Greva din Educație. Înscrierile la BAC au început doar în câteva licee. ”Susțin greva profesorilor, dar copii plătesc"

×
Codul embed a fost copiat

Suntem în a doua săptămână de grevă generală în educație, iar negocierile de la Ministerul Muncii nu au dus, deocamdată, la nimic.

Prima etapă a examenului de bacalaureat nu va fi amânată, însă elevii pot depune dosarele doar în liceele în care profesorii nu sunt în grevă. Ceilalți au primit de la diriginți recomandarea să aștepte. Iar Ministerul Educației a decis să amâne din nou, cu două săptămâni, evaluarea de la clasele a șasea.

Am venit pentru ultimul clopoțel. Am primit toca, măcar pe asta să o avem”.

La Colegiul Gheorghe din București, o nouă zi de grevă a început cu festivități discrete de final de an.

”- Mediile sunt încheiate?

Citește și
greva
Cum ar putea fi afectați de greva din Educație elevii care au fost admiși la universități din alte țări
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă

- Nu știu.

- Dar înscrierea?

- Cred că se face în perioada asta”.

Abia vineri seara, Ministerul Educației le-a transmis directorilor să comunice îndeaproape cu viitorii absolvenți de liceu, dacă pot asigura resursa umană necesară înscrierii, fără a preciza ce se întâmplă acolo unde nu lucrează nici profesorii, care au încheiat mediile în creion, și nici secretarele care procesează dosarele.

- Am primit fișele și cred că o să ne înscriem tot astăzi.

- Ați fost anunțați?

- Încă nu”.

Greva profesorilor a crescut cheltuielile familiilor pentru meditatii

”- Ai mediile încheiate?

- Încă nu toate, de asta am venit și astăzi, ca să închei și restul mediilor”.

Greva dascălilor bulversează calendarul examenelor naționale și crește nu doar anxietatea viitorilor candidați, ci și efortul financiar al părinților.

Susțin greva profesorilor, dar mă deranjează că sunt copiii cei care plătesc pentru asta”.

La școală nu au făcut nicio oră, meditațiile continuă ca și până acum”.

”- Lucrează acasă, până noaptea târziu.

- Cam ce parte din bugetul familiei merge acum pe meditații?

- Cred că 20%”.

În fața Colegiului Național Iulia Hasdeu din Capitală s-au reunit la aceeași coadă două categorii de elevi- cei de a VIII-a, sosiți de mână cu părinții să ridice documente, pentru că au dat înainte de Evaluarea națională probe care le permit accesul în licee vocaționale sau cu profil bilingv.

Apoi, cei de-a XII-a, care speră să se înscrie la bacalaureat. Ei sunt cei norocoși, deoarece profesorii lor nu au făcut grevă și le-au încheiat situația școlară pe baza notelor deja trecute în catalog.

Ne-am înțeles cu toți profesorii și am reușit să trecem anul cu bine”.

Sute de dascăli s-au adunat și în fața prefecturii din Baia Mare pentru a-și exprima nemulțimirile.

”- Avem personal nedidactic aici?

- Daaaaa.

- Mereu suntem lăsați în spate. Majorări salariale în 2020... s-a întâmplat acest lucru?

- Nuuuu”.

Educatoare: ”Vrem salarii decente, personalul nu este asistat social. Mereu am fost sacrificați și niciodată ascultați”.

”Dacă sunt bani pentru pensii speciale, pot da și la profesori”

Îngrijitoare: ”Salariile sunt foarte mici și lucrăm foarte mult, de dimineață și până seara. Bonurile de masă sunt de 10 lei. În mână avem 2.200, sunt îngrijitoare, dar e foarte greu. Am copii și nepoți, sunt și bunică”.

Nu cedăm! Nu cedăm!”.

La Iași, peste 2.500 de cadre didactice au protestat luni în fața prefecturii timp de două ore. 

Vrem respect, vrem respect!”.

Femeie: ”Cred că trăiesc în lumi paralele, mesajul nostru nu a fost auzit. Nu vom renunța, pentru că nu protestăm pentru salariu, ci pentru viitorul nostru și al copiilor”.

