„Sunt profesor de sport. Am salariu de 3.400 lei”. Dascăli din toată țara s-au strâns la București pentru a protesta
După mai multe negocieri eșuate între guvern și sindicaliștii din educație, a început ceea ce se așteaptă a fi cel mai mare protest al dascălilor, la care ar trebui să participe 20.000 de profesori, învățători și angajati din educație.
La ora 13, participanții au pornit în marș de la Guvern la Cotroceni.
Profesori și angajați din Educație din toată țara s-au adunat în Piața Victoriei. Mulți au plecat încă de luni noapte de acasă, ca să fie siguri că sunt prezenți marți la protest.
Alegeri 2024
20:15
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Luptă strânsă pentru locul 2
20:07
Mesajul șocant al lui Liviu Dragnea. Cu cine a votat cel care era nu de mult cel mai puternic om din România | VIDEO
20:05
Incidente electorale. Poliția a primit peste 200 de sesizări, un fost candidat a făcut Live la urnă, se dau amenzi pe postări
19:54
Cristian Pîrvulescu: Prezența la vot este ridicată în marile orașe pentru că oamenii de aici au o anumită culoare politică
Profesor: „Din Alba suntem”.
Reporter: Cât ați făcut până aici?
Profesor: „De azi noapte, de la ora 12. Am ajuns mai repede, pe la 10 am fost aici”.
Spre deosebire de celelalte marșuri care au plecat din Piața Victoriei, de data aceasta par a fi mai mulți participanți fără însemnele membrilor de sindicat. Sunt mulți oameni care au venit din Caraș-Severin, Nădlac, Sighetul Marmației, spun ei, pe banii lor. Adică s-au urcat în mașina persoanală sau în tren și au facut chiar și 12 ore pe drum.
Profesor: „Din județul Caraș-Severin”.
Reporter: Când ați plecat?
Profesor: „Aseară la ora 23”.
Reporter: De ce ați bătut drumul acesta lung?
Profesor: „Ca să ne cerem drepturile atât pentru noi, cât și pentru societate și copiii noștri”.
Reporter: Dvs sunteți profesor?
Profesor: „Da, profesor de sport”.
Reporter: Și ce salariu aveți?
Profesor: „Undeva la 3.400 de lei”.
Marius Nistor, președintele F.S.L.I.: „Dorința lor este o salarizare decentă. Acum, nu mai tarziu”.
Reporter: Ce se întâmplă dacă la următoarele zile nu ajungeți la consens?
Marius Nistor, președintele F.S.L.I.: „Guvernul, dacă nu are soluții, le oferim noi o soluție. Data trecută le-am oferit niște pixuri, să le folosească”.
La Galați, câteva sute de cadre didactice au venit marți de dimineață să protesteze în fața prefecturii. Înarmați cu fluiere și vuvuzele, dascălii au cerut respect și salarii mai mari.
Profesor: „Trebuie să ieșim toată România. După 35 de ani am ieșit cu o pensie de 1.600”.
Profesoară: „Nu vrem să ne astâmpărăm foamea din burdihan. Burdihan au alții. Dacă privești limitat la propriile tale celule, n-ai făcut nimic. Dacă nu vezi în perspectivă că filonul educației se destramă pas cu pas”.
Pe de altă parte, în Mureș mai mulți părinți protestează pentru că cei mici nu pot merge la ore din cauză că personalul care se ocupă de curățenie este în grevă, deși invățătorii au rămas la catedră în toate aceste zile. Timp de o săptămână, dascălii și părinții au făcut curățenie în sălile de clase, dar și la grupurile sanitare.
De dimineață, părinții s-au adunat în fața școlii gimnaziale Europa, după ce luni seară au fost anunțați că orele se vor face online.
Părinte: „Este dreptul copiilor să mergă la școală, mai sunt două săptămâni. Nu se poate așa ceva. Am cerut să ni se dea voie să facem noi curățenie”.
Părinte: „Este păcat să folosești un copil ca un paravan. Sunt absolut de acord cu pretențiile profesorilor atâta timp cât aceștia vor fi plătiți în funcție de rezultatele lor”.
Ramona Dudaș, asistentă medicală școala generală: „În școală nu exstă nici o pesroană care să întrețină curățenia, angajat al școlii”.
Deși părinții cer o rezolvare rapidă, cei din conducerea școlii susțin că nu au nicio soluție pentru că toți cei care fac curățenie sunt în grevă.
Reporteri: Adriana Stere, Marius Grama, Dan Cucu, Reka Bereczki