ”Ciucă şi Ciolacu, hai cu noi să vă daţi BACul”, iar pe de altă parte au fost mesaje care au atras atenţia asupra importanţei educaţiei şi asupra stadiului în care învăţământul se află în prezent –”Omul educat nu mai este respectat”, ”Promisiuni tot mai mari, salarii tot mai mici”, ”Nu vrem prime speciale, vrem puncte la pensionare”, ”Investiţi în generaţiile viitoare, nu în pensiile speciale”.

Unul dintre protestatari şi-a agăţat de gât o pancartă cu mesajul “O lume minunată, România Educată, şcoala abandonată”, referire la momentul în care, în timpul unei vizite făcute săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, în localitatea Cristian din judeţul Sibiu, de un cor de copii care i-au cântat melodia lui Mihai Constantinescu, şeful statului transmiţându-le celor mici: ”Învăţaţi bine, că merită!”.
În Piaţa Victoriei s-au adunat şi mai mulţi elevi care îşi exprimă susţinerea faţă de protestul cadrelor didactice, unii dintre ei afişând un banner pe care scrie ”Elevii sunt cu voi”.

Autocare circulând în coloană au adus, în Piaţa Victoriei, protestatari din alte zone ale ţării. Cadrele didactice şi personalul nedidactic de la şcolile din Bucureşti au primit cu aplauze sosirea colegilor lor din judeţe.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii au plecat din Piaţa Victoriei către Palatul Cotroceni.

Proteste ale angajaţilor din sistemul de educaţie au fost organizate, marţi, şi în alte oraşe din ţară. La Cluj-Napoca, sute de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Unirii cu fluiere, vuvuzele şi pancarte cu mesaje pentru Guvern, între care acela că ”Guvernul se teme de o Românie educată”. La Cluj, profesorii au scandat ”Unitate!”, ”Aşa nu se mai poate!” şi ”Vrem dreptate”.

Un protest similar are loc la Timişoara.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Greva continuă. Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educaţie au eșuat. Discuțiile cu SANITAS, pe drumul cel bun
Greva continuă. Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educaţie au eșuat. Discuțiile cu SANITAS, pe drumul cel bun

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu sindicalistii din educație, însă fără succes. Și tot marți au fost la Palatul Victoria și reprezentantii Sanitas.  

Sindicatele din sănătate, protest la ministerul Muncii. Calendarul acțiunilor sindicale
Sindicatele din sănătate, protest la ministerul Muncii. Calendarul acțiunilor sindicale

Și sectorul sanitar este la un pas de greva generală. Liderii de sindicat din sănătate au fost și ei la negocieri, cu ministrul Muncii.

Greva profesorilor se suprapune cu liberele din calendar. Când s-ar putea întoarce la ore, cel mai devreme
Greva profesorilor se suprapune cu liberele din calendar. Când s-ar putea întoarce la ore, cel mai devreme

Suntem în a doua săptămână de grevă generală în educație, iar negocierile purtate luni la Ministerul Muncii nu au dus, deocamdată, la nimic. Protestele continuă cu un miting de amploare în Capitală şi cu şcolile închise.

Negocierile profesorilor cu Guvernul au eșuat din nou. Anunțul ministrului Ligia Deca despre încheierea mediilor
Negocierile profesorilor cu Guvernul au eșuat din nou. Anunțul ministrului Ligia Deca despre încheierea mediilor

Negocierile Guvernului cu sindicatele din Educație nu au ajuns nici luni la niciun rezultat, astfel că greva generală va continua.

Greva din Educație. Înscrierile la BAC au început doar în câteva licee. ”Susțin greva profesorilor, dar copii plătesc
Greva din Educație. Înscrierile la BAC au început doar în câteva licee. ”Susțin greva profesorilor, dar copii plătesc"

Suntem în a doua săptămână de grevă generală în educație, iar negocierile de la Ministerul Muncii nu au dus, deocamdată, la nimic.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.