Greva continuă. Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educaţie au eșuat. Discuțiile cu SANITAS, pe drumul cel bun

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu sindicalistii din educație, însă fără succes. Și tot marți au fost la Palatul Victoria și reprezentantii Sanitas.  

Sindicaliștii din Educație nu sunt de acord cu propunerile celor din Guvern. Ei vor măriri de salarii și nu prime, așa cum au propus guvernanții.

Prin urmare, protestele continuă.

Sindicaliştii din Educaţie aun organizat marţi un nou protest în Bucureşti. Ca şi data trecută, sindicaliştii au mărşăluit pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării.

Oferta făcută de Guvern prevede, printre altele, încheierea unei unui acord politic cu PNL și PSD, care să cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, educația fiind prioritară și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

O altă prevedere pe care au propus-o cei de la Guvern este devansarea începerii discuțiilor pe grila de salarizare cu reprezentanții sindicatelor. Ele trebuiau să înceapă din 15 iulie și au început chiar de luni, 29 mai, de la Ministerul Muncii.

De asemenea, au fost propuse și anumite creșteri ale veniturilor, dar este vorba de prime, cu care cei din educație nu sunt de acord.

Protestele continuă, spun cei din educație, așa că nu se vor întoarce la școală. Sindicaliștii uu transmis un mesaj și pentru părinți și elevi, să îi susțină în aceste demersuri.

Negocieri Guvern - SANITAS

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităţilor de finanţare din sistemul medical, în urma discuţiilor fiind agreate soluţii care vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de Agerpres, printr-un memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare.

"Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem. Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la acelaşi nivel maxim a tuturor angajaţilor care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenţei sociale", se arată în comunicat.

"Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare", se arată în comunicat.

Totodată, pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale, precizează sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

"În cadrul discuţiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situaţiei concediilor medicale", se spune în comunicat.

Conform Guvernului, dialogul va continua, pentru implementarea soluţiilor necesare pentru a îmbunătăţi situaţia serviciilor oferite de sistemul medical din România.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu şi consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Președintele Serbiei își cere scuze că i-a numit pe sloveni ”dezgustători”: ”M-am referit doar la politicieni”
Președintele Serbiei își cere scuze că i-a numit pe sloveni ”dezgustători”: ”M-am referit doar la politicieni”

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić și-a cerut scuze pentru că i-a numit pe sloveni "dezgustători", precizând că se referea doar la politicienii lor.

Clotilde Armand, către președintele PSD: Marcele... ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe
Clotilde Armand, către președintele PSD: Marcele... ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, afirmă că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut reprezentanţii PSD.

Președintele Iohannis a făcut un gest de ușor dispreț față de aliatul nostru strategic, SUA
Președintele Iohannis a făcut un gest de ușor dispreț față de aliatul nostru strategic, SUA

Aflat la ultima sesiune a Parlamentului European la Strasbourg, înainte de alegerile din iunie, eurodeputatul Eugen Tomac a relatat cum și-a asigurat premierul Rutte sprijinul SUA pentru șefia NATO.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.