Ministrul Sănătății, despre aglomerația de pe litoral: ”Există posibilitatea să devină focare”

Dată publicare: 08-07-2020 11:19
Dată actualizare: 08-07-2020 12:54


litoral

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că timp de aproximativ o săptămână, în România, nu va exista un cadru legislativ care să-i oblige pe cei infectați cu Covid-19 să rămână internați sau în izolare la domiciliu.

În aceste condiții, întrebat de jurnaliști dacă stațiunile aglomerate de pe litoral se pot transforma în focare de transmitere a noului coronavirus, ministrul Tătaru a răspuns afirmativ.

”Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetățeni de pe între teritoriul țării care se reîntorc. Noi trebuie să gestionăm nu nepărat Constanța, cât tot ce se întâmplă în acest seson estival.” - a spus ministrul, aflat la Galați pentru a evalua situația spitalului județean, unde au fost confirmate recent noi focare de Covid-19.

Ministrul Tătaru a preciat că, în momentul de față, dacă o persoană depistată pozitiv cu Covid-19, dar fără simptome, nu dorește să stea în izolare, atunci nu poate fi obligată. Prin urmare, dacă persoana infectată vrea să meargă pe litoral, la Vama Veche sau Mamaia, o poate face... 

”Ce trebuie să știe turiștii? Că chiar dacă nu mai există cadru legislativ pentru o perioadă - noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ - trebuie să respecte aceleași reguli. Cei care sunt asimptomatici sau solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu până măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unitățile de primiri urgențe, să evalueze starea lor de sănătate. Un simptom respirator trebuie tratat și trebuie suspicionat ca o infecție cu Covid.” - a mai spus ministrul.

Se pot distra tinerii pe litoral?

 

Întrebat de jurnaliști dacă tinerii se pot distra pe litoral în această perioadă, când numărul de cazuri de Covid-19 a început din nou să crească, Nelu Tătaru a declarat că toate activitățile ar trebui desfășurate cu respectarea unor reguli.

”Se pot distra în condițiile și normele pe care le-am stabilit împreună cu cei de la HORECA, niște norme de desfășurare și funcționare atât a plajelor, a teraselor, cât și a hotelurilor.” - a mai spus el.

De ce nu avem legislație în vigoare privind izolarea la domiciliu și carantinarea

 

550 de pacienți afectați de noul coronavirus au cerut să fie externați după decizia Curții Constituționale care spune că nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale.

O nouă lege privind carantina și izolarea a fost aprobată de Guvern, după ce Curtea Constituțională a stabilit săptămână trecută că nimeni nu poate fi obligat să stea în carantină ori să fie spitalizat în baza unui simplu ordin de ministru.

Guvernul a publicat textul proiectului de lege, care mai trebuie și votat în Parlament. Documentul intitulat ”LEGE privind instituirea unor măsuri in domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic si biologic” prevede reglementările privind pandemia, în concordanță cu solicitările CCR.

Aglomerație uriașă în Vama Veche

 

Imaginile postate în ultimele zile pe reţelele sociale demonstrează că puţini turişti respectă distanţarea socială atunci când ajung la malul mării.

De exemplu, duminică noapte, sute de oameni au dansat în faţa unei terase din Vama Veche, unde un DJ a pus muzică şi a întors boxele spre aleea pietonală. Locul s-a umplut până la refuz ca la un concert în aer liber din verile trecute!

Un echipaj de la poliţie a ajuns în zonă, însă nimeni nu i-a oprit pe turişti, iar forţele de ordine au plecat în aplauzele petrecăreţilor. Abia luni, administratorii terasei au fost amendaţi cu două mii de lei.

 

Sursa: C.M.


VIDEO PROTVPLUS.RO