Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.
Protestatarii au mers de la sediul Guvernului, la Palatul Cotroceni, unde s-au întâlnit cu președintele Iohannis, care a promis că va gira un acord politic în coaliție, pentru grila de salarizare. În acest moment, guvernanții le oferă profesorilor 4.000 de lei, în două tranșe.
Cu o mulțime de oameni scandând în fața Palatului Cotroceni, președintele Iohannis a acceptat întâlnirea cerută de liderii de sindicat.
”Anton Hadăr: O dată este vorba de acordul acesta, pe care îl va gira președintele probabil cu cei doi președinți și noi sindicatele, dacă acceptă oamenii, și celălalt aspect va fi legat de măsuri pe termen scurt. Pe termen scurt încearcă se se mai acorde ceva la acele sume pe care ni le-a propus Guvernul, dar nu știm foarte sigur dacă va fi posibil.
Reporter: Se oprește greva sau continuă?
Anton Hadăr: Nu, nu avem cum. Va mai trebui să mai consultăm oamenii”.
Cea mai recentă ofertă a Guvernului a ridicat valoarea primelor pentru carieră la 4.000 de lei pentru dascăli și la 1.500 de lei, pentru personalul nedidactic.
Ce a oferit Guvernul
Acestea ar urma să fie date în două tranșe - una pe 5 iunie, cealaltă în luna octombrie, garantat timp de 4 ani.
O parte din sumă ar trebui folosită de ambele categorii pentru achiziții în interes de serviciu, cu documente justificative. Însă o majorare a salariului, de 8-9%, a fost acceptată doar pentru îngrijitoare, maiștri și bucătărese.
Așadar, o diferență uriașă față de creșterea de 25% pe care liderii de sindicat au solicitat-o. Situația rămâne tot nelămurită, după 5 ore de miting în care 20.000 de oameni au tăiat Capitala în marș.
După o nouă rundă de negocieri eșuate cu reprezentanții guvernului, oamenii au fost chemați a treia oară, în mai puțin de trei săptămâni, să își strige nemulțumirile în stradă. Așa cum au cerut, liderii de sindicat au fost primiți pentru discuții de către președintele Iohannis.
”Repetenții! România educată a lui Iohannis... luptăm și câștigăm!”.
Aproape 7 kilometri are traseul care a tăiat Capitala în două și pentru care organizatorii au primit aprobarea autorităților locale. Timp de 5 ore, traficul pe mai multe artere a fost restricționat sau oprit. Singurul incident a fost leșinul unei profesoare care, din cauza căldurii și a epuizării, a avut nevoie de primul ajutor.
A fost al treilea miting al personalului din educație, în mai puțin de trei săptămâni. Mulțimea s-a adunat în Piața Victoriei, în timp ce în clădirea guvernului delegația sindicală respingea încă o dată oferta guvernului.
”Marius Nistor, președintele FSLI: Dorința lor este o salarizare decentă. Acum, nu mai târziu.
Reporter: Ce se întâmplă dacă la următoarele zile nu ajungeți la consens?
Marius Nistor: Guvernul, dacă nu are soluții, le oferim noi o soluție. Data trecută le-am oferit niște pixuri, să le folosească".
”Ar fi trebuit să fim în sălile de clasă, să încheiem mediile”
”Ar fi trebuit să fim în sălile de clasă, să încheiem mediile”.
Spre deosebire de celalalte marșuri care au plecat din Piața Victoriei, de data aceasta par a fi fost mai mulți participanți fără însemnele membrilor de sindicat.
Sunt mulți oameni care au venit din Caraș Severin, Nădlac, Sighetul Marmației- spun ei, pe banii lor. Adică s-au urcat în mașina personală sau în tren și au făcut chiar și 12 ore pe drum.
"- Din Alba suntem.
- Cât ați făcut până aici?
- De azi noapte, de la ora 12. Am ajuns mai repede, pe la 10 am fost aici".
"Am venit cu trenul, de aseară am plecat, până azi".
”Aici e sufletul României, de aici pleacă deciziile”.
”Eu predau la liceu. Salariul meu este foarte mic, în jur de 3.800”.
Cu câteva minute înainte de ora 13, mulțimea s-a pus în mișcare de la guvern către Palatul Cotroceni. E o uriașă descărcare de energie. Participanții spun că în această adunare e harta României, cu sute de grădinițe și școli care au trimis reprezentanți să își ceară drepturile.
”Mi se pare anormal ca după 7 zile să primim atât de puțin!”.
”După 35 de ani, am ieșit cu o pensie de 1.600 lei”
Și în țară, mii de cadre didactice au ieșit la proteste.
"Trebuie să ieșim toată România. După 35 de ani, am ieșit cu o pensie de 1.600".
În schimb, în Mureș, părinții s-au adunat în fața unei școli, revoltați că orele se vor face online.
Părinte: ”Este dreptul copiilor să mergă la școală, mai sunt două săptămâni. Nu se poate așa ceva, am cerut să ni se deie voie să facem noi curățenie”.
Părinte: ”Este păcat să folosești un copil ca un paravan. Sunt absolut de acord cu pretențiile profesorilor, atâta timp cât aceștia vor fi plătiți în funcție de rezultatele lor”.
Cei din conducerea școlii susțin că nu au nicio soluție, pentru că toți cei care fac curățenie sunt în grevă.