GAUDEAMUS 2015. Mircea Cartarescu si-a lansat noua carte, Solenoid. "Este atat de grea, incat aproape ca m-a strivit"


Ultimul update: Marti 24 Noiembrie 2015 06:58
Data publicarii: Sambata 21 Noiembrie 2015 18:32
Categorie: Stiri actuale

In tara in care un roman citeste, in medie, o carte pe an, pentru cateva zeci de mii de oameni lectura este una din marile bucurii ale vietii. multi dintre ei s-au adunat sambata la targul de carte Gaudeamus, deschis in Capitala.

Cea mai asteptata lansare a fost ultimul roman al lui Mircea Cartarescu - Solenoid. Cele 840 de pagini ale volumului au fost scrise exclusiv pe caiete, fara ca scriitorul sa faca taieturi sau stersaturi.

La lansarea celui mai nou roman semnat de Mircea Cartarescu au fost prezenti sute de oameni. "Solenoid" vine dupa 5 ani de lucru si are 840 de pagini.

Liiceanu: "Cred ca e cea mai importanta lansare la care particip de 25 de ani incoace."

Au fost 5 ani productivi, dar si extrem de chinuitori, spune Mircea Cartarescu, laureat anul acesta cu premiul de stat al Austriei pentru literatura europeana.

Mircea Cartarescu: "Este intr-un fel o carte in care eu am incercat sa sintetizez ce am facut in 40 de ani de literatura pana astazi. Este o carte atat de grea incat aproape ca m-a strivit."

Fanii autorului asteptau cu nerabdare cartea.

- "Ati citit si Orbitor?
- Da.
- Credeti ca o sa fie peste?
- Sunt convinsa. Pentru ca intotdeauna Mircea Cartarescu stie sa fie peste. peste ce a fost inainte."

Tot la editura Humanitas, a fost lansata azi si Cartea simturilor, semnata de 21 de scriitori si coordonata de Dan C. Mihailescu.

Dan C. Mihailescu, scriitor: "Daca eu reusesc un singur om din aceasta tara sa il fac sa mearga descult pe rigola dupa ploaie si sa simta acea caldura a nisipului, este un lucru extraordinar. Deci cartea se vrea o ascutire a senzorialitatii noastre reprimate"

Peste 700 de noutati sunt anul acesta la Gaudeamus.

Printre cei mai cautati autori in acest sfarsit de an se numara si Svetlana Alexievici, castigatoarea premiului Nobel pentru literatura in 2015. Dezastrul de la Cernobil este prima si singura sa carte tradusa pana acum in Romania.

Cartea se gaseste la Editura Corint si contine marturiile supravietuitorilor de la Cernobil.

Roxana Petrescu, reprezentantul editurii CORINT: "Cartea este una trista, este una care te marcheaza. Asa scrie Svetlana Alexievici"

Foarte cautate sunt si cartile pentru copii. La editura Curtea Veche, istoria lui Carol I este acum pe intelesul celor mici. Iar Editura Litera vine cu povesti de Craciun si enciclopedii educative.

Andra Carbunaru, reprezentantul editurii Litera: "Enciclopediile acestea sunt pt toate categoriile de copii. Si pt cei de scoala generala si pentru liceu. Sunt foarte frumos ilustrate si contin ilustratii la care ei ajung mai greu."

De la targ nu lipsesc reducerile, unele chiar de 80%. Cine nu a apucat sa mearga pana acum la Romexpo, este asteptat pana duminica seara.

VIDEO PROTVPLUS.RO