Tânără: ”Dacă bani sunt pentru pensii speciale, pot da la profesori!”.

În majoritatea liceelor din Timișoara, lucrurile se mișcă greu. Mulți dintre profesori se află în grevă și nu au încheiat mediile.

Dana Miclăuș, directoare Liceu de Arte Plastice din Timișoara: ”La Liceul de Arte Plastice, deocamdată, au început înscrierile de la 8 și jumătate. Anul acesta avem 116 elevi de clasa a XII-a. Încă nu s-a încheiat situația școlară și așteptăm să vedem. Fiind și grevă, e un semn de întrebare”.

Cu tot dosarul, mergeți afară și completați rubrica cu materia la care vreți să dați și cu materia care vi se recunoaște pe pagina asta”.

Alexandra Dinulescu, secretar Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara: ”Astăzi, până la ora acesta, 4 elevi din seriile anterioare și 4 elevi din promoția curentă. Atât de puțini pentru că clasele de-a XII-a sunt în practică. Mâine ne așteptăm să vină mai mulți”.

Soluția celui mai amplu conflict de muncă din ultimii 10 ani ar trebui să vină în urma unui consens privind salariile. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Prima etapă a examenului de bacalaureat a început, teoretic, fără amânări... însă elevii pot depune dosarele doar în liceele în care profesorii nu sunt în grevă.

Ceilalți au primit de la diriginți recomandarea să aștepte, pentru că nu au mediile încheiate, și nu lucrează nici secretariatul. Este deja a doua săptămână de grevă generală, după negocierile eșuate dintre liderii greviștilor și reprezentanții guvernului.

La Colegiul Gheorghe din București, o nouă zi de grevă a început cu festivități discrete de final de an.

Abia vineri seară, Ministerul Educației le-a transmis directorilor să comunice îndeaproape cu viitorii absolvenți de liceu, dacă pot asigura resursa umană necesară înscrierii, fără a preciza ce se întâmplă acolo unde nu lucrează nici profesorii, care au încheiat mediile în creion, și nici secretarele care procesează dosarele.

Greva dascălilor bulversează calendarul examenelor naționale, și crește nu doar anxietatea viitorilor candidați, ci și efortul financiar al părinților.

În fața Colegiului Național Iulia Haşdeu din capitală, s-au reunit la aceeași coadă două categorii de elevi - cei de a opta, sosiți de mână cu părinții, să ridice documente, pentru că au dat înainte de evaluarea națională probe care le permit accesul în licee vocaționale sau cu profil bilingv. Apoi, cei de a douăsprezecea, care speră să se înscrie la bacalaureat. Ei sunt cei norocoși, deoarece profesorii lor nu au făcut grevă și le-au încheiat situația școlară pe baza notelor deja trecute în catalog.

Sute de dascăli s-au adunat și în fața prefecturii din Baia Mare pentru a-și spune nemulțumirile în urma negocierilor de zilele trecute.

Educatoare: „Vrem salarii decente, personalul nu este asistat social. Mereu am fost sacrificaţi şi niciodată ascultaţi."

Îngrijitoare: „Salariile sunt foarte mici şi lucrăm foarte mult, de dimineaţă şi până seara. Bonurile de masă sunt de 10 lei. În mână avem 2.200, sunt îngrijitoare, dar e foarte greu. Am copii şi nepoţi, sunt şi bunică."

La Iaşi, peste 2.500 de cadre didactice au protestat luni în fața Prefecturii, timp de două ore.

Femeie: „Cred că trăiesc în lumi paralele, mesajul nostru nu a fost auzit. Nu vom renunţa pentru că nu protestăm pentru salariu, ci pentru viitorul nostru şi al copiilor.”

Tânără: „Dacă bani sunt pentru pensii speciale, pot da la profesori!”

În majoritatea liceelor din Timișoara, lucrurile se mișcă greu. Mulți dintre profesori se află în grevă și nu au încheiat mediile.

