Rusia a curmat brusc speranţele de pace în Ucraina. Peskov: "Crimeea este parte a Rusiei, nu încap discuţii"

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a curmat brusc speranţele de pace în Ucraina. "Negocierile de la Istanbul nu au adus nimic promiţător, nici un avans decisiv", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 35

„Crimeea este parte a Rusiei, nu încap discuţii”, a mai spus Dmitri Peskov. În schimb, ultimatumul dat de Vladimir Putin pentru plata în ruble a gazelor rusești a fost cumva ... nuanţat. „Nu se va întâmpla mâine, este nevoie de pregatiri”, potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin.

„Dacă este să vorbim despre ceva pozitiv, măcar partea ucraineană a început să facă formulări specifice și să pună propunerile pe hârtie” - spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov: "Acesta este un factor pozitiv. În rest, până acum, nu putem vorbi despre vreun progres, despre ceva foarte promițător. Mai este mult, foarte mult de făcut".

Citește și
Roman Abramovici
Site de investigații jurnalistice: Roman Abramovici, otrăvit cu o toxină, în doză mică, pentru a provoca teamă
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

În schimb, unul dintre consilierii președintelui Zelensky a încercat să găsească ceva promițător, după negocieri. "Pentru prima dată, în loc să dea ultimatumuri și să vorbească despre linii roșii, partea rusă a ascultat poziția Ucrainei" - a declarat Ihor Zhovkva, adjunctul șefului administrației președintelui Volodimir Zelensky.

Delegaţia ucraineană a prezentat planul prin care Ucraina să devină un stat neutru, în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate.

Mykhailo Podolyak, Ukrainian Presidential adviser: "Partea rusă a primit propunerile noastre de acord în care sunt indicate în mod clar mijloacele de încheiere a războiului. Urmează să-l studieze și să sugereze contra-propunerile lor. Desigur, un acord privind garanțiile de securitate pentru Ucraina poate fi semnat doar după încetarea focului și retragerea tuturor forțelor ruse".

Zelenski: "Trupele ruse trebuie să părăsească teritoriile ocupate. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să fie garantate".

Peskov a fost întrebat și despre propunerea Ucrainei ca statutul Crimeii să fie tranșat în urma unor discuții bilaterale separate. A răspuns ironic: "nu vom invada Crimeea, ea face parte din Federația Rusă.”

Peskov: "Crimeea este parte a Federației ruse. Și, potrivit Constituției noastre, nu putem discuta cu nimeni soarta unui teritoriu al Federației ruse, soarta regiunilor ruse. Nu încape discuție".

În semn de "sporire a încrederii reciproce", după cum a spus un responsabil guvernamental de la Moscova, Rusia a anunţat o "reducere drastică" a operaţiunilor militare din jurul Kievului şi orasului Cernigău din nord.

Dar liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei au cerut ca Occidentul să nu lase garda jos față de Rusia, până când vor lua sfârșit ororile provocate de războiul din Ucraina.

Joe Biden, preşedintele SUA: "Vom vedea. Nu trag nicio concluzie până nu văd care sunt acţiunile lor. Vom vedea dacă (ruşii) duc până la capăt ceea ce spun că vor face".

Dominic Raab, Britain's Deputy Prime Minister: "Nu prea am încredere. Judecăm mașinăria militară rusă după acțiuni și nu doar după declarații. În mod evident, există scepticism, posibilitatea ca forțele ruse să se regrupeze pentru noi atacuri, decât să fie o angajare serioasă pe calea diplomatică. Nu cred că te poți încrede în ce iese din gura mașinăriei de război a lui Putin".

Zelenski: "Da, putem spune să semnalele de la negocieri sunt pozitive, dar aceste semnale nu pot reduce la tăcere exploziile proiectilelor rusești. Bineînțeles, nu avem motive să ne încredem în cuvintele reprezentanților unei țări care continuă lupta ca să ne distrugă".

Pe de alta parte ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat o ... "ordine mondială, multipolara, mai echitabilă şi dreaptă", în parteneriat cu China. Lavrov se află în prima sa vizita la Beijing, de la invazia din Ucraina.

„China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce legăturile chino-ruse la un nivel și mai înalt într-o nouă eră, sub îndrumarea consensului la care au ajuns șefii de stat" - a spus, la rândul lui, seful diplomatiei de la Beijing.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Planul pentru pace al Ucrainei. Cele 10 propuneri cu care a mers delegația Kievului la negocierile cu Rusia
Planul pentru pace al Ucrainei. Cele 10 propuneri cu care a mers delegația Kievului la negocierile cu Rusia

Jurnalista rusă Farida Rustamova a obținut o listă cu propunerile scrise pe care negociatorii ucraineni le-au transmis omologilor ruși în timpul negocierilor de marți, de la Istanbul, potrivit Meduza.io.

Site de investigații jurnalistice: Roman Abramovici, otrăvit cu o toxină, în doză mică, pentru a provoca teamă
Site de investigații jurnalistice: Roman Abramovici, otrăvit cu o toxină, în doză mică, pentru a provoca teamă

Surpriza de la negocierile purtate la Istanbul a fost apariţia lui Roman Abramovici. Oligarhul rus părea bine sănătos, după ce au apărut informaţii potrivit cărora el şi doi oficiali ucraineni ar fi fost otrăviți.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.