Dana Miclăuș, directoare Liceu de Arte Plastice din Timișoara: „La Liceul de Arte plastice, deocamdată, au început înscrierile de la 8 și jumătate. S-au înscris numai 2 elevi, din promoțiile anterioare. Anul acesta avem 116 elevi de clasa a 12-a. Încă nu s-a încheiat situația școlară și așteptăm să vedem. Fiind și grevă, e un semn de întrebare.”

La liceele unde profesorii nu sunt în grevă, majoritatea celor care s-au prezentat sunt cei de la seral, sau din promoțiile anterioare.

Alexandra Dinulescu, secretar Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara: „Astăzi, până la ora acesta, patru elevi din seriile anterioare și patru elevi din promoția curentă. Atât de puțini, pentru că clasele de a 12-a sunt în practică. Mâine ne așteptăm să vină mai mulți.Clase de a 12-a, este una cu 30 de elevi și 2 clase de a 13-a seral. Deci, în total sunt 76 de elevi, plus cei din promoțiile anterioare.”

Greva din Educaţie a dus, până acum, la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naţionale pentru clasa a VI-a, dar şi la decalarea înscrierilor în clasa pregătitoare.

Guvernul menține oferta cu primele

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat duminică faptul că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a adăugat Cărbunaru, propunerea având drept scop să pună capăt grevei generale declanşate din 22 mai de angajaţii din educaţie.

Sunt 273.532 de beneficiari, practic toţi angajaţii din sistemul de învăţământ care vor primi în mod diferenţiat următoarele sume:

► Cei 2.500 lei care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare.

► Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total 1.000 lei pentru personalul nedidactic care vor primi acești bani în iunie şi septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat”, a completat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Sindicaliștii resping propunerea făcută de Guvern

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a comentat imediat după anunţul Guvernului, declarând pentru News.ro, că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni. Acesta reclamă că Guvernul a modificat prin OU, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviştilor. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

Ulterior, sindicatele din educaţie au răspuns într-un comunicat comun ofertei Guvernului privind majorarea veniturilor afirmând că Executivul este singurul responsabil pentru continuarea grevei, dat fiind că nu a rezolvat cerinţa esenţială referitoare la emiterea unei OUG care să garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul unui debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Sindicaliştii au reamintit solicitările către reprezentanţii Guvernului: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%,

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) Iulian Cristache a precizat, referitor la anunţul purtătorului de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru privind ordonanţa de urgenţă pregătită de Executiv care prevede majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, că astfel de „daruri” mai mult agită lucrurile înaintea unei noi întâlniri cu sindicatele din Educaţie. El a mai spus că nu este dorit dialogul de către Guvern. „Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a mai spus Cristache.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
CFR amenință cu greva generală. Luni încep protestele la Ministerul Transporturilor: „Nu mai vrem să fim înjurați”
CFR amenință cu greva generală. Luni încep protestele la Ministerul Transporturilor: „Nu mai vrem să fim înjurați”

Sindicaliștii din Transportul Feroviar anunță că luni încep și ei protestele, cu pichetarea Ministerului Transporturilor. Dar amenință cu grevă generală.

Cum ar putea fi afectați de greva din Educație elevii care au fost admiși la universități din alte țări
Cum ar putea fi afectați de greva din Educație elevii care au fost admiși la universități din alte țări

Ca să-i facă pe profesorii să întoarcă în clase, Guvernul a venit cu aceeași ofertă de acum câteva zile pe care a redenumit-o. În loc de vouchere de 2.500 de lei, executivul le propune cadrelor didactice să primească prime cu aceeași sumă.

Sindicaliștii din Educaţie resping propunerile Guvernului. Examenele naționale ar putea fi amânate
Sindicaliștii din Educaţie resping propunerile Guvernului. Examenele naționale ar putea fi amânate

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunțat sindicaliștii.

 

Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților
Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat

Cu profesorii de 5 zile în grevă generală și cu școlile închise, ministerul Educației a anunțat că va fi respectat calendarul examenului de bacalaureat.  

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.